23 C
Igualada
Dimarts, setembre 27, 2022

Una “nova estrella” per a Melcior, Gaspar i Baltasar, tot una efemèride a la passada Nit de Reis igualadina

Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

Amb motiu del 125è aniversari dels Reis d’Igualada, la Cavalcada dels Reis d’Orient va arribar a la ciutat guiada per una “nova estrella” que va enlluernar doblement petits i grans. Una colossal obra d’art que convida a descobrir el seu procés de creació de la mà del seu artífex, el Toni Canals Franquesa.

Quin és el punt de partida i quina és la teva implicació amb la Comissió de Reis?
La col·laboració amb la Comissió de Reis va iniciar-se, amb l’encàrrec per a la renovació de la il·luminació de les tres carrosses de la Cavalcada del 2018; atès que els projectors halògens incorporats generaven massa escalfor i risc de cremades. Substituïts aquests per projectors de leds; seguidament se’m va proposar de fer el mateix amb els llums de l’estrella existent per a la celebració del 125è Aniversari… Després de pensar-hi, ras i curt vaig plantejar la inviabilitat de reconvertir -a leds- una estrella d’anys d’història i tot una identitat artística; una circumstància que va abocar a la inequívoca ideació d’una nova estrella.

Així comença, doncs, tot un procés de formació d’idees.
Cert! Vaig començar a donar-hi voltes i a fer esbossos… però no trobava un disseny que m’agradés; i, va ser la meva companya, Xus -musa inspiradora, com sempre- qui va tenir la brillant idea de dibuixar un estel com aquells que vèiem, de petits, en els dibuixos dels Reis. I, així era: havia nascut una “estrella”!

Acceptació del projecte, temps de creació, confecció i muntatge, i persones que també hi han participat…
Va ser cap al mes de març que vaig presentar la primera proposta; un projecte que va veure una plena acceptació amb l’immediat encàrrec per a la seva execució. En aquest sentit, aprofito –aquest espai periodístic- per a agrair, a la Comissió de Reis, la confiança demostrada així com la llibertat d’actuació en tot el procés de disseny i construcció de l’estrella.

El primer pas era aconseguir una empresa que fes -amb repolsat- una planxa inoxidable de 4mm per a construir les dues mitges esferes de la bola, i la vaig trobar a Rubí. Llavors faltava trobar qui pogués fresar les boles ja que es requeria un làser 3D i dibuixar-ho, abans, en arxiu IGS; vaig anar durant uns dies a Recam Laser de Caldes de Montbui a treballar amb un dels seus dibuixants, però ens costava avançar… Fins que, amb el Josep Argelich, del taller Tasias, es va poder construir la base de l’estrella; endemés, al mateix taller, arran de la coneixença i bona connexió amb el Joan Subirana Gudayol, el projecte de fabricació i muntatge va agafar el millor camí, donant pas a una estrella del tot desmuntable i resolent el sistema hidràulic amb unes dimensions que li permetrien l’accés a un garatge.

Seguidament, enllestida la carrossa i la llança de suport al Tasias, la segona fase es va fer al magatzem de les carrosses dels Reis. I, és aquí on hi intervé el meu fill, Abel, com a responsable del muntatge. Primer mecanitzant –i, ajudat per l’Albert- els 480 perfils de leds de la bola i els 105 de la cua, amb més de 1.500 soldadures; i, després, en l’assemblatge de les barres, cablejats, transformadors i generadors de la carrossa, amb l’ajut del Jaume Xaus i el Jordi Balsells. I, malgrat ser jo mateix qui volia fer les connexions dels 1.665 cables que arriben al interior de l’esfera; el mèrit d’aquesta feina dura i complexa és del meu fill.

Quan ho vàrem tenir tot muntat i tots els fils connectats als 24 distribuïdors de senyal digital (splitters), 12 satèl·lits i 6 controladors que enllacen amb el Node (ordinador central) tots ells situats a l’interior de l’esfera -i que controlen un a un els 54.834 leds de l’estrella- vam procedir a la programació amb els tècnics de Proto Pixel, comptant amb el domini informàtic del Jaume Xaus. Finalment, salvat algun que altre entrebanc, gràcies a aquest immillorable equip, la nova Estrella era una realitat.

La teva trajectòria professional suposo que ha contribuït a fer tan extraordinària aquesta creació?
La veritat és que aquest projecte ha estat un gran repte. Això és, a pesar de la meva estreta relació amb el camp de la il·luminació, aquest era un món tot nou per a mi.

Un breu perfil personal i professional
Avui el Toni Canals Franquesa, després de continuar l’empresa familiar d’instal·lacions de diverses generacions, és tot un professional de la il·luminació; de fet, d’allò que més li agrada. Tanmateix, comparteix aquesta passió des d’un vessant més artístic amb la seva parella; endemés de participar de la gestió d’alguns treballs sobre projectes integrals comercials i d’habitatge amb els seus fills, Abel i Sara.

Compartir
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

Més notícies

Últimes notícies

Vilanova estrena la nova gespa del camp de futbol de Can Titó

El passat 25 de juliol van començar els treballs de substitució de la gespa del camp de futbol de Can Titó aprofitant la treva...

L’Igualada Femení HCP cau a casa contra el Fraga

L’Igualada Femení Grupo Guzman va cedir per 1-3 davant l’Esneca Club Patí Fraga en el segon partit de l’OK Liga Iberdrola per a les...

Igualada Som-hi inicia una campanya per escoltar als ciutadans a peu de carrer

El grup municipal d’Igualada Som-hi ha iniciat “Parla Igualada”. Es tracta d’una campanya amb la qual vol escoltar les veïnes i veïns de tots...

Embalats

Tercera victòria consecutiva de l’Igualada HC Rigat davant d’un Lleida que es va veure superat en tot moment pels arlequinats. Va ser un triomf...

Arrenca la Setmana Gran a Tous

Sant Martí de Tous celebra, a partir d’aquest dilluns 26 de setembre i fins al diumenge 2 d’octubre la Setmana GRAN de Tous. Cada any,...
Compartir