La salut de la pell està directament associada a la salut física i mental

152

Yvette Pons
Esteticista Facialista. Directora de l’Institut Yvette Pons. Creadora del Mètode Facial Sulyfth®

La pell de la cara està directament unida a la musculatura i aquesta s’insereix en el sistema ossi del crani.

Les línies d’expressió són petites contractures que es manifesten a causa de el moviment repetit dels músculs mímics, que a la vegada es van tensant provocant una manca de reg sanguini i d’oxigenació. A causa d’aquest procés la musculatura va perdent el seu to i l’estructura òssia es va reabsorbint i retraient, empenyent amb ella els músculs i la pell.

L’estructura cel·lular del teixit connectiu o conjuntiu perd la seva capacitat generativa accelerant la pèrdua d’elastina, que és la primera a degenerar, i el col·lagen, provocant hipotonia i la manca d’elasticitat dels teixits. Quan el teixit d’aquestes proteïnes és cada vegada més feble i disminueix el pannicle adipós, junt amb la retracció d’os mandibular, la pell i la musculatura es van despenjant acumulant gruix i pes arrossegant, a causa de la gravetat, els teixits del terç superior de la cara.

Aquest procés d’envelliment pot variar d’una persona a una altra en funció dels factors hereditaris, alimentació, estrès, malalties, etc. L’alimentació té un paper important en el procés d’envelliment, en algunes persones més que en altres, ja que un excés de glucosa o sucres es pot instal·lar en les proteïnes provocant la glicació i accelerant la producció de radicals lliures i la hipotonia dels teixits , al igual que l’excés de greixos animals, l’alcohol, el tabac… debiliten les funcions de desintoxicació del fetge i dels pulmons.

L’estrès, les angoixes, l’ insomni, les preocupacions obsessives i la tristesa crònica deterioren el nostre equilibri intern, aconseguint que la pell i la musculatura estiguin en continua tensió, provocant una hipertonicitat, que contribueix no tan sols als prematurs signes d’envelliment, sinó també sobre la mobilitat de les articulacions òssies.

Hi ha altres factors externs, com pot ser l’excessiva exposició solar, amb la qual si podem tenir especial precaució i protecció ajudarem a minimitzar els efectes d’envelliment prematur.

Un altre factor és el tabac. Coneixem de sobres els seus efectes adversos en lo que es refereix a la salut en general però en relació a la pell encara existeix cert desconeixement. A llarg termini l’hàbit de fumar produeix vasoconstricció perifèrica que afecta la correcta vascularització de la pell. Quan a la dermis no li arriba la irrigació sanguínia correctament, no rep l’oxigen suficient de manera que la pell perd molta vitalitat, no està prou nodrida i els processos de renovació del col·lagen resulten altament afectats.

També degut a la falta de descans perdem l’oportunitat de regenerar els nostres teixits de manera natural. Normalment quan no s’aconsegueix descansar prou es produeix un augment de cortisol, l’hormona de l’estrès, durant el dia. Hormona altament perjudicial per a tot l’organisme i inhibidora de la producció de col·lagen.

Una de les tècniques manuals que millor actuen sobre l’envelliment i a la vegada influeixen sobre l’equilibri de funcionament ossi, anatòmic muscular de la fisiologia de la pell, és el massatge intrafacial.

Aquesta tècnica que es realitza des de l’interior de la boca, relaxa tots els muscles facials per eliminar les contraccions i tensions musculars que interfereixen sobre les arrugues que queden adherides en forma de plecs. Alhora torna l’elasticitat als músculs millorant tota la flacciditat i eliminant les sutures òssies. També és molt beneficiosa per equilibrar la postura de tot l’esquelet crani facial, alleuja l’estrès emocional i elimina el bruxisme, s’obté una forma del rostre més tonificat, línies d’expressió minimitzades, una millora del reg sanguini i oxigenació, de migranyes, de paràlisis facials……