19.8 C
Igualada
Dimarts, setembre 22, 2020

L’Arxiu Comarcal presenta dues exposicions per poder viure la Festa Major des del punt de vista virtual

La Festa Major d’Igualada d’enguany s’ha vist afectada per la situació sanitària de la Covid19, que ha fet que la festa no es pugui celebrar. Per això, des de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia ens expliquen que “ens hem proposat viure-la des d’un altre punt de vista: virtualment”.

La celebració de les festes majors prové d’antigues celebracions amb motiu del final de les collites al camp o de la celebració de fires i mercats, que s’articulen al voltant de la diada en honor del sant patró de la localitat.

El 24 d’agost és Sant Bartomeu i és, en aquestes dates, que se celebra la Festa Major d’Igualada, excepte aquest any que s’ha suspès a causa de la Covid-19.
Amb tot, des de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia “volem oferir una exposició en la qual mostrem diferents documents de cinema que han estat dipositats a l’arxiu i que s’han digitalitzat”.

Escena del vídeo publicat per l’Arxiu Comarcal on es veuen imatges de la Festa Major del segle XX. Aquesta, corresponent a 1974.

Les imatges mostrades són dels anys trenta als vuitanta del segle XX, i acaben amb uns apunts del segle XXI. Aquí hom podrà copsar els canvis de model d’organització de festa major, però també constatar que hi ha uns elements que hi són des dels inicis i que es repeteixen: pregó, ofici solemne, cercavila de gegants, capgrossos, nans i bestiari; exhibició castellera, ballada de sardanes, etc.

Els castellers i moixiganguers aixequen uns castells molt més alts; els gegants, capgrossos i nans, amb orígens medievals, continuen fent ballar la quitxalla, tot i que han sorgit noves figures i s’han recuperat de velles, tots acompanyats de flabiolers i grallers. Els dracs i les víbries acompanyen als diables als correfocs, avui dia, també molt més decidits. Quan a les danses vives, hom pot dir que s’han recuperat gairebé tots els que hi havia hagut: ball de bastons, ball de cercolets, ball de pastorets i el ball de gitanes.

Per altra banda, podeu veure tots els programes de Festa major que es conserven a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia a la mostra que us hem preparat a: ‘Els programes de Festa Major: on els artistes mostren la seva creativitat’. Durant molts anys, el cartell i el programa de la festa s’ha encarregat a artistes, creatius, dissenyadors que han fet verdaderes obres d’art, on han reflectit la seva visió de la festa.

Cercavila passant pel carrer del Born, el 1988.

Les dues exposicions
La primera, Igualada, la Festa Major en moviment, amb diverses imatges cinematogràfiques de la Festa Major a Igualada dels anys trenta als vuitanta del segle XX, on es pot veure l’evolució de la festa, els seu sistema d’organització, els nous elements, etc. Es pot veure en aquest enllaç.

La segona, Els programes de Festa Major: on els artistes mostren la seva creativitat, on s’exposen tots els programes que es conserven a l’Arxiu Comarcal, tot esmentant l’autor del programa i l’impremta. Es pot veure en aquest enllaç.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La Fira de la Vinyala des de casa es celebra amb molt bona acollida

L’Ajuntament d’Òdena ha organitzat aquest cap de setmana una nova edició de Fira de la Vinyala, amb la coordinació i producció de Mapamundi Produccions...

Catalunya reduirà la quarantena de contactes estrets de 14 a 10 dies

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimarts que Catalunya reduirà la quarantena de contactes estrets amb un positiu de...

El Zoom rep més de 120 propostes realitzades durant el confinament

El Zoom Festival, el Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, ha rebut més de 120 propostes audiovisuals creades durant els mesos de confinament....

L’Igualada Femení HCP tanca la pretemporada amb victòria

L'Igualada Femení HCP debutaran aquest proper cap de setmana a l'OkLiga, a Les Comes, contra tot un HC Palau, després de guanyar clarament al...

ERC critica les “polítiques de pa i circ” dels anys de mandat de Castells

Esquerra Republicana fa un crit d’alerta davant la situació actual que està vivint Igualada. El portaveu del grup municipal a Igualada, Enric Conill, considera...
Compartir