Opinió

Sabies què?

Jordi Tarragona
- 23 juliol 2024
Sabies que el 88,8% de les empreses espanyoles són familiars, generant el 66,7% de l’ocupació total i el 57,1% del PIB? Que el 45,7% d’elles estan en primera generació, el 44,2% en segona, el 7,4% en tercera i el 2,6% en quarta o més? Les empreses familiars, com tot, tenen el seu anvers i el seu revers; comencem per les àrees de millora i acabem per les fortaleses. El 81% de les empreses familiars no tenen previstos mecanismes de resolució de conflictes entre socis. El 30% no tenen planificada la successió, el 43% la tenen sense assessorament i el 27%…
Llegir

La Tribuna: Cal fer neteja a fons

Jaume Singla
- 22 juliol 2024
En els trenta anys exercint el periodisme local i comarcal a l’Anoia, m’he trobat amb tota mena de persones. La immensa majoria són homes i dones extraordinàries, treballadores, professionals, vocacionals i amb voluntat de servir als altres a partir de la seva professió i/o vocació. En aquest sentit, sempre m’he considerat una persona afortunada, car poques professions et donen l'oportunitat de conèixer tanta i tanta gent de vàlua. A l’altra cara de la moneda, la professió també m’ha fet patir els més tòxics personatges, en aquest cas, de determinats partits. Persones que, en la seva professió són honestos i rigorosos…
Llegir

Memòria i Història

La Veu de l'Anoia
- 20 juliol 2024
Aquesta setmana publiquem un reportatge sobre un capítol desconegut de la memòria històrica, vinculada a un jove igualadí de només 17 anys, respecte la Guerra Civil. Malgrat que alguns intenten esborrar-la o no donar-li ni la més mínima importància, sempre creurem que la necessitat de mantenir viva la memòria històrica és crucial per a la comprensió de la identitat i l'evolució de la nostra societat. Conèixer i recordar els errors del passat és essencial per evitar que es repeteixin en el futur. Fer-ne referència, quan sigui necessari, actua com un recordatori constant de les conseqüències negatives de certes accions i…
Llegir

Productivitat sense excuses: com evitar la procrastinació a la vida personal i laboral

Roser Claramunt i Oliva
- 17 juliol 2024
Procrastinar, del llatí “procrastinare” vol dir ajornar o posposar. La procrastinació és l’hàbit d’endarrerir tasques, decisions, etc. que sabem que hem de fer. Quan això es converteix en un hàbit, incrementa el risc d’estrès i genera ansietat, a més pot produir sentiments de culpa, perquè el nostre cervell sap que arribarà el moment en què haurem d’enfrontar-nos-hi, i perquè el cervell no pot deixar de pensar en allò que està pendent de fer o decidir. Conèixer com funciona el cervell ens permet actuar per convertir-lo en el nostre aliat.Els motius per procrastinar poden ser diversos: comoditat, por al fracàs, mandra,…
Llegir

Vasos comunicants

Jaume Singla
- 15 juliol 2024
A la política, més enllà de les fílies i fòbies entre dirigents, es dona el principi dels vasos comunicants. Quan els dirigents dels partits i els seus nombrosos -i ben pagats assessors- no ho tenen en compte, tot i que puntualment puguin guanyar vots, sovint es veuen derrotats. Això li passa al PP. A la majoria de comunitats autònomes espanyoles, és el partit guanyador, però només a Galícia pot governar sense aliances amb el feixisme. Aquesta habitual aliança amb Vox li priva de trobar aliances al Congreso de los Diputados i així, tot i guanyar les eleccions el PP de…
Llegir

Perquè a Igualada falta un pla municipal de cultura

Jordi Marcé Nogué
- 15 juliol 2024
El periodista català Nando Cruz en el seu llibre “Macrofestivales: El agujero negro de la música” diu que quan algú vol impulsar un esdeveniment cultural a Catalunya, va primer al despatx de Damm que al Departament de Cultura de la Generalitat. Una de les primeres coses que va fer Marc Castells quan va ser escollit alcalde per primer cop va ser treure l’organització del festival Anòlia a ERC, que en aquell moment governava amb ells i tenia la regidoria de Joventut, i trucar a la porta del Grup Enderrock i de Damm per reformular-lo des d’una regidoria de Cultura que…
Llegir

Justícia efectiva

La Veu de l'Anoia
- 13 juliol 2024
En una setmana en què hem conegut la sentència respecte a la tràgica violació d'Igualada la nit de Tots Sants de 2021, tornen a sorgir veus respecte al comportament de la justícia en les sentències que tenen, com aquesta, una àmplia projecció social. Hi ha qui 35 anys de pena de presó els semblen pocs, d'altres opinen que suficients, però en general, en aquesta ocasió, sembla que ha imperat el sentit comú. Aquest ha estat un cas de rellevància entre la societat igualadina i anoienca, com no podia ser d'altra manera, i, al mateix temps, va crear una certa sensació…
Llegir

Per què no celebrem la nit de Reis en cap de setmana?

Miquel Grifé Singla
- 8 juliol 2024
Vic, 5 de juliol; Vilanova i la Geltrú, 5 d’agost; Vilafranca, 30 d’agost; Reus, 29 de juny; Tarragona, 23 de setembre; el Vendrell, 26 de juliol; Barcelona, 24 de setembre; Mataró, 27 de juliol; Lleida, 11 de maig; Sitges, 24 d’agost… Són només algunes localitats catalanes que fan festa el dia de la festa. A Catalunya Igualada és avui una anomalia. El 24 d’agost, Sant Bartomeu, ha estat, durant sis segles, el dia festiu de la ciutat. Fa només 50 anys, l’any 1977, que el dia festiu, en un context de decadència de la Festa Major, es va traslladar al…
Llegir

La baixa natalitat, un problema

La Veu de l'Anoia
- 6 juliol 2024
Les darreres dades sobre la natalitat a Catalunya no són gens bones. L'any 2023 van néixer a Catalunya 54.182 nadons, 303 d'ells a Igualada, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya. És la xifra més baixa des de l'any 1995 i representa una disminució del 3,9% amb relació al 2022. Continua així la tendència de 15 anys de davallada de la natalitat, des del pic de naixements de l'any 2008, on es va arribar després de més d'una dècada de creixement i immediatament abans de la crisi econòmica. La tendència, que fa temps que es veu, obligarà més d'hora que…
Llegir

Preparats, llestos… IA!

David Sánchez Garcia
- 3 juliol 2024
Els que ja comptem amb uns quants anys podem fer l’exercici de mirar enrere i veure com l’arribada d’Internet i la digitalització van capgirar el món. A finals dels anys 90, ningú no podia imaginar l’impacte que tindria la xarxa mundial. Cartes i telèfons fixos van passar a correus electrònics i missatgeria instantània. Les empreses van haver d’adaptar-se ràpidament, transformant els seus models de negoci: interconnexió, les Puntcom, globalització, 24/7, digitalització massiva… En ple 2024, no del tot adaptats a la digitalització, estem a les portes d’una nova gran revolució i encara hi ha qui en dubta o directament la…
Llegir
Veure més opinions

Subscriu-te gratuïtament al nostre butlletí digital.

Butlletí digital