Creix el suport de voluntaris i donants a l’acció social de Càritas
C

voluntària a Càritas - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
30 d'abril de 2016

voluntària a Càritas - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

La Memòria 2015 de Càritas és el resultat d’un esforç que uneix voluntats, generositat i esperança. I és també el diagnòstic de les dificultats que viuen un nombre de persones i famílies cada vegada més empobrides, que acudeixen a la nostra entitat.

112 voluntaris, un 10% més
Durant el passat any 2015 Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra ha continuat treballant per millorar en la seva acció social, vetllant especialment per les persones marcades per situacions de pobresa. L’acció de Càritas ha estat possible gràcies al treball diari de tot l’equip tècnic que, amb la seva feina i experiència, fa que les persones que truquen a la nostra porta estiguin acompanyades en tot moment, i amb la participació de 112 persones voluntàries, un 10% més que l’any 2014.

El 85% dels fons provenen d’aportació privada
En 2015 Càritas ha disposat d’uns fons econòmics dels quals el 85% provenien d’aportacions privades i el 15% de fons públics. Una vegada més en 2015 han comptat amb el recolzament vital de desenes de socis/es i donants, i el compromís de nombroses empreses i institucions. Aquest exercici els donatius i llegats han estat un 18% més alts que l’any anterior. En aquest sentit, el projecte Empreses amb Cor de responsabilitat social corporativa de col·laboració amb empreses, entitats i institucions amb la finalitat de poder cooperar i col·laborar conjuntament en el treball a favor de la justícia, ha donat com a resultat, a banda d’algunes col·laboracions econòmiques i d’altres en espècies, la participació d’algunes empreses oferint pràctiques per alumnes de cursos formatius de Càritas. Els recursos invertits en programes estratègics davant la crisi i la precarietat laboral han estat d’un 34% per l’Acollida i Atenció Social, un 34% per Inserció Laboral, i un 9% per Inclusió Social. Tanmateix s’ha invertit un 21% per dotació de mitjans, un 1% per formació i un 1% en comunicació i campanyes.

Un 11% menys de casos en seguiment
Des del departament d’atenció social de Càritas observen que durant 2015 ha disminuït el nombre de casos oberts en seguiment en un 11% respecte a l’any anterior. Per primera vegada després de 7 anys estem per sota dels 400 expedients, amb 393 casos en seguiment. Igualment el nombre de persones que han arribat per primera vegada a Càritas resulta menor que en anys anterior, però tot i això representen el 20% del total de casos atesos. La necessitat econòmica i laboral continua sent la principal problemàtica atesa per Càritas, i continua la tendència d’anys anteriors amb situacions de precarietat econòmica, manca d’ingressos, endeutament i fragilitat social i sobretot en el col· lectiu majoritàriament atès, el de famílies de parelles amb fills que representen gairebé el 54% del total de la població atesa. S’observa una cronificació d’aquestes situacions en aquestes famílies que estan sense feina, que han esgotat els subsidis d’atur, sovint sense xarxa familiar, i que comporten l’aparició d’altres problemàtiques associades com l’habitatge o les dificultats en les relacions familiars. Davant d’aquestes situacions Càritas ha donat 2068 respostes a les diverses demandes d’ajut fetes. Aquestes respostes són diverses però les ajudes bàsiques facilitades han estat: Alimentació i Ajudes econòmiques. L’any 2015 s’han tramitat ajudes econòmiques d’urgència social que s’han destinat bàsicament a cobrir necessitats d’habitatge (subministraments, lloguers, butà, parament de la llar,…) que han representat un 85% del total de les ajudes econòmiques lliurades per l’entitat.

44.000 euros en ajudes econòmiques directes
La quantitat econòmica destinada per a ajudes econòmiques directes ha estat de gairebé 44.000 euros. Aquests ajuts han anat destinats a pal·liar situacions de fragilitat sòcio-econòmica agreujades en moltes famílies a causa de la crisi econòmica dels darrers anys i que sovint han anat acompanyats també de les ajudes d’alimentació amb les derivacions de fins a 245 famílies al Banc de Queviures de la Ciutat d’Igualada (amb 855 lliuraments d’aliments).

Altres ajudes complementàries d’alimentació han estat les beques menjador adreçades a infants de famílies amb greus dificultats econòmiques i on es va considerar la necessitat que acudissin al menjador escolar com a ajuda social. Així durant el curs 2014/15 fins a 10 infants pertanyents a 5 famílies diferents han pogut beneficiar-se d’una beca-menjador en uns casos complementària a l’atorgada per el departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i en altres casos, assumida en la seva totalitat per Càritas.

Cal destacar també que gairebé un 34% de les persones i/o famílies ateses a Càritas disposen d’algun tipus d’ingrés econòmic com subsidis d’atur, prestacions no contributives,… i inclús d’aquests, un 44%, en concret en 59 casos els ingressos provenen d’una nòmina de treball. La realitat però és que en totes aquestes famílies l’ingrés econòmic no és suficient per poder fer front a totes les necessitats bàsiques del dia a dia i es veuen obligats a continuar sol·licitant algun tipus d’ajuda

Més enllà de l’atenció social prestada per mitigar els efectes de la crisi econòmica, s’observa també un increment de les problemàtiques de salut i per Càritas també ha estat una prioritat assumir les despeses de medicació d’algunes persones ateses amb malalties cròniques i amb dificultats per assumir el cost del tractament mèdic, així com les ajudes de transport vinculades també a visites mèdiques i tractaments en hospitals de referència de Barcelona. D’altra banda. a través del reforçament del servei d’orientació laboral, des de Càritas hem volgut durant aquest any 2015 donar una empenta a aquest àmbit d’actuació per acompanyar en la formació i recolzar la recerca de treball digne creant itineraris integrats d’inserció sociolaboral.

Fins a 78 persones han passat al 2015 per aquest servei, de les quals 63 han participat en algun dels projectes formatius de Càritas, i 11 persones s’han inserit laboralment durant el procés.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta