Un miler d’igualadins en el cinquè centenari de l’ofrena del Ciri Votiu a Montserrat
U

13 d'abril de 2015

ciri_votiu_07.JPG

Un miler d’igualadins i igualadines han participat aquest dissabte, 11 d’abril, en la celebració dels cinc-cents anys de la primera ofrena del Ciri Votiu a la Mare de Déu de Montserrat. La comitiva ha estat formada per autoritats, nombrosos ciutadans i una nodrida representació de la gran majoria d’entitats esportives, culturals i tradicionals de la ciutat.

Va ser l’any 1515 quan, per a demanar protecció davant els estralls d’una epidèmia de pesta procedent de Barcelona, els consellers de la vila van decidir dur un ciri a la Mare de Déu. Aquesta tradició es va recuperar ara fa unes dècades, en una cita anual que serveix també per a celebrar els aniversaris de les entitats de la ciutat que commemoren efemèrides, i avui se n’ha viscut el cinquè centenari amb una important mobilització ciutadana al monestir. Més de set-centes persones hi han arribat amb els tretze autobusos disposats per l’Ajuntament, mentre que moltes altres ho han fet amb vehicles particulars.

Menció especial mereixen els que ho han fet peu, participant en la marxa que cada any organitza el Club Excursionista UECAnoia i, sobretot, els membres de l’Antic Gremi de Traginers, que han dut el ciri a bord de la seva diligència, secundada per tres carros. Aquesta caravana va sortir de la capital de l’Anoia la tarda de divendres i, després de gairebé cinc hores de trajecte, van fer nit a l’Hotel de Bruc. Avui, a les 6:30h, han reprès la marxa i, poc abans de les 9h, ja eren dalt de Montserrat. Com fa cinc segles ho van fer els consellers d’Igualada, avui han estat els actuals regidors de l’Ajuntament encapçalats per l’alcalde, Marc Castells, els encarregats de presentar el Ciri Votiu a la Mare de Déu.

A les 11h s’ha celebrat una Eucaristia, oficiada pel bisbe de Vic, Romà Casanova, en el decurs de la qual l’alcalde ha encès el ciri, com és tradició. A la finalització, i a la mateixa basílica, els igualadins han rebut la benvinguda per part del Pare Abat, Josep Maria Soler, i del mateix bisbe, que han destacat el fet que aquesta tradició hagi arribat amb tanta força al segle XXI. Tot seguit, els integrants de l’Schola Cantorum han interpretat diferents peces i, un cop a l’exterior, els centenars de persones que hi havia a la plaça, han gaudit del Ball de l’Àliga de la Ciutat i d’alguns pilars aixecats pels Moixiganguers d’Igualada, que celebren enguany el seu 20è aniversari. Les activitats han finalitzat amb un dinar organitzat per les parròquies d’Igualada en el qual hi han participat prop de dues-centes persones.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta