Un article de
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció
24 de març de 2020

Comissions Obreres alerta de la presentació d’una pila d’ERTO’s a la Conca d’Òdena

Un article de
Jordi Puiggròs

La secretària general de Comissions Obreres a l’Anoia, Alfonsa Santiesteban, ha explicat a La Veu que resoldre la situació dels treballadors confinats a la Conca però que treballen fora, o viceversa, “és del tot necessari. Esperem que, tal i com ha dit l’alcalde, no tardi gaire. Tenim moltes consultes sobre aquest tema, però fins ara hi havia molts dubtes en el Consell de Relacions Laborals, on hi ha representats el departament de Treball de la Generalitat, els sindicats i la patronal. No estava clar qui tenia les competències per resoldre aquest assumpte. Hi ha angoixa en moltes persones perquè no saben qui els haurà, i com, de pagar tots aquests dies que no poden treballar”.

Molts ERTO’s a l’Anoia
No hi ha una informació exacta, encara, de quantes persones han resultat afectades per ERTO’s a la Conca d’Òdena, però “segur que són moltes. La Generalitat no dona informació dividida per comarques, tot i que és sabut que se n’estan presentant molts”. Així, es té coneixement de Novares Iberica (300 treballadors), Smrc Reydel (150 persones) del sector de l’automoció, Indústries Valls (200 treballadors del sector tèxtil), Gràfiques Argent (55), Equip Ceràmic, Buff (162 persones, el 70% de la plantilla) i Anoia Motor.
Malgrat que des de la UEA s’ha demanat que el polígon Plans d’Arau de la Pobla de Claramunt (i altres zones limítrofes amb la Conca) poguessin entrar dins de la zona de confinament per tal que els treballadors poguessin anar als seus centres de treball, des de Comissions Obreres no es veu de la mateixa manera. “Si la Generalitat ha tancat la Conca per motius de salut, obrir aquest polígon seria treure-li la importància que té el confinament”, diu Santiesteban.
Els expedients temporals són una solució que no s’imaginava ningú en el nostre territori, però el cert és que “potser moltes empreses no estarien disposades a assumir els sous dels treballadors si la producció està aturada, o simplement no hi hauria prou liquiditat per fer-ho. Nosaltres pensem que és una sortida perquè les empreses no aprofitin la situació per començar a acomiadar la gent amb l’excusa de que no poden pagar els salaris i mantenir la plantilla. És una mica de coixí en un moment gens propici per a l’economia”.
El sindicat ha detectat que hi ha determinats sectors que segueixen produint, amb molts problemes, com el del packaging. “Gairebé tots els departaments administratius estan fent teletreball, i també tenim coneixement d’empreses que han pres mesures extraordinàries de prevenció, com dispersar la plantilla, rebaixar el nombre de treballadors per torn… Nosaltres recomanem que es tinguin molt en compte els aspectes de prevenció i seguretat, de manera que si qualsevol empresa petita, on no hi hagi representació sindical, els treballadors veuen que pot perillar la seva salut, sobretot que presentin denúncia davant la Inspecció de Treball”.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×