7.1 C
Igualada
Dissabte, 2 desembre 2023

Un article de

Vilanova del Camí espera superar les 250 donacions de sang en la marató d’avui divendres
V

Publicitat

Can Papasseit acull aquest divendres la 13a edició de la Marató de Sang de Vilanova del Camí. La Marató que es celebrarà de les 10 del matí fins les 9 de la nit, compta amb la participació d’entitats, comerços i col·lectius que presenten un programa d’actes paral·lels per animar els veïns i veïnes a donar sang al mateix temps que es gaudeix d’una estona de lleure.

La Marató s’obrirà a les 10 i durant tot el matí s’oferirà un esmorzar popular amb pa amb tomàquet i embotits. A la tarda, els donants més llaminers, podran gaudir d’una xocolatada o si ho prefereixen d’un suc de taronja.

Pel que fa a les activitats, es concentraran a la tarda. A partir de les 3, l’associació ANYDA, de teràpies naturals oferirà sessió de reiki obertes i a partir de 2/4 de 5, la quitxalla podrà divertir-se a l’inflable que muntarà DiverEvent. A les 5 està previst l’acte institucional, amb la participació de representants del Banc de Sang, autoritats locals, l’ADSA (Associació de Donants de Sang de l’Anoia) i voluntaris que actualitzaran el marcador de donacions. Tot seguit hi haurà una exhibició de bollywood i flamenc a càrrec de Sweet India, a 2/4 de 6, ballada de sardanes amb l’Associació de Sardanistes de Vilanova del Camí i a les 6, demostració de Taijitsu a càrrec dels components de la selecció catalana del Club Esportiu Budokan.

Durant el dia passaran per la Marató la Policia Local de Vilanova, els Mossos d’Esquadra i els Bombers que mostraran els seus vehicles als menuts. També està prevista la participació de l’EAP de Vilanova del Camí, amb un estand informatiu. La Biblioteca també s’afegeix a la Marató amb una exposició de contes de la sang.

L’acte compta també amb el suport de Càritas, Les dones de les tardes del dimecres i els comerciants del Mercat Municipal de Sant Hilari.

Sang fluencer Marató 2019
Els #sangfluencers protagonitzen enguany la Marató de donació de sang de Vilanova del Camí. El Banc de Sang proposa que tothom utilitzi la seva influència per parlar de la donació, ja sigui a les xarxes socials, a la feina o entre els veïns. Marta Hernández, coordinadora del Banc de Sang a la Catalunya Central ha fet una invitació especial als joves pensant especialment en la influència que poden exercir a les xarxes socials.

L’objectiu d’aquesta Marató és sensibilitzar sobre la importància de donar sang, captar nous donants i aconseguir així un important nombre de donacions durant aquesta jornada.

Des del Banc de Sang asseguren que donar sang és un hàbit cívic i que de forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les unes condicions mínimes: tenir més de 18 anys, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada. Per donar sang no cal estar en dejú.

Cal recordar també que una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia i que la sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques, per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers.

De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obtenen tres components concentrats: hematies, plaquetes i plasma. Aquests components, explica Marta Hernández, caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Les reserves actuals del Banc de Sang són bones, però davant les vacances de Setmana Santa no es pot baixar la guàrdia, explica la coordinadora del Banc de Sang. I és que durant els períodes festius baixen les donacions de sang i en cas d’emergència cal assegurar les reserves. Per això Hernández ha animat a tothom a fer una donació abans de marxar de vacances.

Els grups sanguinis negatius són els que més preocupen al Banc de Sang perquè el nombre de donants és molt reduït. Per això, Marta Hernández ha animat especialment a qui tingui aquest tipus sanguini a participar de la Marató d’aquest divendres.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies