Protons aconsegueix el 1r premi a l’11è Concurs Barcelona Percussió

343

Batinkat assoleix la final i se situa entre els 5 millors en un dels certàmens més importants del territori. Dissabte es va viure l’11è Concurs Barcelona Percussió i Igualada en va ser protagonista amb una gran actuació de les dues batucades de la ciutat: Protons es va endur una merescuda victòria i Batinkat va arribar a la final situant-se entre els 5 millors grups. Així, la capital de l’Anoia es va postular com una de les ciutats amb més qualitat i reconeixement dins el món de la percussió, després del gran paper en un dels concursos més importants i amb més renom del país.

La plaça del Nen de la Rutlla, al Guinardó, va ser l’escenari de la festa amb més de 20 grups, dividits en estil tradicional i estil lliure. Els igualadins van competir amb un total de 13 formacions d’arreu de Catalunya que formaven part de la categoria lliure. D’aquestes, en una fase eliminatòria que consistia en una actuació en estàtic de 4 minuts, 5 van passar a la final, entre elles les dues representats d’Igualada. Els finalistes tenien 8 minuts per presentar la seva millor versió en la fase decisiva que va gaudir d’un alt nivell. Protons es va fer amb el primer lloc del podi, seguits de Batubaroa (Barcelona) i Atabalats (Esplugues de Llobregat).

El triomf de l’energia positiva

Fa un any Protons estava plenament immers en els preparatius per la celebració dels 10 anys, amb la Igualada Big Bang que va omplir els carrers de la ciutat de la millor percussió, fent una demostració de la voluntat de seguir creixent en tots els sentits. El treball constant, el sacrifici, l’autoexigència i l’equip han sigut les claus per assolir el primer premi en un concurs al qual ja s’hi havien presentat abans en la 9a edició. En aquella ocasió, no van poder arribar a la final i van acabar amb un sabor de boca agredolç.

“S’ha discutit, s’ha plorat, s’ha suat molt, ens hem lesionat… Però, per sobre de tot, hem tibat d’allò que ens caracteritza i pel que se’ns reconeix: l’energia positiva”. I és que, sense deixar de banda la gran qualitat musical, el tret característic que diferencia Protons de la majoria de batucades és una posada en escena impactant amb coreografies molt treballades i una actitud que mostra la força i voluntat de la formació.

A part dels 14 músics encarregats de mostrar el potencial de la formació i que van brodar tant l’eliminatòria com la final, la victòria és també de la resta de membres del grup que han lluitat per ser-hi i fer millors a la resta i dels col·laboradors que han contribuït amb les composicions, coreografies i imatge. També és un triomf de totes aquelles persones (que en són moltes) que han seguit i acompanyat Protons i s’han contagiat de l’energia positiva, i de les que n’han format part en algun moment dels 11 anys d’història. És moment d’assimilar, celebrar i seguir creixent.

Batinkat, 5 anys d’èxit

Per a Batinkat aquesta era la 3a participació al concurs de Barcelona i també la primera vegada que arribaven a la final, el que suposa un èxit i una gran forma de celebrar els 5 anys del naixement de la formació. Amb una evolució constant, els igualadins han aconseguit assolir tot un repte en el relatiu poc temps que fa que porten la seva música arreu.

Valents, Batinkat va apostar per dos estàtics que encara no havien vist la llum. Tot i els nervis inicials per l’estrena, van aconseguir anar-se creixent i demostrar en l’eliminatòria per què es mereixien estar entre els 5 millors.

A la final van tornar a sorprendre amb un canvi d’imatge i buscant representar, a través de la percussió, un estil allunyat del que s’acostuma a escoltar. Des de la formació destaquen que “portàvem una aposta arriscada, ja que fèiem 5 anys i volíem fer un pas endavant en el que sempre havíem fet, i ens va sortir millor del que hauríem somiat”.

La percussió de la ciutat mereix un reconeixement. Tant Protons com Batinkat seguiran, segur, treballant per continuar sent referents i deixar la imatge d’Igualada en el millor lloc allà on vagin a representar els seus espectacles.