Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
29 de setembre de 2024

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena crea un banc de terres per recuperar l’agricultura local

Un article de
Redacció

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de la Conca d’Òdena, ha posat en marxa un projecte innovador anomenat ‘Banc de Terres’. Aquesta iniciativa té com a objectius principals: la recuperació de terres agràries que han quedat abandonades o en desús, fomentar la producció agrícola i ramadera; promoure la transmissió o el relleu d’explotacions agràries, i contribuir a la reducció i la prevenció dels incendis forestals.

Es presenta com una eina que facilita l’accés a la terra a persones interessades a iniciar un projecte agrícola o ramader, i ofereix als propietaris i titulars d’explotacions una oportunitat per revalorar les seves finques i evitar-ne l’abandonament. A través dels ponts creats amb aquesta iniciativa, es facilita que les terres de conreu i pastura es mantinguin productives i ben gestionades.

El projecte ofereix diversos serveis tant per als propietaris com per als arrendataris. Entre aquests serveis, es compta amb assessorament jurídic en la redacció i aprovació de contractes d’arrendament, informació i suport tècnic durant tot el procés de cessió de terres, i una plataforma web amb un llistat de terres disponibles per arrendar que només és accessible per a usuaris registrats. A més, es proporciona suport tècnic per a la recuperació de terrenys abandonats.

Per informar-se més sobre el banc de terres, el parc agrari convida la ciutadania a assistir a les jornades de presentació que es duran a terme en els següents municipis: La Pobla de Claramunt, el proper 3 d’octubre 2024 a les 19:00 hores a la sala de plens; Jorba, el 10 d’octubre a les 19:00 hores a la sala de plens; i Òdena, el 19 d’octubre a les 11:00 hores a la sala de plens. Per formar part d’aquest projecte es pot contactar amb els diferents ajuntaments de la Conca d’Òdena o sol·licitar informació al correu electrònic bancdeterres@diba.cat.

Amb l’aprovació de la Llei d’Espais Agraris el 2019, es va establir un registre de parcel·les agràries en desús, i aquesta normativa insta a la propietat a posar en funcionament les terres abandonades o en desús, que podrien ser objecte d’intervenció per part de la Generalitat de Catalunya.

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena organitza una desena de tastets per a descobrir els productes de la comarca

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena organitza una sèrie de tastets de productes locals en diferents comerços i restaurants de la comarca durant el mes d’octubre. Aquesta iniciativa té com a objectiu posar en valor la riquesa i diversitat dels productes de proximitat, tot oferint als assistents l’oportunitat de tastar elaboracions tradicionals i creatives que reflecteixen el vincle entre el territori i els seus productors.

Es faran 10 tastets en diversos establiments seleccionats, que van des de comerços especialitzats fins a restaurants que ofereixen plats elaborats amb ingredients de la zona. Durant aquests tastets es podran degustar vins, formatges, la cervesa La Naris, truites d’ous d’Or-pí amb diverses verdures de temporada, mels i matons, pizzes amb masses fetes per farines i llegums de Cal Mestre, pans amb untables silvestres, olis de Veciana, Can Gibert i Can Alemany, i pastisseria de proximitat, entre d’altres. Els tastets es celebraran en diversos punts de la comarca: a Igualada a les botigues A Grams, Supermas Igualada i De Bona Pasta; a Capellades, a Nean/La Lliga; a Copons, a Cal Filo; a Vilanova del Camí, al Supermas; a Jorba, a El Forn de Jorba i El Cafè de Jorba; a Tous, a Cal Pixallits; i a L’Ateneu de Montbui.

Per gaudir d’aquests tastets, és imprescindible reservar els tiquets a través del web del Parc Agrari. El preu de cada tastet rondarà entre 3 i 5 euros. Es tracta d’una quantitat simbòlica, ja que l’activitat s’emmarca dins un programa d’ajudes que té com a finalitat promoure el producte local i donar a conèixer els establiments de la comarca on es poden degustar i comprar. Aquesta iniciativa no només ofereix als participants l’oportunitat de descobrir i assaborir productes de proximitat de gran qualitat, sinó que també posa en relleu la importància de consumir productes autòctons, i de temporada, disponibles tant en comerços locals com en els menús dels restaurants de la zona.

Els primers tastets tindran lloc el divendres 4 d’octubre a la botiga A Grams i el dissabte 5 d’octubre a Supermas Igualada. Per obtenir més informació i reservar els tiquets, visiteu el web oficial del Parc Agrari de la Conca d’Òdena.

Comparteix l'article:

Et recomanem×