18.5 C
Igualada
Dimecres, octubre 21, 2020

Una “nova estrella” per a Melcior, Gaspar i Baltasar, tot una efemèride a la passada Nit de Reis igualadina

Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Filòloga, historiadora i fotògrafa

Amb motiu del 125è aniversari dels Reis d’Igualada, la Cavalcada dels Reis d’Orient va arribar a la ciutat guiada per una “nova estrella” que va enlluernar doblement petits i grans. Una colossal obra d’art que convida a descobrir el seu procés de creació de la mà del seu artífex, el Toni Canals Franquesa.

Quin és el punt de partida i quina és la teva implicació amb la Comissió de Reis?
La col·laboració amb la Comissió de Reis va iniciar-se, amb l’encàrrec per a la renovació de la il·luminació de les tres carrosses de la Cavalcada del 2018; atès que els projectors halògens incorporats generaven massa escalfor i risc de cremades. Substituïts aquests per projectors de leds; seguidament se’m va proposar de fer el mateix amb els llums de l’estrella existent per a la celebració del 125è Aniversari… Després de pensar-hi, ras i curt vaig plantejar la inviabilitat de reconvertir -a leds- una estrella d’anys d’història i tot una identitat artística; una circumstància que va abocar a la inequívoca ideació d’una nova estrella.

Així comença, doncs, tot un procés de formació d’idees.
Cert! Vaig començar a donar-hi voltes i a fer esbossos… però no trobava un disseny que m’agradés; i, va ser la meva companya, Xus -musa inspiradora, com sempre- qui va tenir la brillant idea de dibuixar un estel com aquells que vèiem, de petits, en els dibuixos dels Reis. I, així era: havia nascut una “estrella”!

Acceptació del projecte, temps de creació, confecció i muntatge, i persones que també hi han participat…
Va ser cap al mes de març que vaig presentar la primera proposta; un projecte que va veure una plena acceptació amb l’immediat encàrrec per a la seva execució. En aquest sentit, aprofito –aquest espai periodístic- per a agrair, a la Comissió de Reis, la confiança demostrada així com la llibertat d’actuació en tot el procés de disseny i construcció de l’estrella.

El primer pas era aconseguir una empresa que fes -amb repolsat- una planxa inoxidable de 4mm per a construir les dues mitges esferes de la bola, i la vaig trobar a Rubí. Llavors faltava trobar qui pogués fresar les boles ja que es requeria un làser 3D i dibuixar-ho, abans, en arxiu IGS; vaig anar durant uns dies a Recam Laser de Caldes de Montbui a treballar amb un dels seus dibuixants, però ens costava avançar… Fins que, amb el Josep Argelich, del taller Tasias, es va poder construir la base de l’estrella; endemés, al mateix taller, arran de la coneixença i bona connexió amb el Joan Subirana Gudayol, el projecte de fabricació i muntatge va agafar el millor camí, donant pas a una estrella del tot desmuntable i resolent el sistema hidràulic amb unes dimensions que li permetrien l’accés a un garatge.

Seguidament, enllestida la carrossa i la llança de suport al Tasias, la segona fase es va fer al magatzem de les carrosses dels Reis. I, és aquí on hi intervé el meu fill, Abel, com a responsable del muntatge. Primer mecanitzant –i, ajudat per l’Albert- els 480 perfils de leds de la bola i els 105 de la cua, amb més de 1.500 soldadures; i, després, en l’assemblatge de les barres, cablejats, transformadors i generadors de la carrossa, amb l’ajut del Jaume Xaus i el Jordi Balsells. I, malgrat ser jo mateix qui volia fer les connexions dels 1.665 cables que arriben al interior de l’esfera; el mèrit d’aquesta feina dura i complexa és del meu fill.

Quan ho vàrem tenir tot muntat i tots els fils connectats als 24 distribuïdors de senyal digital (splitters), 12 satèl·lits i 6 controladors que enllacen amb el Node (ordinador central) tots ells situats a l’interior de l’esfera -i que controlen un a un els 54.834 leds de l’estrella- vam procedir a la programació amb els tècnics de Proto Pixel, comptant amb el domini informàtic del Jaume Xaus. Finalment, salvat algun que altre entrebanc, gràcies a aquest immillorable equip, la nova Estrella era una realitat.

La teva trajectòria professional suposo que ha contribuït a fer tan extraordinària aquesta creació?
La veritat és que aquest projecte ha estat un gran repte. Això és, a pesar de la meva estreta relació amb el camp de la il·luminació, aquest era un món tot nou per a mi.

Un breu perfil personal i professional
Avui el Toni Canals Franquesa, després de continuar l’empresa familiar d’instal·lacions de diverses generacions, és tot un professional de la il·luminació; de fet, d’allò que més li agrada. Tanmateix, comparteix aquesta passió des d’un vessant més artístic amb la seva parella; endemés de participar de la gestió d’alguns treballs sobre projectes integrals comercials i d’habitatge amb els seus fills, Abel i Sara.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Acadèmia Igualada edita el llibre “Descrobrim l’Anoia”

L’Acadèmia Igualada ha editat el llibre “Descobrim l’Anoia” amb la voluntat de donar a conèixer al nostre alumnat el territori, la història, la cultura...

Som-hi proposa crear una cooperativa local de repartiment a domicili

Davant les restriccions que s’han aplicat i les que poden aplicar-se els propers dies, el grup municipal d’Igualada Som-hi proposa que el govern de...

Darrers dies per sol·licitar l’ajut de les beques de transport de Capellades

Fins el dijous 29 d’octubre es poden sol·licitar les ajudes al transport per als estudis postobligatoris que convoca un any més l'Ajuntament de Capellades. Tal...

Junts demana “rigor i concreció” en les baixes dels treballadors de fora la Conca afectats pel confinament

Després que Esquerra anunciés que el BOE ja reconeixia com a accident laboral la impossibilitat dels treballadors de fora de la Conca d'Òdena d'anar...

ERC Igualada proposa cobrar menys impostos als bars i restaurants

ERC Igualada s’ha reunit amb el gremi d’Hostaleria de l’Anoia per mostrar el seu suport i s’ha compromès a proposar mesures municipals per ajudar-los...
Compartir