12.7 C
Igualada
Dimecres, setembre 30, 2020

Vilanova aprova un pressupost de prop de 10 milions d’euros per al 2015

ple.jpg

Una de les novetats que incorpora aquest pressupost és la possibilitat que la ciutadania pugui triar part dels projectes que s’executaran durant aquest 2015. El Ple va aprovar una partida de 30.000 euros per invertir en aquells projectes que decideixi la ciutadania. Les bases i els terminis per a participar en aquest pressupost participatiu s’estan acabant de redactar i també s’ha donat la possibilitats als grups municipals que incorporin els projectes que considerin oportuns. La llista definitiva dels projectes es publicarà al web municipal i en els mitjans que l’Ajuntament consideri oportuns perquè la informació arribi a la ciutadania i pugui fer la seva tria.
Dels 30.000 euros, 5.000 es destinaran als centres escolars del municipi i la idea és, segons va explicar l’Alcaldessa Vanesa González, implicar els nens i nenes també en un procés participatiu i que puguin triar el projecte que volen per a la seva escola.
La idea de fer un pressupost participatiu, va explicar González, és una idea innovadora i pionera a la comarca, i s’ha volgut començar amb una partida modesta, 30.000 euros, per avaluar com funciona i com s’implica la ciutadania.

ICV, ERC i PP dónen suport al govern de PSC, CiU i Marta Trullols
ICV, ERC, PP van donar suport als pressupostos presentats pel govern del PSC, CiU i la regidora Marta Trullols. IPV –VV, malgrat la seva contundent crítica al govern s’hi va abstenir i VA i PxC, van votar-hi en contra malgrat afirmar durant el Ple que compartien molts del punts del pressupost.
Des del govern, Marta Trullols, va defensar un pressupost que ha estat especialment sensible amb els temes educatius. Per aquest any 2015, s’han incrementat les ajudes als centres, amb una partida de 10.000 euros per a millores i manteniment i també l’import destinat a les beques als estudiants. Trullols també va destacar la partida de 5.000 euros que forma part del pressupost participatiu i que servirà perquè els alumnes i la comunitat educativa puguin proposar un projecte per implementar al centre.
Jordi Barón, de CiU, també va coincidir en destacar el pressupost participatiu que permetrà apropar la política municipal a la ciutadania. D’altra banda va defensar les inversions que permetran acabar obres encallades durant molts anys, com és la urbanització del carrer Major, un compromís contret amb la Generalitat en el marc de la Llei de Barris, l’any 2007.
Baron també va posar en valor la línia de subvencions per aquest 2015 que han de contribuir a estimular i donar suport als emprenedors i de les quals també es beneficiaran els comerciants que vulguin modernitzar els seus establiments.
Francina Gabarró, d’ICV–EUiA també va defensar el pressupost i va destacar especialment el procés participatiu que s’obrirà en pocs dies i les inversions previstes per al 2015. El pàrquing de la plaça del Mercat i les obres del carrer Major van ser els projectes més rellevants que també van destacar la majoria dels grups municipals.
El regidor republicà, Xavier Bermúdez, va donar suport al pressupost tot destacant “la sensibilitat que havien tingut vers els centres educatius” i la incorporació d’una partida per col·laborar amb la compra dels llibres dels alumnes de l’Institut. També va valorar positivament la incorporació d’algunes propostes com la que va fer el PP, adreçada a donar suport al comerç vilanoví i que complementa altres ajudes de foment de l’ocupació i creació de noves activitats econòmiques.
Mari Luz Martínez, del PP, també va donar suport al pressupost i va destacar la seva austeritat. És un pressupost real i coherent amb la situació actual, va dir, i va aplaudir l’estalvi aconseguit retallant partides de lloguers o contractes. També va destacar el pressupost participatiu, una proposta molt interessant que permetrà al ciutadà participar de la política local.

Plataforma i VA en contra del pressupost
El regidor de Plataforma x Catalunya, Sergi Balcells, va criticar la premura de temps amb la que havien rebut el pressupost: 170 pàgines que van rebre dimarts passat i que van haver d’estudiar a corre-cuita, segons assegurava ahir al Ple. Una crítica que també li van fer arribar al govern, els regidors d’IPV, del VA i d’ERC. Tot i el seu vot en contra, Balcells va assegurar estar molt content de la contenció de la despesa i de l’estalvi aconseguit. També va esperonar el govern a invertir en temes com els contractes de neteja viària i neteja dels edificis municipals. També va agrair que el govern incorporés al pressupost propostes d’altres grups municipals.
Francisco Palacios, portaveu de VA, va criticar algunes de les obres previstes en el capítol d’inversions com la finalització del pàrquing de la plaça del Mercat, la urbanització del carrer Major o el canvi de comportes del riu, (previstes ja en el pressupost del 2014). Palacios considera que es tracta d’una mesura electoralista i no que no responen a necessitats reals ni planificades. Indica que aquestes obres s’han de programar a principis de mandat perquè la ciutadania les pugui gaudir més temps. També va ser molt crític amb alguns contractes com el del subministrament de la llum. El portaveu de VA assegura que l’Ajuntament paga més del necessari i que es podria estalviar fins el 60% del consum canviant les lluminàries per leds. Una inversió, va dir, que es estabilitzaria en 2 o 3 anys i que es podria traduir en més pressupost per a serveis socials, per exemple.

