El comerç, neguitós per la manca d’una normativa clara

266

Jordi Puiggròs

El comerç ho està passant malament. I no només com a conseqüència del confinament, que l’ha obligat a romandre tancat durant moltes setmanes, sinó perquè, ara que s’inicia la desescalada, els botiguers estan neguitosos per l’allau de desinformació que els arriba i, sobretot, perquè les administracions no ofereixen una normativa clara.

La presidenta d’Igualada Comerç, Laura Llucià, explicava ahir a La Veu que “diumenge passat a la nit, just a hores de començar la fase zero, hi havia molts nervis entre els comerciants. No se sabia del cert quin material s’havia de posar, com funcionarien les cites prèvies, com s’havia d’obrir… Un desastre”.

L’entitat calcula que a Igualada han obert, de moment, un 6% dels establiments comercials. “Molts tenen apujades les persianes, però per entrar s’ha de tenir cita prèvia, i entrar d’una persona en una persona. Bàsicament han obert les perruqueries i centres d’estètica, i alguna botiga de roba, però molt poques”, diu Llucià. “Hi ha moltes recomanacions per tot arreu, però no hi ha una normativa clara, fàcil d’entendre i al final tothom ha d’agafar idees d’allà on pot. Ens han assegurat que aviat això es corregirà”.
També preocupen els ajuts públics. “Es van fer unes subvencions, però en poques hores es van acabar. L’Ajuntament sembla que posarà en marxa uns microcrèdits, tant de bo”, explica la presidenta d’Igualada Comerç, que aplaudeix també la creació de Conca Comerç, una iniciativa que permetrà “tenir una pàgina web que serà com un gran centre comercial de tota la Conca d’Òdena”. Tot i això, Llucià és molt clara: “s’estan fent moltes coses, que estan bé, però el que necessitem tots és ajut econòmic”.