Un article de
Pia Prat Jorba
Directora general de Publicacions Anoia
21 d'abril de 2020

Clínica Dental Marcè&Sagarra: “Els odontòlegs som un dels grups més vulnerables ja que treballem a molta proximitat de la boca i en contacte amb la saliva”

Un article de
Pia Prat Jorba
Centre Dental.

El personal sanitari és avui un col·lectiu de risc davant el coronavirus. Els dentistes estan preparats per treballar amb tanta proximitat amb pacients, si estiguessin infectats sense saber-ho?
Els odontòlegs som un dels grups més vulnerables ja que treballem a molta proximitat de la boca i en contacte amb la saliva, que és d’on precisament prové el contagi. De moment els nostres proveïdors habituals no ens poden servir el material de seguretat adequat i això fa que no puguem treballar amb condicions segures, tant per a pacients com per als nostres treballadors. A banda d’això, l’altre problema que ens trobem és que molta població no sap si ha passat la malaltia o no, ja que no s’han fet els tests a tothom, i això també genera molta desconfiança els uns dels altres.

Com pot estar segur un pacient que anant a la consulta no s’infectarà de coronavirus?
Actualment i segons la resolució del departament de Salut instant a la suspensió de tota activitat assistencial no urgent, no podem visitar amb normalitat.
De moment només estem rebent trucades desviades al mòbil i fent un cribratge. La majoria es resolen amb una recepta que enviem per correu electrònic, els donem consell odontològic i fem una retrucada passades 12-24h si es requereix control. Si un pacient pateix una urgència que requereix tractament, com pot ser una inflamació o infecció amb dolor agut que no deixa dormir (i que no cursi amb febre), el visitarem previ triatge de Covid-19. Això significa que si hi ha sospita de coronavirus el derivem a l’Hospital. Si no hi ha sospita de coronavirus, el visitarem a la nostra consulta seguint el protocol del nostre Col·legi d’Odontòlegs, que consisteix en col·locar-nos els EPIs i realitzar una neteja i desinfecció exhaustiva.

Quines mesures profilàctiques es prenen per evitar contagis tant en els tractaments, com en les sales d’espera?
Actualment la nostra clínica resta tancada, com hem comentat abans, però estem prenent ja les mesures necessàries i adquirint el material necessari per poder reobrir el nostre centre el més aviat possible. No obrirem fins assegurar que tenim tot el material adequat i podem seguir tots aquests protocols.

Els protocols diuen que cal fer un previ triatge de Covid-19 per via telefònica, assegurant-nos que no tenen cap símptoma ni cap contacte positiu recent.
Quan s’entra a la clínica s’hauria de venir amb mascareta, nosaltres els prenem la temperatura i els donem gel hidroalcohòlic per a les mans. A ser possible s’ha de venir sol, sense acompanyants. A recepció hem adaptat una pantalla de protecció per al personal administratiu i a la sala d’espera cal asseure’s mínim a 1 metre i mig de distància entre uns i altres. Les agendes també estan afectades, fent que les visites siguin molt més espaiades.

Ja dins el box, es prenen algunes mesures com no utilitzar aire condicionat, ventilar o no fer servir la mateixa cadira dental en 3 hores per assegurar-nos poder netejar els aerosols que puguin quedar en l’ambient, visitar amb la porta tancada, dipositar totes les deixalles al contenidor groc (la de residus tòxics) i posar-se els EPIs per netejar el box. A banda, per aquells tractaments que generen aerosols, s’utilitza un dic de goma per aïllar la zona a tractar, sistema de doble aspiració i no utilitzem l’aigua de l’equip per refrigerar la turbina o el contraangle, sinó una xeringa externa per irrigar.
Seria molt útil per nosaltres crear el carnet immunològic com vol fer Alemanya. Si podem saber qui ha patit el coronavirus i qui no, podem aplicar molt millor els protocols de desinfecció. No només per protegir-nos nosaltres, sinó també els nostres pacients.

En cas d’urgència què han de fer els que necessitin un dentista si moltes clíniques estan tancades?
Primer, trucar al seu dentista de confiança perquè l’aconselli si el problema dental es pot resoldre per via telefònica o amb una recepta. Si necessita ser atès físicament pel dentista, la seva clínica li dirà si pot visitar-lo o no. Malauradament hi ha clíniques que no estan atenent urgències per falta de personal o de material de protecció front la Covid-19. En aquests casos, hi ha els odontòlegs del CAP Anoia que estan visitant al CAP de Vilanova del Camí on poden fer front a les urgències dentals (també previ triatge telefònic).

El president del col·legi de dentistes s’ha queixat de la manca de la sensibilitat de les administracions davant el vostre col·lectiu. Per què?
El president del nostre Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), el Dr. Antoni Gómez ha enviat vàries cartes a les autoritats, tant a la Consellera de Salut com al Ministre de Sanitat inclús al President de la Generalitat reclamant un pla estratègic d’urgències odontològiques, i no ha rebut cap resposta. En la missiva, els diferents decrets del Govern d’Espanya han deixat els dentistes en els «llimbs». No podem tancar i hem d’atendre urgències, quan de moment cap clínica dental pot garantir la seguretat dels professionals ni dels treballadors ni dels pacients. A més hi ha moltes clíniques dentals a qui se’ls ha denegat l’ERTO ja que som un servei essencial i no es pot declarar que tanquem per «força major».
Molts dentistes van donar màscares de protecció i guants a sanitaris dels hospitals que treballaven en condicions precàries davant l’allau de malalts.

Com creu que ha reaccionat el sistema sanitari davant el problema?
Probablement s’ha reaccionat tard i s’han trobat un mercat saturat i sense resposta a les necessitats del moment. Tota iniciativa privada en temps d’excepcionalitat és benvinguda i demostra la implicació de la nostra societat.

Comparteix l'article:

Et recomanem×