Opinió

Pagesos en lluita

Jaume Singla
- 18 març 2024
Seguint l’evolució de la lluita dels pagesos en contra de la burocràcia, la ruqueria i la mala fe dels polítics, hom s’adona que les seves manifestacions els donen resultats positius. No assoleixen tot el que volen i necessiten, però estan aconseguint moltes de les seves reivindicacions. I me n’alegro molt. D’aquella primera gran manifestació que es va saldar amb una reunió dels líders sindicals amb el govern al Palau de la Generalitat i la desconvocatòria immediata dels talls de carreteres, s’ha passat a una lluita menys sorollosa però incansable, que està portant les coses cap a una millora substancial de…
Llegir

Irresponsables

Veuanoia
- 16 març 2024
El darrer gir de la sempre rocambolesca política catalana ens ha portat una nova i sorprenent convocatòria d’eleccions al Parlament per d’aquí un parell de mesos. Els pressupostos més alts de la història, amb milions d’euros destinats a combatre problemes reals i preocupants com la sequera, queden directament condemnats a la paperera de la història amb l’excusa d’un projecte, el Hard Rock, que a la immensa majoria de catalans -també als anoiencs, és clar- ens importa un rave. És una evidència supina que darrere d’aquesta excusa de mal pagador s’amaga una estratègia política que cal cercar, com ha passat altres…
Llegir

Tens temps?

Roger Bascones
- 13 març 2024
Alguna vegada has escoltat això de “No tinc temps”? Segur que sí. Aquesta frase és una de les més comunes del dia a dia de l’àmbit laboral. De fet, és tan habitual que sembla que està culturalment acceptada. Una altra expressió relacionada, però des d’una altra perspectiva, és: “El dia a dia es menja la cultura per esmorzar”. Segur que et sona... Quan intentem implementar estratègies de millora a les empreses, ens trobem amb l’obstacle del temps. L’excusa és que el dia a dia absorbeix tota la nostra energia. Què vol dir això? Que qualsevol estratègia que intentem implementar, a…
Llegir

Diners i economia: els elements en què es basa la societat del benestar

Josep Soriguera
- 13 març 2024
Estic adscrit a la secció d’economia i empresa de La Veu, i fa norma que un ha d’explicar què és bo i què és dolent econòmicament per a les persones i per derivació per a la societat, que en definitiva és per aconseguir el que es persegueix, l’anomenada societat del benestar, i per concordança la felicitat. Els diners i l’economia són els elements en què es basa la societat del benestar: sanitat gratuïta universal, ensenyament obligatori i gratuït, prestacions de desocupació, pensió de jubilació, ingrés mínim vital... Però, els diners també són els que donen la felicitat? (encara que hi…
Llegir

“Els masovers”

Jaume Singla
- 11 març 2024
Espanya és una finca particular. Ho era de Franco i ho és dels Borbons. Des de l’entronació de la monarquia borbònica, que l’Estat funciona com una màquina repressora. La policia, la judicatura, les cambres legislatives, el govern de la nació, la noblesa, la banca i les grans empreses, actuen en funció -i sense escrúpols- de protegir la monarquia, conscients que és la garant que tot segueixi igual i els poderosos no perdin prerrogatives. Els governs a Espanya sempre han estat en mans de la dreta més extrema. Hi ha hagut, naturalment, breus episodis de govern, diguem-ne de progrés, però han…
Llegir

«El camí cap a la igualtat a Igualada i arreu»

Montse Montaña
- 9 març 2024
Tot i que legalment les dones tenim els mateixos drets que els homes, la qüestió de si aquesta igualtat formal es tradueix en igualtat real és fonamental. Els estereotips de gènere continuen sent omnipresents i són transmesos de generació en generació mitjançant processos de socialització. La publicitat, per exemple, és un mirall d’aquest fenomen, amb estudis que han revelat una diferència significativa entre la representació de nenes i nens, incloent-hi una associació clara entre les nenes i temes relacionats amb la bellesa i els nens amb professions considerades “masculines”. Les desigualtats estructurals també persisteixen en molts aspectes de la vida,…
Llegir

L’Ajuntament no aborda l’assetjament laboral

Jordi Marcé Nogué
- 8 març 2024
El dia de la dona treballadora commemora la lluita de les dones per la seva participació en l’àmbit laboral. Un àmbit on encara, a data d’avui, pateixen assetjament laboral. L’assetjament laboral no és exclusiu de les dones, ja que també hi ha homes que el pateixen, però sí que és més accentuat perquè aquests darrers acostumen a trobar-se més sovint en posicions de poder. Ara fa cosa d’uns mesos vaig preguntar a diverses empleades de l’Ajuntament d’Igualada si existia un protocol per a l’assetjament laboral en el si del propi ajuntament. La resposta va ser que no ho sabien. Em…
Llegir

Subscriu-te gratuïtament al nostre butlletí digital.

Butlletí digital

Més noticies