13.7 C
Igualada
Dijous, octubre 29, 2020

Oriol Solà: “Els Moixiganguers tenim moltes ganes de tornar a fer castells”

Mes de març, les colles castelleres de tot el país es preparaven per iniciar la temporada. Algunes, com els Moixiganguers d’Igualada ho havien fet el mes de febrer a la Festa de la Caldera de Montmaneu, i d’altres ho havien d’anar fent progressivament. Per davant es presentava una temporada il·lusionant, de grans castells i que tenia el punt àlgid a l’octubre, amb el Concurs de Castells de Tarragona. El 10 de març però tot es va aturar. Tant el departament de Salut com la Coordinadora de Colles Castelleres recomanaven aturar l’activitat fins a nou avís, el país queda confinat i tot es paralitza. Aquesta aturada afecta de manera especial les colles castelleres, perquè com tothom sap els castells són tot allò contrari al que les autoritats sanitàries recomanen durant el procés d’aquesta malaltia.
L’Oriol Solà és el president dels Moixiganguers d’Igualada i amb ell hem parlat de com està la colla, com estan portant el confinament i com encaren un futur encara incert.

El 13 de març tot es va paralitzar i la societat vam quedar confinats a casa. El món casteller tot just estava a punt d’iniciar temporada. Com us ha afectat tot plegat?
Bé, nosaltres havíem fet una primera actuació a Montmaneu, a la Festa de la Caldera, una actuació que normalment no fèiem, molt d’hora, però de moment ha sigut l’única actuació que hem fet. I ara estem totalment parats. Havíem començat assajos, les proves anaven molt bé i la temporada prometia molt.

Els Moixiganguers celebreu enguany els 25 anys del vostre naixement. Com està afectant la situació actual en els actes que teníeu previstos?
A veure… ho celebrarem igualment, això segur. L’actuació que obria els actes del 25è aniversari havia de ser la de Sant Jordi, el diumenge dia 25 i el que vam fer com a entitat, durant tota aquella setmana, van ser moltíssimes activitats online, des de la presentació del llibre que fa el Pau Corcelles amb fotos de l’entitat; es va fer un acord amb Canal Taronja per emetre l’actuació del Concurs de Castells de l’any 2018 en què vam guanyar i tota la colla la vam mirant conjuntament -cadascú des de casa seva- tot fent un vermut i un dinar. Un dels membres que és pastisser, ens va ensenyar a fer un pastís d’aniversari, cadascú el va fer a casa i així vam poder bufar les espelmes. Tot plegat ha estat una mica de substitut de la festa de celebració, que farem més endavant, quan puguem.

A més a més enguany havíeu de fer un viatge a Londres, convidats per la colla castellera local.
Per Sant Joan havíem de viatjar a Londres i de moment el viatge està posposat. Encara no sabem si es podrà fer o no. Estem parlant amb la companyia i amb l’hotel per veure com ho podem resoldre tot plegat i per fer-lo quan es pugui. Estàvem convidats per la colla local i havíem de participar en un festival internacional. Era una oportunitat que ens feia molta il·lusió. La nostra idea és poder fer el viatge quan sigui possible.

Dins el món casteller, com plantegeu aquesta temporada? Es dona per perduda?
Dins els castellers hi ha opinions diverses sobre el tema. Els Moixiganguers, el que estem fent és tenir la colla preparada per poder sortir i assajar des del primer moment en què sigui possible. La nostra obligació és tenir la colla a punt per poder sortir a fer castells.
Quan tornarem? En tenim moltes ganes. Si podem tornar demà, tornarem demà… Per la Festa major d’Igualada ens agradaria molt poder actuar, sempre i quan les condicions mèdiques ho permetin i sinó, quan ens diguin. I si s’ha de tancar la temporada, doncs la colla estarà preparada per recomençar la temporada que ve.

