17.7 C
Igualada
Dilluns, octubre 19, 2020

Ritornello

Jaume Singla

 

Des de fa tres anys que visc en una mena de “dejà vu”. Tinc la sensació que estic vivint coses que ja he viscut. O com diuen els italians, visc un ritornello.

Fa més de cinquanta anys, en ple franquisme, vivíem una situació d’inseguretat jurídica. A través de lleis com la de “vagos y maleantes” els homosexuals acabaren a la presó on, pel masclisme de l’època, patiren tortures i repressió, en alguns casos la mort.
A través de la llei de “Represión de la masonería y el comunismo” milers d’opositors al règim -comunistes, bascos i catalans- foren perseguits, jutjats, condemnats a llargues penes de presó i represaliats a la seva vida laboral.

Viure a Espanya era patir una justícia arbitrària. Obres de teatre prohibides i actors empresonats. Recitals suspesos, cançons prohibides. Exposicions tancades “por orden gubernativa”. Trobades i reunions considerades sedicioses i els seus assistents detinguts i multats amb grans sumes de diners. Anar a una manifestació et podia costar la vida si et topaves amb l’extrema dreta o la policia. “La policia disparó al aire y murieron dos manifestantes” era la cantarella dels comunicats oficials del gobierno. La repressió a l’interior del país va tallar de soca-rel la carrera de molts artistes de totes les disciplines.
Ficar-se en política era sinònim de persecució i presó, però si et feies del règim aleshores tot eren prebendes. La premsa lliure no existia, només hi havia la premsa del “movimiento” (que malgrat el nom era immobilista total).

En canvi, els que fugiren de la repressió i s’exiliaren pogueren realitzar la seva tasca amb llibertat –però lluny de Catalunya- i obtingueren èxits i reconeixements. El seu testimoni des de l’exterior, era una alenada d’aire fresc i d’esperança per als que –aleshores joves- volíem assolir la llibertat. Retornats a Catalunya després de la mort del dictador, els exiliats venien amb tot el reconeixement, com Tarradellas, la Pasionària o Rafael Alberti, mentre Salvador Puig Antic havia estat executat i Xirinachs havia passat anys de presó.

Avui, a Espanya, hi ha cantants represaliats i amb penes de presó per les seves cançons. Manifestants qui han perdut un ull, un testicle, han patit serioses ferides o han estat encausats i/o empresonats. La llei s’utilitza com un embut: per a uns el forat gros i per a altres el forat petit. Hi ha condemnats en ferm que no entren a la presó i innocents que passen anys en “prisión preventiva”. I cada dia que passa la situació judicial empitjora.
Els que vàrem viure el franquisme sabem que aquella monstruositat només es va acabar per la pressió popular que ens va aglutinar a tots, especialment als joves i als més vells que havien estat educats, per exemple, a les Escoles de l’Ateneu Igualadí.

Aquells que aleshores érem joves, avui ja som grans, però tot i que amb menys forces que aleshores, tenim –ho hauríem de tenir- la força de l’experiència.
Com diu en Jordi Cuixart: Ho tornarem a fer… perquè ja ho vàrem fer una altra vegada.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Open Arms es presenta avui a Igualada en el marc de l’Octubre Solidari

En el marc de l’Octubre Solidari, l'organització humanitària Open Arms es presenta avui a la ciutat amb una conferència virtual en una sessió formativa...

L’atleta del CAI Alex González, campió d’Espanya S18 de javelina

L'atleta del C.A. Igualada Petromiralles/Jocnet Àlex González, va assolir dissabte passat el títol de Campió d'Espanya en llançament de Javelina, en el decurs dels...

Habilitats 27 espais a l’Anoia per poder vacunar-se de la grip

Salut ha habilitat 27 espais alternatius als centres d’atenció primària (CAP) de l'Anoia per millorar els circuits de vacunació. La mesura és excepcional per...

Les immobiliàries de l’Anoia resolen dubtes sobre la nova llei de lloguers

La nova llei de regulació dels lloguers –que va entrar en vigor el passat 22 de setembre- i que té per objecte regular els...

ERC replica Marc Castells sobre la protecció dels treballadors de fora de la Conca

ERC Anoia ha anunciat que l’acord que va arribar amb el govern espanyol per tal de reconèixer com a accident laboral la impossibilitat dels...
Compartir