27.3 C
Igualada
Dilluns, juny 21, 2021

Els nens i nenes de l’Escola Ateneu Igualadí participen en els projectes musicals de la ciutat

img_8675A Igualada tenim la sort des de ja fa una colla d’anys, de poder gaudir d’unes activitats musicals molt ben pensades adreçades a les escoles i organitzades per l’Escola Municipal de Música. Fins i tot van més enllà de l’àmbit musical i inclouen propostes plàstiques fetes pels professors de l’Escola d’Art Gaspar Camps.

Quan anys endarrera se’ns van fer les primeres propostes vam sospesar si compensava el fet que participar-hi implicava destinar un grapat d’hores de treball de preparació a la classe i des d’un primer moment l’equip de mestres de l’Escola Ateneu vam tenir clar que en volíem gaudir per poder augmentar les experiències musicals dels nostres alumnes.

La primera activitat que es va oferir fa més de quinze anys és la de la Cantata, adreçada als nens i nenes de quart de Primària. Aquesta és una oportunitat única per a molts dels alumnes de poder participar en un concert cantant amb mes de tres-cents companys unes mateixes cançons que tots han estat preparant a l’Escola i acompanyats el dia del concert per un grup de músics professionals. El benefici és doble per als infants i per a les seves famílies que poden assistir com a públic.

Des de fa uns tretze anys, a la cantata, s’hi va sumar una activitat adreçada als alumnes de segon de Primària, anomenada Udi, Unitat didàctica interdisciplinar. Durant aquests anys les propostes han estat molt variades: treball de moviment-dansa, cantata, cançons compostes pels infants o bé per músics amb molta experiència, percussió corporal, etc. La trobada per a la posada en comú que es fa a Vilanova del Camí, aporta un extra de motivació pels alumnes.

img_2869En les dues activitats comentades, l’infant és el protagonista de la música, ell és el subjecte musical. Això és molt interessant com a experiència musical personal, però si hi podem afegir altres models en què l’infant és observador, fa de públic, com en el cas d’un concert, aleshores tindrà una visió més global del fet musical. Aquest és el cas del Concert Escolar de la JOSA aleví (Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia). Per als alumnes de Cicle Mitjà, tercer i quart de Primària, representa l’oportunitat de veure en directe al Teatre de l’Ateneu una orquestra amb instruments de corda, vent fusta, vent metall i percussió, integrada per nois i noies no gaire més grans que ells i per tant fàcilment s’hi poden veure representats. El repertori del concert de cada any va variant, però darrerament es tracta d’una història narrada on l’orquestra hi va posant l’ambient sonor. Sovint se’ns demana que preparem unes cançons i aleshores l’experiència ja es total, des de la platea del Teatre, els alumnes interpreten amb l’orquestra les cançons, tot seguint les indicacions del director de la JOSA. La proposta ens permet a l’hora treballar els hàbits d’assistència a un concert, com ens hem de comportar, el respecte als músics i la seva feina, l’escolta atenta, el silenci, etc.

La darrera de les propostes és el SonaEscola. Amb aquest projecte, els alumnes de Cicle Superior, cinquè i sisè de Primària, tenen l’oportunitat de treballar una estona a la setmana amb un professor de l’Escola Municipal de Música. L’Escola Ateneu Igualadí vam escollir fer instrumental Orff (percussió amb xilòfons, metal·lòfons, carillons) i així poder culminar el treball que ja es fa en aquest sentit des del Parvulari fins a Cicle Mitjà. El final dels dos cursos de projecte es clou amb la participació en un concert variat al Teatre de l’Ateneu on les famílies i els mateixos alumnes poden veure mostra d’altres Escoles com guitarres, violins i violoncels, batucada, teclats, etc.

És amb activitats com aquestes que podem oferir als nostres alumnes un bagatge musical ric i ple de contingut significatiu i a l’hora plaent per ells; una maleta plena de música feta i compartida per ells, que aniran acabant d’omplir al llarg de la seva vida.

Estela Claramunt i Codina

Mestra de música de l’Escola Ateneu Igualadí

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els Prats de Rei celebra el GroundUP Músic, organitzat per un famós artista veí del municipi amb 4 Grammys

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Prats de Rei l'edició virtual del GroundUP Music Festival, un esdeveniment organitzar pel músic multipremiat Michael League....

Mor el poeta igualadí Pius Morera als 78 anys

El poeta igualadí Pius Morera ha mort aquest divendres als 78 anys. Nascut el 5 de juliol de 1942, va guanyar l’Amadeu Oller de...

L’Anoia registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada

Campanya del cereal irregular a la Catalunya Central. Si bé a les zones més elevades la producció ha estat mitjana, al Pla de Bages...

L’Igualada Rigat no pot amb el Sarzana i cau a quarts de la WSE Cup

L’IHC RIGAT va caure eliminat divendres en els quarts de final de la WSE Cup i ja no es va poder classificar per les...

10 anys d’història d’uns populars, magnífics i generosos “Músics del Parc”

Va ser tot una delícia el passat dijous, 3 de juny, poder participar de l’últim concert d’aquest curs dels “Músics del Parc”, en un...
Compartir