A la tardor hi ha el Concurs de Tarragona. Sabeu si es durà a terme o no?
Els Moixiganguers tenim moltes ganes de participar al Concurs, que enguany ho fèiem per primera vegada a la jornada del diumenge, amb les colles grans, però encara no se sap si es durà a terme o no.

Els castells són contacte, sobretot a la pinya, per tant les condicions sanitàries actuals no permeten que feu res.
Els castells són l’oposat al distanciament social. Ja no només a l’hora de fer les pinyes, que és el més evident, sinó que una colla es basa en les relacions socials. Els Moixiganguers d’Igualada som 500 persones que ens trobem per fer castells i relacionar-nos socialment, per tant no té massa sentit fer castells amb distanciament social. Ara mateix veig complicada una solució, però esperem que la pandèmia evolucioni cap a bé i que es puguin tornar a fer castells.

Econòmicament les colles castelleres també us veieu afectades per la situació general.
L’economia no és cosa fàcil perquè com a colla els darrers anys hem crescut molt i hem fet diverses despeses importants com tenir un local propi i encara que estiguem tancats continuem tenint molta despesa. No podem cobrar de les actuacions i hi ha un cert neguit. Però com que som una colla amb gent molt activa i resolutiva, van sortint i sortiran propostes per anar endavant.

L’altra font de finançament és la figura de “protector de l’entitat” que en pot ser qualsevol igualadí que li agradin els castells i que fa una aportació econòmica de 50€ anuals. Dins l’entitat mateixa hi ha hagut una resposta molt positiva i s’han fet aportacions econòmiques.

Convidem a tots els igualadins que vulguin a fer-se “protectors” doncs serà una manera d’ajudar que la ciutat tingui colla castellera. Qui ho vulgui ser pot enviar un correu electrònic a moixiganguers@moixiganguers.cat i els informarem de tot plegat.

Un altre factor a tenir en compte durant aquesta temporada sense fer activitats seran els canvi físics sobretot a nivell de la canalla.
Aquest és un tema que de fet ens passa cada any perquè la canalla va creixent i s’ha d’afrontar. Quan tornem mirarem com estem, buscarem canalla nova si fa falta, els que ja hi ha els ensenyarem les noves posicions… L’entitat, els dilluns, dimecres i divendres, ha fet un pla d’activitat física, sobretot per aquests dos mesos que hem estat tancats a casa. Ara que es podrà començar a sortir, suposo que serà menys necessari.

Quin procés encareu a partir d’ara? Quines previsions de treball teniu?
Per nosaltres seria molt important poder obrir el bar de les Cotxeres el més aviat possible perquè ajudaria a començar a generar ingressos per temperar una mica la part econòmica. El problema principal que és que no podem fer castells, i és un problema més de fons que tardarà un temps imprevisible a solucionar-se. Tenir obert el local social ens permetrà tornar a fer una mica de vida social. I a fer castells, tan aviat com ens deixin ens hi posarem.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La Guàrdia Civil apunta diverses irregularitats en la gestió d’Events

Una de les branques de l'operació que reforcen la idea que Tsunami Democràtic estava dirigit per l'entorn d'ERC és la vinculació de l'empresa igualadina...

Jorba fa el repàs de manteniment de 7,5 quilòmetres de camins

L’Ajuntament de Jorba ha portat a terme les obres de manteniment dels camins del municipi inclosos al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPI) de...

El Zoom Festival atorga el Premi d’Honor a Jordi Évole

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya atorga el Premi d’Honor, un dels més prestigiosos del palmarès del certamen, al periodista, presentador i guionista Jordi Évole....

Fundació Pau i Solidaritat, la defensa dels drets laborals arreu del món

La Fundació Pau i Solidaritat, des de la seva constitució el 1991 per part del sindicat Comissions Obreres de Catalunya, té com a centre...

La Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix supera la seva prova virtual

Celebrada durant la 3a setmana d’octubre, la tercera edició de la Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix ha comptat com a principal...
Compartir