Conviure amb els dolors articulars

51

Les malalties articulars són un mal molt estès al nostre temps. Limiten el moviment, entorpeixen, però sobretot, causen dolor.

El dolor és una eina que utilitza el nostre cos per avisar-nos que alguna cosa no funciona com hauria, fins aquí bé. Però quan aquest es cronifica és un gran cop per la nostra qualitat de vida. A més, al llarg del temps, el nostre estat d’ànim es veu alterat per haver de conviure amb aquest dolor, i la vessant psicològica ha de ser també una part a tenir en compte.

Què podem fer per recuperar aquesta qualitat de vida? Ho proposarem en dues parts:

– Coses que podem fer per alleugerir el dolor: cuidar la nostra dieta, prendre complements a base d’antiinflamatoris i analgèsics naturals, utilitzar cremes per fer-se fregues a un mateix, acudir amb certa regularitat a teràpies corporals com massatges i fer una mica d’exercici suau habitualment.

– Coses que podem fer per que el dolor que quedi ens permeti seguir gaudint de la vida: respectar el nostre ritme que serà diferent al d’abans, centrar-nos en les coses que hem après i en les podem continuar fent, saber que no som el nostre dolor, reconèixer el daltabaix emocional que suposa tenir dolor continuament i no retreure’ns-ho a nosaltres mateixos.

Eines com la meditació, l’acupuntura, el txi-kung i moltes altres et poden ajudar. L’acompanyament en el procés, per integrar les eines i fer un seguiment de la evolució, farà que puguis escollir allò més adequat per tu i adonar-te’n de la millora que s’aconsegueix dia a dia amb dedicació.

Donar el primer pas és donar-nos l’espai per cuidar de nosaltres mateixos, reconèixer-nos com a mereixedors d’aquesta cura i estima, i encoratjar-nos a buscar el benestar per adversa que sigui la circumstància.

Mar Garcia, Terapeuta en medicina tradicional xinesa i naturópata (Narayana)