11.3 C
Igualada
Divendres, 23 febrer 2024

Un article de

Jordi Puiggròs
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció

Perejaume Ferrer i Travesset, president A.V. St. Jaume Sesoliveres: “El sentiment majoritari del barri és que ens tenen abandonats”
P

Publicitat

Soc igualadí, i tinc 40 anys d’edat. Visc des de fa cinc anys al barri de Sant Jaume Sesoliveres d’Igualada. Treballo a l’administració pública, i des de fa molt temps he estat vinculat a diverses entitats.

El teu és un dels barris, sinó el que més, més desconeguts d’Igualada? Per què?
Sí, desconeguts, i també oblidats. Sempre m’agrada recordar a tothom que al barri tenim l’ermita de Sant Jaume, una de les joies arquitectòniques que hi ha a Igualada, un element del romànic català dels més importants, i de les peces més antigues que tenim a la ciutat, del segle XI. A més, va molt lligada als orígens de la ciutat. Va ser una donació dels Senyors d’Òdena a un monjo de Montserrat per a que es cuidés d’una primera capella, tant de la de Sant Jaume com la de Santa Maria, enmig d’una cruïlla de camins que és el bressol d’Igualada. Amb el temps Sant Jaume es va convertir en un Priorat a l’ombra de Montserrat, donant vida a molts pagesos de la zona i servint d’acollida als pelegrins que feien el Camí de Sant Jaume… Bé, doncs tenim un enclavament important que la ciutat desconeix. És una llàstima que no se’n faci difusió.

És Bé Cultural d’Interès Nacional de la Generalitat, oi?
Sí. A més a més el mateix any, a l’abril del 1975, l’ermita va ser declarada monument local d’interès historico-artístic, per l’estat espanyol, fet que implica l’ajuntament d’Igualada a la seva protecció. La Generalitat va encarregar un projecte de restauració als anys 80 però no seria fins el 1995 amb finançament de la Diputació de Barcelona que es restauraria. En motiu de la seva reinauguració, els Moixiganguers van fer la seva primera actuació. Els veïns ens agradaria que hi hagués una placa que ho commemorés. Jo mateix li vaig fer la proposta a l’alcalde fa 2 anys. L’Ajuntament ha estat poc seriós amb els veïns del barri, i ha incomplert les promeses que ha fet, tant amb la junta actual com amb les anteriors.

Recentment em consta que el govern municipal va fer una visita al barri.
Sí, a petició nostra, va venir la regidora Carlota Carner, arran dels aldarulls que va haver-hi relacionats amb les drogues. Justament vam visitar l’ermita, i va poder veure que l’estat és lamentable. Bancs i taules fetes malbé, amb brutícia i papereres desbordades des de feia més d’una setmana… hi ha molt incivisme. El rètol turístic que es va fer en aquest lloc està en estat lamentable des de fa anys… Per estar així, valdria la pena que el traguessin. És veritat que si truca algun veí, l’Ajuntament reacciona i ve algú a netejar, però no hauria de ser així. La mateixa regidora va admetre que hi ha moltes parcel·les que estan deixades, però va posar d’exemple una en concret, davant mateix de l’ermita, que, mira per on, resulta que és de propietat municipal… Hem de dir, però, que l’Ajuntament col.labora sempre en la nostra Festa Major, però sap greu per aquestes coses, perquè la ciutat guanyaria un espai si es dignifiqués una mica. No tot és el Parc Central. Si no t’interessa l’entorn, menys t’interessarà el contingut.

No teniu serveis. Una zona extensa sense un lloc on anar a buscar el pa, o comprar aliments. El vehicle és necessari.
Que tinguem el Campus Universitari i s’hagin ampliat els estudis ha ajudat per tenir una línia de bus, però s’acaba allí. Tota la resta del barri no se’n beneficia… El sentiment majoritari del barri és que ens tenen abandonats. Per exemple, el servei d’escombraries. No entenem perquè ens manquen contenidors per poder fer bé el reciclatge. Quan manca un contenidor en algun lloc d’Igualada, sempre el treuen de Sant Jaume Sesoliveres… O, esdevenint un indret on hi ha molta poda, que no hi hagin més contenidors d’orgànica. Ho hem demanat a l’Ajuntament juntament amb els veïns del Pla de la Massa, a veure si trobem solucions… Quan es trenca un senyal o una paperera es tapa el forat i ja no es substitueix, hi havia punts d’accés a aigua pels bombers que es van fer malbé i no s’han substituït…Anem coixos, en serveis. Les voreres, la majoria són dels anys setanta, moltes presenten malformacions, l’estiu del 2015 es va fer una acció i van arranjar 54 punts de 2.060 metres quadrats de voreres. El mateix Ajuntament va reconèixer que s’hi havia de fer una actuació constant, però no ho ha fet. Aquest és un dels greus incompliments que es va fer a l’anterior junta. La va fer l’alcalde en persona. S’han gastat 47.000€ en 8 anys. Només se’n recorden de nosaltres quan ve el Rec.0, llavors arreglen el Parc dels Drets Humans per poder aparcar els cotxes. Som el pàrquing del Rec.0. La resta de l’any, la canalla no va als parcs perquè estan bruts.

Ningú no diria, pel que dius, que a Sant Jaume i el Pla de la Massa hi hagi el preu per metre quadrat de terreny més alt d’Igualada.
En general és un barri tranquil, i ens sentim segurs amb el treball dels Mossos; però darrerament hem tingut algun problema seriós de seguretat, relacionat amb un habitatge on hi havia drogues. Van efectuar-se trets, persecució. A l’Ermita fan “botellon” dia sí dia també, s’hi consumeix droga, a 2/4 de dotze de la nit fan curses de cotxes des de la universitat fins a l’ermita, tenim dues cases amb okupes… Amb el que paguem d’IBI podríem viure molt millor. Ens hem organitzat amb els Mossos i vindran a fer una xerrada, també hem fet un grup de whatsapp entre els veïns per estar a l’aguait… Però qui primer s’hauria de preocupar i actuar és l’Ajuntament. I no ho fa.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies