L’Anoia de futur amb treball digne, sostenibilitat i igualtat

4 de desembre de 2020

Vivim un moment de canvis vertiginosos i d’una crisi intensa, profunda, de conseqüències socials dramàtiques. Les desigualtats creixents continuen sent factor destacat erosionador de la cohesió social i la democràcia. En aquest context, convoquem el 3r congrés de les CCOO del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf que tindrà lloc el proper 15 d’abril a Vilafranca del Penedès. Som plenament conscients de les dificultats socials i econòmiques presents i futures, però posem en marxa el nostre marc democràtic intern amb la voluntat de generar un espai de reflexió, debat i elecció que ens permeti marcar i projectar les nostres posicions.

La transició ecològica és una gran oportunitat per generar llocs de treball de qualitat, la nostra aposta és la potenciar polítiques industrials potents per enfortir l’actual composició del teixit productiu i alhora diversificar-ho en sectors d’alt valor afegit. La indústria ha de ser el tractor que permeti la reactivació econòmica. Ens hem d’exigir millorar el sector terciari, serveis de qualitat i un turisme equilibrat, connectat al patrimoni, a la cultura, a la història i al paisatge. Dimensionar l’economia de cures i el seu potencial generador d’ocupació, per posar la vida al centre i dignificar unes condicions de treball marcades per la manca de reconeixement social i la precarietat extrema. Aprofitar i desenvolupar millor les energies renovables, reaprofitar recursos, nous models de formació professional arrelats a la transició digital i un aprenentatge al llarg de la vida en un món del treball en canvi permanent. Impulsar la mobilitat sostenible, plans de desplaçament d’empreses, modernitzar els nostres polígons d’activitat econòmica, promoure l’accés de transport públic i exigir les infraestructures llargament compromeses que han de ser les aliades amb un desenvolupament socioeconòmic i territorial sostenible, harmònic i inclusiu a l’Anoia.

La nostra voluntat, com a sindicat majoritari i sociopolític, és influir i participar dels governs dels grans canvis socials, teixir aliances i cercar noves formes d’organització, relació i representació social més enllà del lloc de treball. Hem de millorar l’estabilitat en l’ocupació, i posar el focus en les altíssimes taxes d’atur de la Conca d’Òdena, especialment fent plans específics adreçats a dones, joves, aturats de llarga durada. Hem de garantir espais de protecció per a tota la complexitat del treball i la vida; recuperar equilibris en les relacions laborals, enfortir la negociació col·lectiva i sumar correlació de forces per derogar la reforma laboral. Adreçar la nostra acció sindical a aquells sectors més perifèrics i vulnerables del món del treball, que pateixen en primera persona la lluita contra la precarietat, la pobresa laboral i l’exclusió. Empènyer aquesta potent onada violeta per conquerir una societat i un món del treball igualitari, lliure de bretxes salarials i violències masclistes. Enfortir una democràcia econòmica on participin els treballadors i treballadores en la presa de decisions a l’empresa. Reforçar els serveis públics i dimensionar el raquític estat del benestar, especialment en salut, educació, dependència, protecció i cures.

I tot plegat, amb el diàleg social, gran protagonista dels anys vinents. CCOO estem implicats activament als diferents espais existents – Consell Comarcal, Aliança per la Conca, Pacte Estratègic de l’Anoia o d’altres espais de caràcter local oberts – li volem donar utilitat a l’eina de la concertació, per consolidar l’Anoia com un territori competitiu, dinàmic, amb sectors de futur, generadors d’ocupació de qualitat i condicions dignes. Serà fonamental que administracions, agents socials i econòmics i el conjunt de forces polítiques cooperem, cerquem projectes que puguin mobilitzar recursos consensuats i ho puguem traduir en polítiques de mirada llarga i pressupostos efectius, que incrementin ingressos, augmentin despesa, protecció social i permetin fer algunes inversions estratègiques pel futur immediat.

CCOO som la primera força sindical de l’Anoia, tenim més de 219 delegats i delegades i una afiliació estable que supera les 1300 persones i una posició financera solvent i estable provinent de la nostra afiliació i dels serveis associats que prestem. Venim de lluny i continuem afrontant grans reptes. Entre ells, rellevar de forma ordenada la persona que fins ara ha estat la veu del sindicat al territori, l’Alfonsa Santisteban que ha exercit amb rigor i de forma molt satisfactòria la coordinació els últims anys. Però la nostra és una organtizació col·lectiva, que segur sabrà seguir sent un referent del món del treball amb capacitat d’interpretar, defensar i transformar en nous drets les necessitats de la classe treballadora al territori.

Que el treball, la lluita climàtica i el feminisme ens permetin provocar canvis, per dignificar tots els treballs i totes les vides. El nostre horitzó és conviure en una Anoia plural, diversa, amb ocupació i cohesió social reforçada que no perdi de vista les necessitats dels sectors més febles de la nostra societat. Un futur, en definitiva, on els reptes, il·lusions i els anhels de la classe treballadora esdevinguin referència i permetin un model de societat amb treball digne, sostenibilitat i igualtat.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari