Entrevista a Carme Avellana i Jaume Aymerich, propietaris de Veter Centre

359

“Tenir mascota ens aporta salut i ens millora l’autoestima”

Som en Jaume Aymerich i la Carme Avellana. Nascuts a Igualada vàrem estudiar en promocions diferents la carrera de Veterinària a Saragossa. Fa vint-i-cinc anys vàrem obrir Veter Centre a Igualada amb tres persones i avui som vuit veterinaris i cinc auxiliars treballant-hi.

veter-centre-contra-igualada-veuanoia

Vint-i-cinc anys després de crear-lo, quin balanç en feu de Veter Centre?

J. Aymerich: Molt positiu. Hem anat creixent en mnombre de clients, hem augmentat la plantilla i hem millorat el nostre equipament tècnic. Actualment tenim aparells de raigs X de darrera generació, ecògrafs, monitors per a tot tipus de cirurgies… Vam començar sent una clínica i ara som un Hospital obert les 24 hores del dia tots els dies de l’any.

Quina mena de mascotes ateneu?

C. Avellana: Tot el que es considera animals de companyia o mascotes. El setanta per cent són gossos, un vint els gats i la resta tota mena de rosegadors, aus de gàbia, rèptils….

Quins beneficis aporten els gossos als seus amos?

C. Avellana: Emocionals. Sobretot a les persones grans i als infants. Milloren l’autoestima i ens obliguen a fer un esport moderat. Qui té gos ha de sortir cada dia a passejar-lo. Hi ha estudis que demostren que les persones amb problemes cardíacs, si tenen gos viuen més anys que si no en tenen.

Està prou legislada la tinença de gossos?

C. Avellana: Tothom fa el que vol perquè la legislació que hi ha no s’aplica.

Ara els gossos viuen molts més anys.

J. Aymerich: Passa el mateix que amb les persones. Apareixen malalties que abans no ho veiem perquè el gos es moria més jove.

Els gossos han de menjar les nostres sobres?

J. Aymerich: Han de menjar equilibrat. Els pinsos animals estan molt ben pensats, en canvi les persones si els donem sobres els podem donar coses que no els van bé. Hi ha salses que els intoxiquen.

S’ha perdut el costum de regalar un gos als infants?

C. Avellana: S’havia perdut molt però aquest any per Reis hem vist que ha tornat a augmentar la compra de mascotes per a infants.

A Veter Centre teniu animals en adopció?

J. Aymerich: No, però tenim molt contacte amb les societats protectores que fan un feina excel·lent i poden aconsellar quin és l’animal més idoni, en cada cas.

Tot i que va a modes, quin seria el gos més ben acceptat per a mascota?

C. Avellana: El Golden Retreiver. Per a avis i nens són els millors. Hi ha qui busca races més petites però com a rol de raça és dels millors. Són els gossos pigalls perquè són molt intel·ligents, equilibrats i pacífics.

Els cuidem als nostres gossos?

C. Avellana: Cada vegada mes, però n’hi ha que els humanitzen.

i això no és bo. L’animal ha de viure la seva vida de gos o de gat. Tractant-los com si fossin persones no els fem cap bé. Descuidant-los, tampoc. Encara hi ha més gossos i gats sense xip, que amb xip.

Ateneu als animals de les persones que no tenen mitjans econòmics?

J. Aymerich: Algunes vegades ens n’assabentem quan ja hem atès a l’animal. Intentem ajudar a les persones que tenen animals al seu càrrec però han perdut la feina o tenen dificultats.

L’hospital veterinari de Veter Centre té la grandària idònia per a Igualada?

J. Aymerich: Pensem que tenim la dimensió adient. No tenim plans d’ampliació més enllà d’anar millorant els nostres equipaments tècnics per atendre millor als clients.

Sou veterinaris i empresaris. Què pesa més?

C. Avellana: Nosaltres hem estudiat veterinària per vocació però ens hem trobat convertits també en empresaris. Hem hagut d’aprendre a portar una empresa a base de pràctica. La nostra vocació és veterinària.

Teniu mascota?

C. Avellana: Tots els que treballem a Veter Centre tenim mascotes adoptades.

Jaume Singla