Els gegants del barri de Sant Ignasi, ara batejats com “Els gegants de Xauxa”; tot un referent de la disbauxada i transgressora cultura de la festa … de barri.
E

28 de juliol de 2019

Cent anys d’història d’uns gegants donen per molt i són motiu més que suficient per a unes puntuals celebracions com les que han esdevingut aquests dies al popular barri igualadí de Xauxa de la nostra ciutat, amb més de cent cinquanta anys d’història. Avui, aquests gegants del Barri de Sant Ignasi, l’Ignasi i la Rosseta -adquirits, a l’any 1918, a la botiga de “El Ingenio”, de Barcelona, per subscripció col·lectiva entre els veïns del barri- constitueixen la segona parella més antiga que es conserva a Igualada i se sumen a ser un magnífic exponent del patrimoni cultural de la nostra ciutat, fins al punt que ja tenen el seu propi grup de portadors (si bé encara manquen els músics). Han estat, doncs, una bona colla de geganters aquells que han protagonitzat la tradicional cercavila, acompanyats pels grallers d’Igualada i la xaranga de Sitges, prenent com a punt de partida la plaça de l’Ajuntament i resseguint el típic recorregut per la plaça del Pilar, la Rambla de Sant Isidre i la plaça de La Creu fins a acabar amb els seus balls de lluïment just a l’espai on els veïns de Xauxa es proposen reivindicar (per a un nou nomenclàtor) com la “placeta de Xauxa”. I, és en aquest indret recòndit però captivador, comprès entre el carrer de Sant Ignasi, la travessia Gomis i el carrer Sant Antoni Maria Claret, on l’alcaldessa del barri va oficiar un eloqüent pregó des d’un engalanat balcó. Seguidament, i de manera simbòlica, es va celebrar un bateig de la placa referida a la futura denominació d’aquest lloc. Així que van ser el president de l’AVVXX, dels darrers anys, Pere Rodrigo, i l’actual, Toni Canals, acompanyats del regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps i del regidor Enric Conill, els encarregats de descobrir aquesta figurativa placa.

Endemés de festeigs i jocs per a la mainada, la següent acció notable va ser el ja tradicional i molt concorregut “Sopar del món” -amb plats cuinats per gent de les diferents cultures del barri- que va servir com a un extraordinari tast gastronòmic intercultural de la cuina tradicional de: Marroc, Cuba, Uruguai, Senegal, Xile, Méxic, entre d’altres; en un ambient festiu en què les corals del barri, la Coral d’acció i la Coral de Xauxa, acompanyades de la Coral de Fàtima i altres músics amics van amenitzar llargament una alegre vetllada. El dia va ser acomiadat, a partir de mitjanit, quan a la travessia Gomis –convertida en l’espai B- va tenir lloc el popular concert de diferents grups que va conduir als de més xerinola fins al local Rec on Fire, del carrer de La Creueta.
L’endemà, la plaça del Dr. Catarineu va ser, una vegada més, l’escenari per a albergar el mercat de segona mà de rampoines, altrament famós com els “Encants de Xauxa”, a més de la celebració d’un concert-vermut a càrrec del grup igualadí “Ai, si caus!”. Com a acte de comiat del dia va tenir lloc l’acostumat sopar de músics, el Rock & Troll; amb gran èxit d’afluència.

El diumenge al matí, en un ambient lúdic i recreatiu, es van celebrar diferents competicions fins al moment de l’últim passeig i ball de gegants que acabaria amb un vermut i concert de comiat de la festa, no sense el passi-ho bé fins l’any que ve a “Els gegants de Xauxa”.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta