23.1 C
Igualada
Dissabte, juliol 31, 2021

Pròpolis, gelees i beneficis en aquesta època de canvi de temps

Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

Encara que són productes diferents, la gelea reial i el pròpolis venen de les abelles. Tots dos posseeixen multitud de beneficis i propietats per a la nostra salut, sobretot en l’època que ens trobem, on el canvi de temps és l’única variable fixa.

El pròpolis és una substància a base de resina que les abelles prenen dels arbres i altres vegetals i utilitzen per segellar les cel·les en el rusc donant-li estabilitat a l’estructura i protegint-la enfront de paràsits perillosos. Nosaltres ho aprofitem de la mateixa forma que les abelles: com a fungicida i antisèptic. A més, el pròpolis conté una gran quantitat de nutrients i vitamines.

La gelea reial, d’altra banda, és un aliment que produeix la mateixa abella per a la seva reina. Es tracta d’un aliment sorprenent amb múltiples propietats i beneficis. És rica en vitamines, especialment del grup B, en minerals i oligoelements. No només serveix per millorar el nostre sistema immune, sinó que també millora la nostra pell, el nostre sistema nerviós, protegeix el nostre fetge i oxigena el cervell.

La gelea reial sempre ha estat relacionada amb un dels seus parents més pròxims, la mel, posseïdora d’increïbles propietats nutricionals. Unes qualitats que aquest derivat també comparteix i que, per a molts, resulten desconegudes. No obstant això, qualsevol que conegui el seu procés d’elaboració intueix els beneficis que pot aportar al nostre organisme. I és que la gelea reial és una substància que segreguen les abelles joves a través d’una glàndula situada al cap del mateix insecte.

La gelea reial i el pròpolis són els productes estrella durant els canvis estacionals, i això es deu a la seva composició. La gelea reial està composta en un 60% d’aigua, un dels motius principals pels quals és tan saludable. La resta de la seva estructura, un 40%, correspon als sucres -especialment glucosa i fructosa-, les proteïnes i el greix. No obstant això, el protagonisme recau sobre les vitamines B1 i B5, aquesta última en gran quantitat. A més, inclou antibiòtics naturals, albúmines i aminoàcids com l’arginina, la serina o la glicina. Sense oblidar els minerals com el ferro, el calci, el manganès i el potassi. Aquesta combinació de nutrients ha convertit a la gelea reial en un aliment amb efectes terapèutics, motiu pel qual en l’antiguitat era considerat un producte estrany i extremadament costós, reservat per a rics i nobles.

Són útils també per aportar-nos l’energia necessària per afrontar la jornada i reduir la sensació de fatiga. Alguns estudis també han demostrat que incrementa la resistència física i mental. La seva influència en el sistema nerviós també podria millorar els símptomes de la depressió, l’esclerosi múltiple o l’alzheimer, entre altres malalties d’importància.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La Pobla dona un nou impuls a l’activitat de la seva gent gran

A partir d’aquest mes de setembre l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt incrementarà les actuacions que realitza al voltant de l’envelliment actiu a través...

Racons de l’Anoia: Pujalt

El terme de Pujalt, de 31,43 km2 d’extensió, és al sector de ponent de l’altiplà de Calaf, al límit nord de la comarca de...

A propòsit d’una notable Exposició: “Natura viva”, de Carlota Delgar, a Igualada

Nascuda a l’osonenca Manlleu i instal·lada al cap d’uns anys a Els Hostalets de Pierola, Carlota Delgar se’ns presenta com una dona activa i...

Igualada tindrà les zones blaves gratuïtes durant tot el mes d’agost

Aquest any durant tot el mes d’agost la zona blava de la ciutat d’Igualada serà gratuïta. L’1 de setembre es tornarà a activar. L’ajuntament...

L’editorial: Ha tornat el foc

De nou l’Anoia ha tornat a ser assolada pel foc. Aquesta vegada a Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, que...
Compartir