4.7 C
Igualada
Dissabte, febrer 4, 2023

L’Antic Gremi de Traginers inicia dijous els actes del bicentenari

Després de les festes nadalenques l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada iniciarà aquest dijous la celebració d’enguany, que en aquesta ocasió serà més especial que de costum, ja que es tracta del seu bicentenari. Des de l’entitat s’ha treballat amb intensitat per garantir la continuïtat de la celebració, estretament lligada a la ciutat.

El proper dijous 13 de gener el repic de campanes i el llançament dels mortarets s’encarregaran de donar el tret de sortida. A les 8 del vespre el 200è aniversari de les festes gremials es presentaran oficialment al Teatre Municipal l’Ateneu; on també es presentarà el 25è aniversari de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

En l’acte es proclamarà la ciutat d’Igualada com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya i els banderers d’enguany: l’Ajuntament d’Igualada, com a portador de la bandera petita i en representació de la ciutat; i la Generalitat de Catalunya, com a portadora de la bandera gran i en representació del poble de Catalunya. Com de costum, es durà a terme una conferència, aquest cop a càrrec de Marta Vives Sabaté, directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. Per tal de poder assistir a l’acte i controlar l’aforament serà necessari reservar l’entrada prèviament en aquest enllaç.

Dissabte 15 de gener a les 7 del vespre s’inaugurarà l’exposició “Bicentenari” a la Sala Municipal d’Exposicions. L’exposició fa un tomb per la història de l’entitat, des dels seus orígens a l’actualitat, amb fotografies, elements i documents rellevants i suport audiovisual. Es podrà visitar fins el 30 de gener.

Dilluns 17 de gener a 2/4 d’11 del matí s’onejaran les banderes gremials des del balcó de l’Ajuntament d’Igualada, i seguidament acompanyats dels trabucaires “Els Voladors” i la Banda de Música d’Igualada, la comitiva es dirigirà a la basílica de Santa Maria per celebrar el solemne ofici en honor a Sant Antoni Abat presidit pel bisbe de Vic, Romà Casanova, i concelebrat pels rectors de la ciutat i superiors de les comunitats religioses. Hi haurà la típica benedicció de panets i també hi participarà amb els seus cants un cor mixt format per membres del Cor Exaudio i per membres del Cor d’Homes, sota la direcció de Carles Prat i acompanyats per l’organista Pol Requesens. Al finalitzar es cantaran els goigs de Sant Antoni. En acabar l’ofici, es retornaran les banderes al balcó de l’Ajuntament, en què el Ball de Bastons d’Igualada farà ofrena amb els seus balls. En el cas que les mesures del Procicat ho determinessin, l’organització es reserva el dret de requerir reserva prèvia per poder assistir a l’acte.

També dilluns, a 2/4 de 7 del vespre es realitzarà la presentació de la restauració de la bandera gran original del 1856, que restarà exposada en una vitrina al vestíbul de l’Ajuntament junt amb la bandera petita original. A les 7 de la tarda, s’inaugurarà l’exposició “Els programes i cartells dels Tres Tombs d’Igualada” a la sala d’exposicions de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, i seguidament es farà la presentació del llibre “Dos-cents” d’Oriol Solà i Prat. El llibre proposa una repassada a fons als fets més rellevants que ha viscut l’entitat durant els darrers vint-i-cinc anys.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

A propòsit del 24 de gener, dia de Sant Francesc de Sales, Patró dels Periodistes

Aquest 24 de gener se celebrava el dia de Sant Francesc de Sales, Patró dels Periodistes, amb un ofici religiós, a la parròquia de...

“Els grans temes i els grans fets és millor desenvolupar-los a partir d’una única idea”

Entrevista a Paco Poch, productor de “Sis nits d’agost”, millor pel·lícula per a televisió als XIV Premis Gaudí El productor de cinema igualadí Paco Poch...

Vallbona promociona la gimcana virtual dels bandolers

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia està promocionant la gimcana virtual ‘Bandolers a la recerca del tresor’ a mitjans catalans de gran tirada com Descobrir Catalunya...

Últimes notícies