10.5 C
Igualada
Dimecres, desembre 8, 2021

Pròpolis, gelees i beneficis en aquesta època de canvi de temps

Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

Encara que són productes diferents, la gelea reial i el pròpolis venen de les abelles. Tots dos posseeixen multitud de beneficis i propietats per a la nostra salut, sobretot en l’època que ens trobem, on el canvi de temps és l’única variable fixa.

El pròpolis és una substància a base de resina que les abelles prenen dels arbres i altres vegetals i utilitzen per segellar les cel·les en el rusc donant-li estabilitat a l’estructura i protegint-la enfront de paràsits perillosos. Nosaltres ho aprofitem de la mateixa forma que les abelles: com a fungicida i antisèptic. A més, el pròpolis conté una gran quantitat de nutrients i vitamines.

La gelea reial, d’altra banda, és un aliment que produeix la mateixa abella per a la seva reina. Es tracta d’un aliment sorprenent amb múltiples propietats i beneficis. És rica en vitamines, especialment del grup B, en minerals i oligoelements. No només serveix per millorar el nostre sistema immune, sinó que també millora la nostra pell, el nostre sistema nerviós, protegeix el nostre fetge i oxigena el cervell.

La gelea reial sempre ha estat relacionada amb un dels seus parents més pròxims, la mel, posseïdora d’increïbles propietats nutricionals. Unes qualitats que aquest derivat també comparteix i que, per a molts, resulten desconegudes. No obstant això, qualsevol que conegui el seu procés d’elaboració intueix els beneficis que pot aportar al nostre organisme. I és que la gelea reial és una substància que segreguen les abelles joves a través d’una glàndula situada al cap del mateix insecte.

La gelea reial i el pròpolis són els productes estrella durant els canvis estacionals, i això es deu a la seva composició. La gelea reial està composta en un 60% d’aigua, un dels motius principals pels quals és tan saludable. La resta de la seva estructura, un 40%, correspon als sucres -especialment glucosa i fructosa-, les proteïnes i el greix. No obstant això, el protagonisme recau sobre les vitamines B1 i B5, aquesta última en gran quantitat. A més, inclou antibiòtics naturals, albúmines i aminoàcids com l’arginina, la serina o la glicina. Sense oblidar els minerals com el ferro, el calci, el manganès i el potassi. Aquesta combinació de nutrients ha convertit a la gelea reial en un aliment amb efectes terapèutics, motiu pel qual en l’antiguitat era considerat un producte estrany i extremadament costós, reservat per a rics i nobles.

Són útils també per aportar-nos l’energia necessària per afrontar la jornada i reduir la sensació de fatiga. Alguns estudis també han demostrat que incrementa la resistència física i mental. La seva influència en el sistema nerviós també podria millorar els símptomes de la depressió, l’esclerosi múltiple o l’alzheimer, entre altres malalties d’importància.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Procés participatiu a Montbui per a triar noves millores del municipi

Entre els dies 4 i 18 de desembre les persones del empadronades en el municipi a partir de 16 anys podran votar telemàticament en...

La rotonda del Pla de la Masia restarà tallada dissabte 11 de desembre

Les obres d’adequació de la rotonda del Pla de la Masia i del carrer de Cal Riba que ha encarregat l’Ajuntament d’Òdena s’executaran dissabte...

Santa Coloma encén la il·luminació nadalenca

Santa Coloma de Queralt va encendre, el passat dissabte 4 de desembre, la seva il·luminació nadalenca. Ho va fer després d’una gran jornada a...

Aprovada la vacuna de la covid per als infants d’entre 5 i 11 anys

La Comissió de Salut Pública del Ministeri ha aprovat la vacunació contra la covid per als infants d'entre 5 i 11 anys. A finals...

Cap de setmana amb triomfs pels atletes del C.A.Igualada

L'atleta del CAI Petromiralles Roger Suria, va assolir una brillant victòria en la seva categoria Sub-20, en la 55ª edició del Cros Internacional de...
Compartir