L’ajuntament de Vilanova del Camí actuarà d’ofici davant la fiscalia si considera que la residència Amavir no està actuant correctament

1183

L’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, ha respost amb contundència davant les denúncies de les treballadores de la residència Amavir que asseguren que “la situació és insostenible”. Trucharte afirma que l’ajuntament actuarà d’ofici davant fiscalia si considera que el centre no actua correctament.

“La situació al centre gerontològic Amavir és greu”, assegura l’alcaldessa. En els darrers 8 dies s’han produït 20 defuncions, de les quals només una tenia el test fet i va resultar-ne positiu. Segons la informació de què es disposa, hi ha quatre interns més amb positiu aïllats en una zona especial però es desconeix si entre la resta dels interns, prop d’un centenar, o entre les 80 persones formen part de la plantilla, existeixen més positius. “Les treballadores del centre han denunciat que no els fan les proves i tampoc els hi fan als interns”, diu l’alcaldessa.

Noemí Trucharte explica que l’ajuntament s’ha posat a disposició del centre des del minut zero del confinament i ha mantingut comunicació pràcticament diària amb les treballadores del centre, “amb la direcció hi he pogut parlar poques vegades” puntualitza l’alcaldessa.
“Hem gestionat amb el centre el lliurament de material EPI, que hem fet arribar un cop a la setmana i hem estat pendents de les diferents demandes que ens poguessin fer, com per exemple, la desinfecció de l’accés al centre”. I afegeix que “malgrat que el material EPI l’ha de facilitar la mateixa residència i en el seu defecte Afers Socials de la Generalitat de Catalunya, ha estat l’ajuntament qui s’ha preocupat i gestionat el lliurament d’aquests EPI”, destaca Noemí Trucharte. Aproximadament s’han fet arribar a Amavir: 150 capelines impermeables de colors, 600 guants de làtex o vinil de diferents talles, 300 mascaretes bàsiques, 1000 mascaretes quirúrgiques, 40 mascaretes FFP2, líquids desinfectants i 20 granotes.

El passat 1 d’abril, explica Noemí Trucharte, va rebre la primera trucada d’una treballadora del centre que alertava del malestar del personal de la residència davant l’exposició continuada al COVID-19.

“Exigim transparència en la informació i la comunicació de la situació real del centre gerontològic”
A partir d’aquell moment, diu l’alcaldessa, va començar a rebre altres trucades “amb una informació ben diferent a la que es feia arribar des de la direcció del centre”. Amb data de 2 d’abril, s’envia una carta a la direcció del centre, a la gerència i al departament de Salut, “exigint transparència en la informació i la comunicació de la situació real del centre gerontològic” explica Trucharte.

Segons explica l’alcaldessa, l’ajuntament de Vilanova del Camí es va posar en contacte amb les responsables del CAP Nord, per explicar la situació del centre residencial, amb moltes baixes de personal sanitari i de neteja. Des del CAP es va confirmar un focus d’infecció virològica important a la residència Amavir i es va recomanar la desinfecció del centre el més aviat possible, així com el trasllat dels residents sans a un altre centre.
Seguint les indicacions dels professionals del CAP Nord, es va contactar amb el departament d’Afers Socials i Treball de la Generalitat de Catalunya per gestionar una desinfecció urgent de les instal·lacions d’Amavir. Tots els tràmits, explica l’alcaldessa, són comunicats en una segona carta a la direcció i la gerència del centre, que amb posterioritat confirmen que han coordinat la desinfecció del centre per aquest dimarts 7 d’abril.

L’alcaldessa considera que, “en una situació tan greu com la que s’està vivint a la residència Amavir, no podem esperar fins dimarts a la desinfecció del centre, és prioritari. Així que hem comunicat al centre que l’Ajuntament actuarà d’ofici davant de fiscalia, si considera que la residencia no actua correctament i que es posa en risc la salut de les persones que hi viuen o que hi treballen”.

La plantilla actual de la residència és de 98 persones però en aquests moments hi ha 21 professionals de baixa. El centre ha contractat 7 persones que els ha permès augmentar la plantilla fins als 80 professionals, “una xifra suficient per atendre amb normalitat als interns”, segons han comunicat des d’Amavir a l’alcaldessa.

La residència no disposa en aquests moments de metge, que és una de les professionals que està de baixa, i aquesta tasca s’està assumit des del Cap Nord que cada dia fan el seguiment dels residents.

Noemí Trucharte també ha volgut traslladar un agraïment a totes les professionals d’Amavir que “estan desenvolupant la seva tasca amb gran responsabilitat i vocació de servei”.
El Consell Comarcal de l’Anoia ha posat a disposició de l’Ajuntament de Vilanova 150 tests ràpids perquè es puguin fer les proves als residents i al personal sanitari de la residència Amavir. L’alcaldessa Noemí Trucharte està fent els tràmits pertinents i de manera coordinada amb els professionals del CAP Nord, perquè es puguin començar aquestes proves avui mateix.