Mantes sensorials per estimular persones amb deteriorament cognitiu

81

Aquest mes de novembre la Residència Pare Vilaseca ha engegat un nou projecte consistent en la confecció de mantes, coixins i davantals sensorials. Es tracta de cosir elements com ara cremalleres, botons i butxaques de diferents textures en una base (manta, coixí, davantal, etc.) que es puguin manipular amb facilitat i de manera segura.
El projecte ha estat ideat per Estíbaliz Jiménez, psicòloga del centre, que s’ha inspirat en la tasca desenvolupada per Anne Marie Rowe, filla d’un pacient amb diagnòstic de demència, que a partir de les mantes que s’utilitzen amb els nadons va dissenyar-ne una destinada a mantenir al seu pare estimulat, reduint al mateix temps l’agitació que presentava.

Ja fa unes setmanes que es va presentar el projecte a les usuàries del centre de dia i de la residència, que han començat a confeccionar les que seran les primeres mantes sensorials del centre. Un cop estiguin enllestides s’utilitzaran amb aquells usuaris que, a causa del greu deteriorament cognitiu o a l’estat de neguit que presenten, difícilment poden participar en activitats grupals. Se’ls hi facilitarà d’aquesta manera un estímul que ajudarà a calmar-los i que pretén ser suficientment atractiu a nivell visual i tàctil com perquè capti la seva atenció.