IPV-VV critica el govern però s’absté en el pressupost
Juan Manuel Cividanes, d’IPV, va fer diferents retrets a l’Alcaldessa perquè tractant-se del darrer pressupost abans de les eleccions, l’hauria d’haver obert a tots els grups municipals. “No ha estat valenta ni a l’alçada de les circumstàncies”, va sentenciar. Tot i així, va reconèixer l’increment de la partida destinada a les beques dels estudiants, o el trasllat del jutjat de Pau a l’Edifici d’Entitats, que suposarà un bon estalvi. Propostes, va dir, que el grup independent ja havia proposat en més d’una ocasió. Per contra va criticar l’aportació a les entitats, uns 60.000 euros en concepte de subvencions que considera insuficients.
A banda del pressupost de l’entitat, el Ple també va aprovar en sessió ordinària el pressupost de la plantilla orgànica, la seva massa salarial i les bases d’execució per a l’exercici 2015.El Ple, reunit ahir en sessió ordinària, va aprovar el pressupost del 2015. Va ser una sessió en la que ja es va deixar notar la proximitat de les eleccions municipals tant pel to d’algunes intervencions com per l’afluència de públic.
L’ajuntament disposarà de prop de 10 milions d’euros per gestionar el municipi durant aquest exercici, 111.000 euros menys que respecte l’any passat. Precisament aquest esforç per l’estalvi va ser un dels aspectes que van destacar des del govern que, per contra a continuat prioritzant els serveis socials, les polítiques de promoció econòmica encaminades al foment de l’ocupació i la creació de noves activitats econòmiques.
La portaveu del grup municipal socialista, Pepita Còdol, va enumerar les partides que han experimentat una baixada més important: el trasllat del jutjat de Pau a l’edifici d’Entitats suposarà un estalvi de 8.000 euros, així com el concurs del butlletí municipal que també ha suposat un estalvi de 8.000 euros; la partida dedicada a estudis i treballs que s’ha reduït en prop de 74.000 euros i les indemnitzacions als càrrecs electes que també s’han reduït en 21.000 euros.
El govern, va dir Pepita Còdol, ha fet un gran esforç d’austeritat i ha demanat a tots els departaments la contenció de la despesa. “Hem hagut de fer front a la davallada de recursos externs i donada la situació actual, hem prioritzant la prestació de serveis de qualitat, sobretot els que s’adrecen als col·lectius més vulnerables.

L’Ajuntament preveu una inversió de prop de 850.000 euros
La regidora també va destacar les inversions previstes per aquest exercici i que sumen prop de 850.000 euros. Les actuacions més importants contemplen la finalització de l’aparcament soterrat de la plaça del Mercat amb un pressupost de 287.000 €; l’acabament de la urbanització del carrer Major, dotat amb més de 382.000 € o l’arranjament de l’aparcament del carrer Montserrat que s’ha dotat amb una partida de 20.000 euros.
El capítol d’inversions també contempla diferents partides per millorar el manteniment de la zona esportiva, dels edificis escolars, alguns equipaments culturals com el Centre Cívic del barri La Pau o Can Papasseit i les dependències de la Policia Local i el Registre. Partides que superen, en el seu conjunt els 70.000 euros.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La feina bruta

Espanya sap que Catalunya serà un país independent, amb el reconeixement polític dels organismes internacionals. El dia que unes eleccions catalanes donin més de...

Aquest dimecres, preestrena de “La mort de Guillem” a Igualada

Aquest dimecres 30 de setembre a les 20:30h al Teatre Municipal l’Ateneu tindrà lloc la preestrena a Igualada de la pel·lícula ‘La mort de...

El CB Igualada i Monbus renoven el seu compromís

El Sènior Masculí A del CB Igualada tornarà a comptar, una temporada més, amb l'empresa de transports Monbus com a patrocinador, la qual cosa...

Albert Moreno, bronze al campionat d’Espanya de triatló de mitja distància

L'igualadí Albert Moreno va pujar al podi en el campionat d'Espanya de triatló de mitja distància que es va disputar el dissabte passat a...

El Club Futbol Capellades celebra el seu centenari

El passat dissabte, dia 26 de setembre, el Club de Futbol Capellades va celebrar amb un acte senzill i emotiu el centenari de la...
Compartir