14 C
Igualada
Dilluns, març 1, 2021

Degeneració macular associada a l’edat (DMAE)

La DMAE és una malaltia degenerativa de la màcula (zona central de la retina) que provoca un deteriorament progressiu de la visió central.
La màcula és la zona central de la retina on es concentra la màxima qualitat visual així com la visió dels colors, per tant és la zona més important de la retina des del punt de vista visual.
Hi ha dos tipus de DMAE (encara que avui hi ha una nova classificació)
– Atròfica o seca, que és d’evolució lenta.
– Humida o exsudativa que és d’evolució més ràpida i agressiva.
Els primers símptomes poden ser visió borrosa o fosca central i una distorsió de les línies rectes (marcs de porta). En aquest cas cal anar a l’especialista aviat per descartar o confirmar el diagnòstic.
FACTORS DE RISC
– Edat, majors de 50 anys
– Predisposició genètica, familiars directes amb la malaltia.
– Presència de druses retinals, són petites lesions degeneratives i que en la majoria de casos és el primer signe de DMAE.
– Tabac.
– Hipertensió arterial.

SÍMPTOMES

És una malaltia bilateral, però d’inici asimètric i que afecta només la visió central i que en les primeres fases pot passar inadvertida.

La part central de la visió és borrosa.

Les línies rectes poden estar distorsionades, tortes, inclinades o inclús desaparèixer en algun tram (marc de les portes i quadres).

Les distàncies i les altures i tamany de les coses costen d’evaluar (pujar i baixar escales).
Cada cop necessita més llum per fer les feines diàries.
Augmenta la sensibilitat a les llums fortes.
Si la malaltia avança anirà notant pèrdua visual central fins que apareix una taca central fosca de més o menys intensitat. Mai s’afectarà la visió perifèrica.

DIAGNÒSTIC

A partir dels 50 anys és aconsellable anar a l’oftalmòleg cada 2 anys per fer una detecció precoç de petites alteracions maculars que són l’inici de la malaltia.

Es realitza un examen detallat de fons d’ull, que ja per sí sol, pot fer pensar en una alteració macular. Altres proves complementàries són una AFG (angiofluoresceingrafia) i una OCT (espècie d’escànner de la màcula) per confirmar el diagnòstic i tipus de DMAE.

TRACTAMENT

No existeix cap tractament curatiu de la DMAE.

En la forma atròfica, el tractament consisteix en donar complexos antioxidants, que intenten frenar l’evolució. Així mateix controlar els factors de risc i una dieta rica en antioxidants (dieta mediterrània). L’oftalmòleg l’aconsellarà.

En la forma exsudativa, el tractament consisteix en unes injeccions intravítries (dins l’ull) de fàrmacs antiangiogènics per tal d’inactivar les membranes neovasculars i així alentir o, en els millors dels casos, parar el procés i millorar la visió. S’ha de dir que aquets tractament quan més aviat es faci, millor és el resultat.

Si tot i els tractaments la visió va empitjorant i amb les ulleres no es pot millorar, hi ha les ajudes visuals (lupes, telelupes, etc) que ajuden a poder fer tasques com llegir, mirar la TV, noms dels carrers…

En definitiva i com a resum el millor és la prevenció i el diagnòstic precoç. El seu oftalmòleg és l’únic que pot fer el diagnòstic i donar els millors consells.

Dr. Àngel Asensi i Blanch, metge oftalmòleg. Col. 13.216

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Veïns de Capellades denuncien tremolors a les cases i despreniments al Capelló per les explosions d’una pedrera

Des de fa mes d’un any, un centenar de veïns de Capellades veuen com les seves cases tremolen cada vegada que la Pedrera de...

Qui vol vi aigualit?

Una vegada es va presentar a casa meva un convidat imprevist. Al rebost hi tenia un molt bon vi, però en tenia poc. Per...

Igualada farà la vacunació a col·lectius professionals a l’Escorxador

Els espais firals de Manresa, Igualada i Vic, juntament amb l'hotel d'entitats de Berga, seran a partir de la setmana que ve els espais...

Quatre municipis anoiencs tindran un mòdul covid annex al seu CAP

La setmana passada, el Departament de Salut va instal·lar a Puig-reig el primer mòdul de suport als centres d’atenció primària de la Regió Sanitària...

Calaf ja té un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics

Des de ja fa uns dies, ja està en funcionament el punt de recàrrega de vehicles elèctrics instal·lat a la plaça dels Arbres de...
Compartir