14.9 C
Igualada
Diumenge, octubre 2, 2022

Jaume Riba, alcalde de la Torre de Claramunt: “Farem tot el que estigui al nostre abast per ajudar als negocis a reobrir la seva activitat”

Continuem aquesta setmana la ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, i també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.

Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.

A continuació, l’entrevista a Jaume Riba, alcalde de la Torre de Claramunt.

Com s’està portant el confinament en el vostre municipi?
Doncs crec que la gent del municipi de la Torre de Claramunt s’ha comportat d’una forma exemplar. Els carrers eren deserts en els moments de confinament total, i la gent realmente només sortia per anar a comprar alimentació i a la farmàcia.
Cal dir que els infants també ho han portat molt bé, semblava impossible que poguessin estar tants dies a casa sense poder sortir i la veritat tots ells ho han superat amb nota. Si és cert que ara, en el desconfinament progressiu, veiem com persones de la mateixa unitat familiar aprofiten per sortir a fer un passeig gaudint del nostre bonic entorn natural, tothom ho fa amb el màxim de respecte i intentant seguir una mica els horaris recomanats.

De quina manera creieu que es podrà anar fent la desescalada proposada pel govern espanyol?
El pla de desconfinament del govern espanyol està, sota el meu criteri, amb un important nivell d’improvisació, amb canvis sobre la marxa i amb una visió molt centralitzada sense diferenciar la realitat dels diferents territoris. Possiblement des de l’inici es podia fer quelcom millor valorant tots els criteris de desconfinament des de les unitats territorials més properes al territori i a la gent, però en fi, és la història de sempre.

Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
Les empreses de la Torre han tingut les seves dificultats des de l’inici amb el confinament de la Conca i la dificultat que això ha afegit al tema logístic i de mobilitat de les persones treballadores. Les empreses ara ja han arrencat amb les seves activitats amb una crua realitat que és la falta de comandes una mica generalitzada donat aquesta aturada brusca de la nostra economia. És a dir, les empreses funcionen però amb la incertesa en les futures comandes i en saber si el mes que ve hi haurà feina o la cosa seguirà fluixa.

Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arrand’aquest episodi del Covid-19?
El nostre municipi, amb nou nuclis escampats per la nostra geografia, té realitats molts distants i les problemàtiques socials ens comencen a arribar ara. Persones que ja tenien ingressos limitats i famílies que es veuen afectades pels Erto’s, fa que s’incrementin progressivament les necessitats de persones i famílies en una situació de certa vulnerabilitat.
Això ens fa estar atents i començar a veure com fem front a aquestes noves situacions que ara ens trobarem. Increment d’atenció a les persones -ara telemàtica i en uns dies presencial- és el nostre objectiu, amb dotació d’eines i recursos humans als equips de treball per fer front a aquesta nova etapa.

A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
Els impostos i les taxes que tenim gestionats a través de l’Organisme de Gestió Tributaria n’hem retardat el seu cobrament, allargant així en el temps l’obligatorietat de fer front a aquestes despeses. Malgrat hem retardat els terminis, no podem sortir de l’any natural, ja que de ser així provocaríem importants desajustos al pressupost municipal i les futures liquidacions.

Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
De ben segur ja tenim clar que el pressupost patirà importants modificacions si volem fer front a aquesta nova realitat. Sabem que la reducció dels ingressos previstos serà una realitat, i malgrat algunes despeses també es reduiran, saben que no proporcionalment.
Farem previsió d’aquests desajustos i amb la previsió un cop feta reduirem despeses que fins ara eren impensables de tocar però que aquesta nova realitat fa que haguem de prendre decisions. Haurem d’intentar cercar un saldo positiu entre la reducció d’ingressos i de despeses per tal de poder dotar partides de suport a les persones i l’economia local, i suports també en matèria d’ensenyament des de les llars d’infants, educació infantil i primària, estudis secundaris i universitaris. Fer que els negocis que s’han vist obligats al tancament en aquest període, puguin tornar a obrir les seves portes, també és la nostra responsabilitat, farem tot el que estigui al nostre abast per ajudar els negocis a reobrir la seva activitat.

De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre?
Ara per ara veiem lluny l’ajut de les administracions, estem segurs que la Generalitat i la Diputació dedicaran recursos per procurar ajudar als municipis. De fet ja hem començat a rebre equips de protecció personal, mascaretes i guants per a treballadors i voluntaris, i de ben segur continuarem rebent suports i recursos. La veritat és que crec que ho necessitarem.
De l’Estat ja no me’n refio tant, em fa la sensació que tracten la informació com una eina per construir titulars de premsa i notícies que un cop analitzades una bona part acaba sent palla i, malauradament no acaba sent una solució palpable al gruix de autònoms, empreses i col·lectius que necessiten cercar solucions a curt termini. Els recursos humans i econòmics que es puguin dotar per als ajuntaments per fer front bàsicament a necessitats socials de la població, serà de ben segur oxigen per sortir d’aquesta situació de la forma més airosa possible. És un moment clau i el suport de la Generalitat i la Diputació n’estic segur serà al costat dels alcaldes, consistoris, pobles i ciutats del nostre país.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Estan passant coses amb Junts i PDeCAT a l’Anoia

Aquests dies s’han fet arreu del país les eleccions territorials de JuntsxCatalunya. A l’Anoia, la candidatura liderada per l’advocada igualadina Sandra de la Iglesia...

Humans de l’Anoia: Nadia Giménez

NADIA GIMÉNEZ Em dic Nadia, tinc 24 anys i soc igualadina. Vaig estudiar gràfica publicitària a La Gaspar i allà vaig adonar-me que la meva passió...

L’Editorial: Respecte al poble

El que està passant aquests dies en la política catalana és inacceptable i denunciable. Mai s’hauria d’haver arribat a aquestes alçades, que provoquen la...

ERC Igualada publica un vídeo paròdia sobre la visita del govern municipal al Vaticà

La visita de l’alcalde Castells i 9 persones més al Vaticà per saludar el Papa Francesc segueix portant cua. Si bé el govern municipal...

Igualada renova el projecte “Tu sí que vals” pels instituts

Durant el curs 2021-2022 va néixer el projecte de “Tu sí que vals” a través del que s’ofereix orientació acadèmica individualitzada i personalitzada a...
Compartir