7.8 C
Igualada
Dimarts, gener 18, 2022

Portes obertes a la nova Galeria de Personatges Històrics de Calaf

L’Ajuntament de Calaf obrirà el pròxim 11 de desembre una nova proposta turística al municipi: la Galeria de Personatges Històrics, ubicada en una casa senyorial del centre històric, Cal Matrícules.

El projecte està format per quatre estances i cadascuna està dedicada a un personatge i ambientada en un moment històric concret. Recorrent aquestes habitacions, es podrà conèixer la història de la casa, de les famílies propietàries i dels fets històrics i de la vila.

L’espai es donarà a conèixer a través d’una jornada de portes obertes que comptarà amb diferents figurants que caracteritzaran el personatge en què s’inspira l’estança. Les visites s’iniciaran a les 11.00 h i es permetrà l’entrada en grup cada mitja hora.

Una casa amb molta història

La primera referència històrica que existeix de la casa és al S.XVII, quan es coneix com a Casa Abadal. Posteriorment, es va convertir en Casa Torrescassana, quan l’hereva de la família Abadal va contraure matrimoni amb un fadrí provinent de la família Torrescassana. Després, al S.XIX, la propietat va ser adquirida per la família Solà i va passar a anomenar-se Cal Matrícules. En algun moment, la família propietària de la casa, possiblement, compra part de la casa contigua, Cal Ballester, on va néixer Laureà Figuerola Ballester. Finalment, la casa es converteix en Ca la Practicanta, quan Maria Àngels Pujol Bacardit hi instal·la una consulta on hi desenvolupa el seu ofici: practicant.

Cal Matrícules

El recorregut comença a la sala del piano. Ambientada en el S.XIX, mostra com era la casa quan els propietaris eren la família Solà. En aquells anys, era coneguda a la vila amb el nom de Cal Matrícules, ja que era el lloc on els habitants pagaven l’impost del cadastre i matriculaven les seves propietats. Tots els objectes de la sala evoquen l’època, des de la mantellina negra per anar a missa curosament col·locada sobre la cadira fins al llum de petroli que s’utilitzava per il·luminar les estances quan els habitatges encara no disposaven d’instal·lació elèctrica.

 Consulta de la Practicanta

La segona sala reprodueix la consulta de Maria Àngels Pujol Bacardit, coneguda popularment com ‘la practicanta’. Durant dècades, va exercir com a practicant i llevadora a Calaf i rodalia. Va ser una dona avançada a la seva època que va rebre formació universitària en uns temps en què les dones difícilment tenien accés a l’educació superior i al mercat laboral.

Quan es va casar amb l’hereu de la família Solà es va traslladar a la casa del seu marit i va obrir allà la seva consulta. A l’estança, es pot trobar l’instrumental que feia servir, com agulles i recipients de vidre per posar les injeccions als pacients.

 Habitació del Duc de Vendôme

Continuant el recorregut, arribem a l’habitació de Louis Joseph de Bourbon, Duc de Vendôme. Durant la tardor del 1711, es va allotjar a la Casa Abadal per comandar, pel bàndol borbònic, la Batalla dels Prats de Rei, en el marc de la Guerra de Successió.

Aquest conflicte bèl·lic va tenir lloc entre el 1702 i el 1715 i va enfrontar els defensors de l’arxiduc Carles d’Àustria contra els partidaris de Felip V de Borbó com a candidats al tron de la corona espanyola.

Des del setembre fins al desembre de 1711, es va disputar la Batalla dels Prats de Rei, en la qual van lluitar uns 35.000 soldats de les tropes borbòniques liderades pel Duc de Vendôme contra les tropes austriacistes del mariscal Guido von Starhemberg dotades amb uns 22.000 soldats.

La decoració de l’habitació està inspirada en els palaus borbònics i té influència barroca. Una taula de treball plena de mapes, amb la batalla dia a dia, ens transporten a aquest moment històric.

Despatx de Laureà Figuerola Ballester

La darrera sala recrea el que hagués pogut ser el despatx de Laureà Figuerola Ballester, reconegut economista i polític nascut a Calaf. Va ser Ministre d’Hisenda, entre 1868 i 1870, i posteriorment també va presidir el Senat. És conegut per signar el decret amb el qual es va instaurar la pesseta com a unitat monetària oficial en un moment on al país circulaven prop d’un centenar de monedes diferents.

En aquest sentit, un element destacat de l’estança és la col·lecció de pessetes. Donant un cop d’ull a les diferents monedes i bitllets, és possible seguir l’evolució històrica i política: república, monarquia, franquisme, restauració democràtica, etc.

Les parets i el sostre de la sala estan decorats amb motius indians, com castanyers d’índies i altres plantes i flors tropicals. Els indians van ser els catalans que van viatjar a les Amèriques a la recerca d’una vida millor i alguns van tornar rics. La gent il·lustre de l’època decorava les seves cases amb motius d’aquest estil.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Primer partit de l’any i nova victòria

El CF Igualada femení va realitzar aquest passat cap de setmana un d'aquells desplaçaments llargs de la temporada. La Massana (Andorra), seria un emplaçament...

Catalunya aixecarà el toc de queda, però mantindrà les restriccions vigents

El Govern mantindrà la resta de restriccions que estan vigents ara mateix al marge del toc de queda, que s'aixecarà a partir de divendres,...

L’Igualada crea les ocasions, però el Martorell s’emporta els punts

CF MARTORELL 1 CF IGUALADA 0 Els blaus tornaven a la competició després de 30 dies de l'empat a Lleida. Calia demostrar tot el treball realitzat...

La Fira del Camí Ral torna a “assaltar” els carrers del centre de Vilanova

Prop d’una vintena de persones, representants de les entitats i comerços locals així com de l’Ajuntament de Vilanova, van convertir-se en els viatgers de...

Som-hi critica que encara no s’hagin impulsat les noves mesures de seguretat

El grup municipal d’Igualada Som-hi ha denunciat aquesta setmana que el govern de Junts encara no ha impulsat les mesures de seguretat que va...
Compartir