8.1 C
Igualada
Divendres, febrer 3, 2023

L’Anoia manté un risc de rebrot de la Covid-19 moderat, i és de les comarques amb més estabilitat del país

La Covid-19 torna a disparar-se a moltes comarques, especialment a l’entorn de Barcelona i Lleida, i a la zona del Pirineu. A l’Anoia, de moment, no és així. Segons que ha informat aquesta setmana el Departament de Salut de la Generalitat, la nostra comarca -i la del Bages-, dins de la província de Barcelona, mantenen una forta estabilitat, i el risc de rebrot és “moderat”. No s’hi val, però, la relaxació.

En concret, a principis d’aquesta setmana l’Anoia tenia un índex de risc de rebrot (EPG en les sigles oficials) de 60,1, molt lluny dels 298 de l’Alt Urgell, per exemple. A la nostra comarca el risc, però, ha augmentat un 3% en la darera setmana. D’un total de 602 proves de PCR efectuades en els set anteriors a l’últim estudi, 32 van donar positiu.

Alt risc a Montbui
Igualada tenia el passat 19 d’agost un EPG del 72,9, mentre que a Piera era del 67,1, i a Calaf del 109,1. Tota xifra que passi de cent és considerada d’alt risc.
Cas especial és el de Santa Margarida de Montbui, on hi ha l’índex més alt de tota la comarca, del 198,9, considerat en la “zona vermella”. A Montbui s’han comptat 12 casos positius en les darreres dues setmanes, 7 d’ells en la última, a positiu per dia. Vilanova del Camí té un risc molt baix (24), i Òdena, sense EPG (0).

Mapa del risc de rebrot, per municipis. A l’Anoia només n’hi ha un.

Catalunya ha començat a contenir la seva corba epidèmica, però encara no pot abaixar la guàrdia: hi ha 77 positius per 100.000 habitants a la comunitat i la velocitat de reproducció del virus és elevada. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va admetre que la situació s’està estabilitzant a la comarca del Segrià i a Barcelona, on hi havia els focus actius més preocupants, però no ens en podem refiar.

Salut mesura el risc de rebrot –els eventuals casos a 15 dies i la possible aparició de focus– a través d’una fórmula que combina la incidència acumulada en 14 dies amb la velocitat de reproducció mitjana del virus.

L’EPG ha crescut en tres punts en dos dies a Catalunya en passar de 146,7 a 149,59, i el nombre de víctimes mortals ha crescut fins a les 12.906.
Tot i això, estan disminuint les hospitalitzacions de malalts de Covid-19 i dimarts hi havia 641 ingressats, 18 menys que el dia anterior, dels quals 129 estan a l’UCI, un menys que en l’anterior comunicació.

18 ingressats a l’Hospital
A l’Hospital d’Igualada hi havia dimarts 18 ingressats per Covid-19, 4 d’ells per PCR actuals. A principis d’agost, els ingressats voltaven entre 12 i 15. La xifra, doncs, és prou estable. Des de va començar la pandèmia, l’Hospital té comptabilitzats 930 casos confirmats, dels quals 627 han estat hospitalitzats i 125 defuncions. La xifra total, però, és molt alta, doncs cal afegir els afectats i finats a les residències de gent gran, i en domicilis particulars.

Més normes de seguretat
D’altra banda, des de l’Hospital ens informen que han ampliat les mesures de seguretat arran de l’augment de casos a tot el país. Així, l’horari per a acompanyants és de 13 a 15h per a pacients en habitacions senars, i de 19 a 21h per habitacions parells. En el cas d’ingressats en UCI, s’ha de pactar amb l’horari amb el metge.

D’altra banda, només es permet un acompanyant, i sempre ha de ser el mateix. Es demanarà el DNI i no està permès sortir de l’habitació excepte per accedir al menjador.
La informació mèdica als familiars es donarà per telèfon excepte en casos en que ho decidieixi l’especialista, i és obligatori l’ús de mascareta i rentat de mans en entrar i sortir de l’habitació i l’hospital.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Oriol Solà deixa la presidència dels Moixiganguers d’Igualada

Oriol Solà Solà ha estat president dels Moixiganguers d'Igualada des de fa set anys. Avui, ha fet un comunicat al seu perfil d'Instagram on...

Toni Bou arrenca un nou mundial sota sostre com a màxim favorit

Aquest diumenge a les cinc de la tarda, al Palau Sant Jordi de Barcelona, comença el campionat del món de trial sota sostre. Serà...

Nou espai d’esbarjo per a gossos, al carrer de la Mercè de Montbui

L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha habilitat recentment un nou espai per a l’esbarjo dels gossos. Aquest espai es troba al lateral del...

Últimes notícies