Igualada encara la recta final de l’Anella Verda
I

27 de maig de 2022

Un dels projectes de més interès del govern municipal d’Igualada en els darrers anys, l’Anella Verda de la ciutat, entra en la seva recta final. En total, quan estigui finalitzada, la capital de l’Anoia disposarà de 13,5 kms. per caminar o anar amb bici i practicar esport saludable.

Actualment s’està treballant en els dos últims trams que falten per unir tot el recorregut i en la senyalètica conjunta que s’instal·larà a tota l’Anella Verda un cop estigui finalitzada.
El projecte d’Anella verda d’Igualada va iniciar-se ara fa 10 anys amb l’objectiu de crear i connectar diversos itineraris saludables situats a l’entorn de la ciutat d’Igualada. En un primer moment es va crear el traçat de l’anella verda fluvial i la central i actualment s’està acabant el recorregut de l’anella verda exterior que recorre tot el perímetre de la ciutat.
Aquest important projecte és “una clara aposta del govern d’Igualada per aproximar a la ciutadania recorreguts accessibles que transcorren en la seva major part per entorn natural on es pot caminar i fer salut”, ha explicat l’alcalde Marc Castells.

Durant la pandèmia, espais com l’Anella Verda d’Igualada van veure multiplicat el seu ús.
Aquest projecte ha millorat la connectivitat entre diversos espais naturals de la ciutat d’una forma segura, amable i senyalitzada com per exemple la zona de les Guixeres, on hi podem trobar el mirador de Montserrat, que s’ha connectat amb el tram que transcorre salvant la riera d’Òdena i que arriba fins el barri de Monsterrat. En tot aquest tram es pot gaudir de la flora i fauna naturals del nostre territori.

Premis internacionals
El projecte de recuperació de les antigues Guixeres de Les Comes dins el recorregut de l’Anella Verda, realitzat per l’estudi barceloní Batlle i Roig Arquitectura, ja suma un total de quatre premis internacionals al seu disseny: el premi A’Design Award & Competition en la categoria de planificació i disseny urbà (2021), el premi Iconic Awards (2019), el premi Lila (2019) i el premi World Architecture Festival (2018).

Castells afageix que “la proposta de recuperació de les antigues Guixeres, tenia dos objectius principals: un de connectivitat, assolint la continuïtat de l’Anella Verda generant una seqüència de zones de descans i d’estada, I un segon de recuperació paisatgística i de biodiversitat, establint els elements necessaris per generar una nova dinàmica que millora les condicions ambientals mitjançant l’aprofitament de l’aigua”. El tram de l’Anella Verda, que culmina en el nou Mirador de Montserrat, es va estrenar el mes de gener de 2018.

En aquests moments s’està treballant en la construcció el tram d’anella verda que uneix el mirador de Montserrat amb Can Roca a través d’un ambiciós projecte redactat per el mateix equip d’arquitectes encarregat de fer el tram del camí de les Guixeres.

El projecte millorarà la connectivitat d’aquesta àrea amb el seu entorn, consolidar el límit nord de l’Anella, millorant el grau de confort dels usuaris i proposar nous elements i usos que valoritzin la identitat del lloc i permetin desenvolupar activitats d’oci respectuoses amb el medi ambient.

El tram del Camí dels camps de Cal Roca és també un camí d’accés, i per això en alguns trams s’hi col·locarà un ferm de formigó amb fibres. Les quatre cruïlles existents es convertiran en zones d’estada i mirador amb elements de mobiliari integrats amb els mateixos materials que s’usen a l’obra.

De cara a l’any vinent, també es vol endegar l’accés des de l’anella verda a Fàtima fins al Parc de Vallbona, pujant des del torrent de l’Espelt. L’Ajuntament espera trobar aviat el finançament.

Últim tram, amb un mirador de la Tossa
També s’està treballant en la darrera fase per tal de consolidar l’anella verda entre l’escola de Dolors Martí i la carretera de les Maioles amb el qual es donarà per tancada tot el circuït de l’Anella Verda Exterior.

Per finalitzar el projecte es tancarà amb una senyalització específica en tot el recorregut. Aquests plafons informatius tindran informació cultural i patrimonial de la ciutat, també farà referència a l’entorn i natura, i a diversos punts d’interès de la ciutat com són el “Zementiri” de les Comes el Rec, el Museu de la Pell… Hi haurà també un nou mirador, que tindrà el nom “de la Tossa”.

Per Castells “després de la pandèmia la gent necessita sortir, i creiem que valoren molt aquests projectes. Ens permeten donar una mirada a tot el nostre entorn natural. La gent ha de recordar que a les antigues Guixeres fa molts anys hi havia un abocador, que després es va tapar. Ara ningú no diria que l’Anella Verda passa per damunt d’un abocador”.

La Via Blava, endavant
Al mateix temps, segueix endavant el projecte de la Via Blava que permetrà connectar la Conca d’Òdena amb el mar a través de la llera dels rius Anoia i Llobregat. Els fons europeus Next Generation han concedit 4,5 milions d’euros per al tram entre Jorba i la Pobla, que s’han de sumar a un altre milió de la Diputació. “Ja està aprovat el planejament urbanístic, el projecte executiu i l’Incasòl ha està acabat les expropiacions d’aquests 18 kms. Es licitaran les obres abans d’acabar l’any”, diu l’alcalde.

“D’aquí uns anys podrem anar des d’Igualada fins al mar, sense trobar-nos cap obstacle, ni cap cotxe. Serà una de les infraestructures verdes i sostenibles més importants i ens posarà al mapa com a país. Me n’en sento molt orgullós”, explica Castells, que va iniciar el projecte de les Vies Blaves quan era president de la Diputació.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?