La tempesta va deixar entre 80 i 130 litres per metre quadrat a l'Anoia
L

3 de novembre de 2015

pluja6.jpg

Unió de Pagesos Unió de Pagesos demana al departament d’Agricultura una valoració ràpida i acurada de les afectacions a l’agricultura pels forts aiguats d’ahir a gran part de Catalunya, i que han provocat nombroses inundacions de camps, entre altres desperfectes. El sindicat també demana a Agroseguro peritatges en el cas de conreus assegurats que han estat afectats, com és el cas de les oliveres.

A les comarques de Tarragona, l’afectació més important ha estat a la zona de l’Alt Camp, en finques de les vores del riu Gaià, que s’ha desbordat i l’aigua ha provocat desperfectes. Hi ha hagut afectacions en vinya i olivera a Montferri i Vila-rodona.

Al Priorat, la llevantada també ha fet caure moltes olives que encara estaven als arbres.

Els danys han estat majoritàriament en camps sembrats o preparats per sembrar.

A la comarca del Baix Ebre, el fort vent ha fet caure hivernacles i també ha afectat conreus d’olivera

Comarques centrals:

A l’Anoia s’han registrat entre 80 i 130 litres que han afectat de manera important sembrats. S’han format molts aragalls (reguerons que forma l’aigua de la pluja) amb la consegüent pèrdua de l’adob, les llavors i terra cultivable. Hi ha hagut pèrdues del 100% en l’adob tirat, i també camps inundats en les zones del centre i alta Anoia.

Al municipi de Pujalt, entre l’Alta Anoia i la Segarra, hi ha camins fets malbé pel desbordament del riu Sió.

A Olius (Solsonès) s’han registrat 130 litres per metre quadrat, i a Avià (88 litres) i Montclar, al (Berguedà), els aiguats han causat molts reguerots (escorxats) i camps inundats. En altres municipis, els danys són diversos. En alguns ha plogut una quantitat beneficiosa per al camp, fins a 30 litres per metre quadrat, i en altres amb quantitats més elevades s’han produït danys.

Comarques de Lleida:

A molts municipis de les Garrigues, l’olivera de secà encara per collir ha resultat força afectada. Segons les primeres estimacions d’Unió de Pagesos, fins a un 70% d’olives que encara estaven als arbres han caigut a terra.

A Bovera, la gran quantitat d’aigua (126 litres per metre quadrat) ha provocat caiguda de marges, esllavissades de talussos i camins tallats.

A Ponts (Noguera) ha hagut danys als camps de panís al costat del riu Llobregós, que s’ha desbordat, i danys a infraestructres i finques.

Al Segrià, els camps de les finques confrontants amb l’aeroprt d’Alguaire, a Malpartit (Torrefarrera, Lleida), s’han tornat a inundar. El sindicat exigeix des de fa temps la construcció urgent d’una bassa per resoldre el problema del desguàs d’aigua de l’aeroport. La força i la quantitat d’aigua que es forma provoca danys com l’enfonsament de bancals de fruiters, i el desplaçament de roques i terra, entre altres desperfectes.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta