-0.2 C
Igualada
Dissabte, gener 28, 2023

Mantenir la diabetis sota control és a les teves mans. Posa en pràctica aquestes recomanacions!

Genar Esteve
Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

La diabetis és una malaltia crònica que implica la modificació de l’estil de vida que es porta: implementar una alimentació adequada, fer exercici físic i utilitzar els fàrmacs pertinents. Per dur a terme el tractament correctament és fonamental que les persones diabètiques aprenguin a assolir una bona qualitat de vida, evitant així possibles complicacions.

Et presentem les millors recomanacions per mantenir un control òptim de la diabetis i perquè puguis gaudir del teu dia a dia amb normalitat!

• Aprèn a conviure amb la diabetis: coneix a fons què és la diabetis, les principals cures i els canvis necessaris per a tenir-la sota control.

• Canvia la teva alimentació: aquesta és una part fonamental del control de la diabetis i contribueix a endarrerir o evitar l’aparició de complicacions. L’alimentació de la persona amb diabetis és similar a la de qualsevol persona: s’han de repartir els aliments al llarg del dia, és a dir, fer entre 3 a 5 menjades segons les característiques personals evitant menjars amb una alta quantitat d’hidrats de carboni que siguin d’absorció ràpida, ja que eleven la glucosa de manera considerable.

• Mantingues una bona hidratació: si pateixes diabetis tens més risc de deshidratació, ja que un nivell elevat de glucosa a la sang provoca que els ronyons intentin eliminar-la en forma d’orina. Els sucs naturals sense sucres afegits, els refrescos “light” o “zero” que contenen edulcorants en lloc de sucre, les begudes per a esportistes o les infusions et poden ajudar a aconseguir-ho!

• Practica exercici de forma regular: aquest és un dels pilars fonamentals del tractament de la diabetis i en prevé les complicacions associades. L’exercici físic millora les xifres de tensió arterial, de colesterol i la funció cardiovascular.

• Fes-te controls de glucosa freqüentment: l’anàlisi dels nivells de glucosa en sang permet conèixer les xifres de glucèmia en qualsevol moment i detectar possibles complicacions agudes, hipoglucèmies (baixades de glucosa) o hiperglucèmies (pujades de glucosa). Es recomana fer entre 5 i 6 controls al dia, abans de cada àpat i abans d’anar a dormir per disposar de la informació necessària i ajustar la pauta d’insulina o del tractament en general, si cal.

• Actua ràpid davant d’una hipoglucèmia

• Evita les complicacions de la diabetis: mantingues les xifres de glucosa a la sang en el nivell òptim abans i després dels menjars. Igualment, controla la pressió arterial i els nivells de colesterol.
• No t’oblidis de les revisions oftalmològiques: són fonamentals especialment per prevenir, detectar i tractar amb èxit qualsevol tipus de complicació.

• Tingues cura dels peus: amb la diabetis es poden presentar alteracions de la sensibilitat i la circulació dels peus. És important fer-ne una inspecció diària i comprovar l’absència de lesions, així com visitar amb regularitat el podòleg.

• Tingues sempre present la medicació: és una de les parts més importants del tractament que juntament amb l’alimentació i l’exercici t’ajudaran a conviure amb la diabetis.

Compartir
Genar Esteve
Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Gairebé 400 persones es concentren a la manifestació de “Montbui per una sanitat digna”

La plataforma "Montbui per una sanitat digna" ha dut a terme una marxa des de l'Ajuntament de Montbui fins al CAP Urbà d'Igualada acompanyats...

Pau Vallvé, Cala Vento i Ley DJ, primeres confirmacions de la desena edició del Festival MAIG

El Festival Maig celebrarà els propers 26 i 27 de maig la seva desena edició a Santa Coloma de Queralt. Una fita segurament inimaginable...

Maria Gibernau i Viadiu, una dona tan propera com la seva icònica botiga, “La Bona Espardenya”

Des de l’any 1907, “La Bona Espardenya” compta amb una consolidada trajectòria de tres generacions. La darrera encapçalada per Maria Gibernau i Viadiu, una...

Últimes notícies