El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de la Conca d’Òdena, ha posat en marxa un projecte innovador anomenat ‘Banc de Terres’. Aquesta iniciativa té com a objectius principals: la recuperació de terres agràries que han quedat abandonades o en desús, fomentar la producció agrícola i ramadera; promoure la transmissió o el relleu d’explotacions agràries, i contribuir a la reducció i la prevenció dels incendis forestals.
Es presenta com una eina que facilita l’accés a la terra a persones interessades a iniciar un projecte agrícola o ramader, i ofereix als propietaris i titulars d’explotacions una oportunitat per revalorar les seves finques i evitar-ne l’abandonament. A través dels ponts creats amb aquesta iniciativa, es facilita que les terres de conreu i pastura es mantinguin productives i ben gestionades.
El projecte ofereix diversos serveis tant per als propietaris com per als arrendataris. Entre aquests serveis, es compta amb assessorament jurídic en la redacció i aprovació de contractes d’arrendament, informació i suport tècnic durant tot el procés de cessió de terres, i una plataforma web amb un llistat de terres disponibles per arrendar que només és accessible per a usuaris registrats. A més, es proporciona suport tècnic per a la recuperació de terrenys abandonats.
Per informar-se més sobre el banc de terres, el parc agrari convida la ciutadania a assistir a les jornades de presentació que es duran a terme en els següents municipis: La Pobla de Claramunt, el proper 3 d’octubre 2024 a les 19:00 hores a la sala de plens; Jorba, el 10 d’octubre a les 19:00 hores a la sala de plens; i Òdena, el 19 d’octubre a les 11:00 hores a la sala de plens. Per formar part d’aquest projecte es pot contactar amb els diferents ajuntaments de la Conca d’Òdena o sol·licitar informació al correu electrònic bancdeterres@diba.cat.
Amb l’aprovació de la Llei d’Espais Agraris el 2019, es va establir un registre de parcel·les agràries en desús, i aquesta normativa insta a la propietat a posar en funcionament les terres abandonades o en desús, que podrien ser objecte d’intervenció per part de la Generalitat de Catalunya.
El Parc Agrari de la Conca d’Òdena organitza una desena de tastets per a descobrir els productes de la comarca
El Parc Agrari de la Conca d’Òdena organitza una sèrie de tastets de productes locals en diferents comerços i restaurants de la comarca durant el mes d’octubre. Aquesta iniciativa té com a objectiu posar en valor la riquesa i diversitat dels productes de proximitat, tot oferint als assistents l’oportunitat de tastar elaboracions tradicionals i creatives que reflecteixen el vincle entre el territori i els seus productors.
Es faran 10 tastets en diversos establiments seleccionats, que van des de comerços especialitzats fins a restaurants que ofereixen plats elaborats amb ingredients de la zona. Durant aquests tastets es podran degustar vins, formatges, la cervesa La Naris, truites d’ous d’Or-pí amb diverses verdures de temporada, mels i matons, pizzes amb masses fetes per farines i llegums de Cal Mestre, pans amb untables silvestres, olis de Veciana, Can Gibert i Can Alemany, i pastisseria de proximitat, entre d’altres. Els tastets es celebraran en diversos punts de la comarca: a Igualada a les botigues A Grams, Supermas Igualada i De Bona Pasta; a Capellades, a Nean/La Lliga; a Copons, a Cal Filo; a Vilanova del Camí, al Supermas; a Jorba, a El Forn de Jorba i El Cafè de Jorba; a Tous, a Cal Pixallits; i a L’Ateneu de Montbui.
Per gaudir d’aquests tastets, és imprescindible reservar els tiquets a través del web del Parc Agrari. El preu de cada tastet rondarà entre 3 i 5 euros. Es tracta d’una quantitat simbòlica, ja que l’activitat s’emmarca dins un programa d’ajudes que té com a finalitat promoure el producte local i donar a conèixer els establiments de la comarca on es poden degustar i comprar. Aquesta iniciativa no només ofereix als participants l’oportunitat de descobrir i assaborir productes de proximitat de gran qualitat, sinó que també posa en relleu la importància de consumir productes autòctons, i de temporada, disponibles tant en comerços locals com en els menús dels restaurants de la zona.
Els primers tastets tindran lloc el divendres 4 d’octubre a la botiga A Grams i el dissabte 5 d’octubre a Supermas Igualada. Per obtenir més informació i reservar els tiquets, visiteu el web oficial del Parc Agrari de la Conca d’Òdena.