Paperera Vilaseca de Capellades, una de les més importants d’Espanya, negocia la seva venda a un grup inversor
P

28 de setembre de 2019

Moviments a la Paperera Vilaseca de Capellades, una de les empreses històriques de l’Anoia i tot un referent del sector paperer a Espanya. Actualment s’està negociant la venda de la majoria a un grup inversor, liderat per fons gestionats per Argos Capital Partners i per les societats patrimonials de quatre famílies industrials catalanes. Els accionistes actuals romandran en el capital i la família Torredemer, conservaran a prop d’un 30% de les accions, assegurant així una transició tranquil·la a la nova etapa, que té previst desenvolupar un pla estratègic que potenciarà una línia de paper reciclat, mantenint els punts forts que l’han caracteritzat fins ara.

Des de 1714
Paperera Vilaseca de Capellades va ser fundada el 1714 quan Gaspar Vilaseca va comprar un molí a un cirurgià de Manresa i el va agrupar amb quatre més. La proximitat del Camí Ral, que des de l’Edat Mitjana unia Catalunya, Aragó i Castilla, permetia enviar els productes fabricats arreu i alhora proveir-se se draps, matèria prima bàsica fer paper en aquells tems.

L’aigua del riu, no molt abundant, però sí suficient, va fer proliferar aquesta indústria a la zona i es van construir molts molins, edificis peculiars amb molts finestrals, que s’obrien i tancaven per assecar els fulls. Aquell procés productiu encara es pot veure avui visitant el Museu del Paper de la vila.

Des d’aleshores J.Vilaseca SA sempre ha treballat per adaptar-se als temps. Actualment la seva activitat com a fabricant de papers especials d’alta gamma l’ha fet un referent del sector. Des del 1953 els seus accionistes eren la família Torredemer, l’empresa pública Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre i el grup Signe, impressor privat especialitzat en paper de seguretat. Anys enrere també ho havia estat Catalana d’Iniciatives, de capital mixta públic-privat (va entrar en una ampliació de capital de 2.000 milions de pessetes, per assolir el 12,5%) fins que va entrar en liquidació a causa dels seus problemes per la participació a Spanair.

60 milions de facturació
La seva facturació és de gairebé 60 milions d’euros i té una plantilla de 220 persones. La companyia exporta el 75% de la producció a 90 països. La meitat de les vendes s’obtenen a la Unió Europea. Les seves oficines centrals s’ubiquen a Barcelona, plaça Urquinaona 6, planta 20.

Fonts properes a la negociació confien que l’acord es formalitzi en breu. La companyia paperera està assessorada per KPMG i Augusta Advocats i el sindicat bancari format pel Banc Sabadell, Santander, BBVA, Bankia i Deutsche Bank, per Garrigues advocats. Fonts properes als treballadors de l’empresa reconeixen que la situació econòmica de Vilaseca “és molt delicada” i estan a l’espera de més novetats per decidir com s’encara el futur més immediat.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta