Fabricació Additiva / Impressió 3D: nous reptes i oportunitats empresarials
F

9 de maig de 2019

Joan Roig

 

 

Cada cop més, en el nostre dia a dia apareixen paraules com fabricació additiva i impressió 3D, expressions emmarcades dins un dels eixos fonamentals de la Indústria 4.0, el nou paradigma de les fàbriques del futur basat en la digitalització. La impressió 3D està avançant a passos de gegant. Actualment, el seu volum de negoci al món se situa en els 4.200 milions de dòlars, amb la previsió que assoleixi els 12.800 milions de dòlars el 2020.

A centres tecnològics com LEITAT treballem en diverses iniciatives de recerca i desenvolupament emmarcades dins la impressió 3D, en el suport a la competitivitat del teixit industrial,. Ja fa més de 10 anys, LEITAT va adquirir les primeres impressores 3D i va començar a investigar i analitzar les seves capacitats, opcions de desenvolupament i personalització, així com les seves aplicacions tècniques i industrials en el marc de la manufactura additiva.

Tenint en compte el volum d’empreses especialitzades i el talent i coneixement adquirit sobre impressió 3D i fabricació additiva a Catalunya ens els darrers anys, l’any 2016 es decideix apostar per la creació de la Comunitat RIS3CAT(1) Llavor 3D, amb l’impuls de la Direcció General de Política Regional de la Comissió Europea, que té la missió d’accelerar el desenvolupament i l’adopció de les tecnologies de fabricació additiva i impressió 3D per part de la indústria de la regió. LEITAT va ser l’entitat encarregada de liderar la Comunitat, actualment amb més de 30 empreses i entitats participants, amb quatre projectes de R+D en desenvolupament, amb l’objectiu de reforçar la posició de Catalunya com a referent internacional en aquest àmbit.

En línia amb aquesta vocació, a finals de 2017, neix el IAM3DHUB (International Advanced Manufacturing 3D Hub), la voluntat del qual és facilitar a les empreses l’adopció de la fabricació additiva com una forma alternativa de produir i alhora reduir costos, recursos i emissions nocives al medi ambient. Aquesta és una iniciativa conjunta d’HP, Renishaw, LEITAT, Abrast by Coniex i ACEO by Wacker, com a partners tecnològics, així com de Fira de Barcelona, un dels principals agents divulgadors mitjançant l’organització de “INDUSTRY From Needs to Solutions”, el major saló especialitzat en impressió 3D i manufactura additiva d’Europa. IAM3DHUB és l’únic HUB d’innovació digital especialitzat en impressió 3D i manufactura additiva reconegut per la Comissió Europea.

Més recentment, arran d’una iniciativa conjunta entre el Consorci de la Zona Franca Barcelona i LEITAT, es crea la 3DFACTORY INCUBATOR, una incubadora d’empreses i start-ups que tenen l’objectiu d’adoptar la manufactura additiva com a principal forma de producció.

(1) Estratègia de Recerca e Innovació per l’Especialització Intel·ligent de Catalunya

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?