La Mancomunitat de la Conca d’Òdena convoca el 5è Premi Nativitat Yarza a la recerca en gènere

20 de desembre de 2023

La Mancomunitat de la Conca d’Òdena ha reeditat el Premi Nativitat Yarza a la recerca en gènere, un premi pensat per l’alumnat de batxillerat dels centres educatius de la Conca d’Òdena que hagin fet el seu treball de recerca sobre una temàtica relacionada amb l’equitat de gènere, els feminismes, les violències masclistes i, en definitiva, tot allò relacionat amb la promoció de la igualtat i la perspectiva de gènere.

 

L’objectiu del premi, convocat per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, és promoure aquests treballs per ajudar a combatre la construcció històrica de caire social i cultural sobre la qual es fonamenta la desigualtat de gènere a la societat. Aquesta 5a edició del Premi Nativitat Yarza premiarà els treballs entregats durant el curs vigent: 2023-24.

El premi està dotat amb 1.000 euros que es distribuiran de la següent manera: l’autor o autora del treball més ben valorat rebrà 400€, el segon treball més ben valorat en rebrà 250 i el centre educatiu on estigui escolaritzada la persona amb el treball més ben valorat rebrà 350€ que haurà de destinar a la Comissió d’Igualtat del propi centre. Els premis es lliuraran a la Jornada Nativitat Yarza, que tindrà lloc el proper 7 de març al Teatre Municipal l’Ateneu, durant la commemoració del Dia Internacional de les dones de 2024 en un acte on l’alumnat premiat explicarà les principals conclusions dels seus treballs.

El jurat estarà format per l’agent d’Igualtat de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, tècniques d’ensenyament dels ajuntaments de la Mancomunitat, una representant de l’entitat feminista Dones amb Empenta i una dona referent al territori en recerca i feminismes. Les bases del premi es poden consultar a la web micod.catEls treballs seran presentats directament per part dels centres educatius acompanyats d’un resum de 500 paraules fins al 19 de gener de 2024.

­Qui va ser Nativitat Yarza?

La primera dona alcaldessa de l’Estat va néixer a Valladolid l’any 1872, va estudiar a l’Escuela Normal  de Maestras d’Osca i, a partir de 1906, va exercir en diversos pobles de Catalunya i Aragó, entre els quals cinc de l’Anoia: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada, Bellprat i la Pobla de Claramunt. Com a republicana va participar en l’activitat política d’aquell període històric i, a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934, va convertir-se en alcaldessa de Bellprat, esdevenint la primera alcaldessa elegida per sufragi popular a Catalunya i a l’Estat. Amb l’esclat de la guerra civil espanyola, el 1936, amb 63 anys d’edat va anar al front d’Aragó a fer costat a les forces lleials a la República. Després va romandre a Barcelona i, acabada la guerra, es va exiliar a França.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que els partits polítics arribaran a un acord per formar govern o es repetiran eleccions?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta