Aleix Auber, alcalde de Capellades: “Es presenta una Festa Major molt potent, amb activitats per a tothom”

180

Capellades entra en els dies festius de la seva Festa Major. N’hem parlat amb l’alcalde Aleix Auber, així com també de temes d’interès general del municipi.

Arriben dies de festa a Capellades. Com es presenten?
La Festa Major es presenta bé, consolidant espais de participació, que és molt important, consolidant espais i eines per a les entitats i compartint molt bé el ventall d’activitats. Es tracta de la consolidació d’una estructura de festes que vam començar a nou, ja que partíem no de zero sinó de sota zero, perquè no hi havia comissions, no hi havia participació ciutadana.
Per altra banda, aquests tres anys ens han servit per veure què vol la gent, què li agrada, quins espais. Per exemple, l’any passat vàrem detectar que els més petits havien quedat una mica fluixos d’activitats i aquest any s’ha intentat compensar. Tenim concerts potents, tenim activitats infantils molt potents i molt originals com pot ser el “Reggae per a xics” dels The Penguins, la festa de l’escuma… I de concerts tindrem els Doctor Prats, el Ferran Palau. I també tindrem una presentació molt xula i molt rellevant per part del Museu Molí Paperer: d’un recull de les cançons dels molins paperers que seran interpretades per la Gemma Humet i la presentació del llibre fet pel capelladí Jordi Castellví.

La implicació de les entitats és bàsica per a la confecció del programa?
Nosaltres sempre havíem estat convençuts que la implicació de la gent era bàsica i havíem de buscar el com. La nit de barraques està fent participar ja des de fa dos anys un munt d’entitats. És important que les entitats vegin que el que diuen compta per a nosaltres malgrat no totes les activitats es poden dur a terme. És important que les festes es construeixin a partir de les necessitats i aportacions de la gent que forma part del teixit associatiu i encara queda molta feina per fer, molt camí per recórrer.

Els capelladins es queden a viure la seva Festa Major?
Capellades segueix sent un punt d’atracció de gent de la comarca i per a comarques veïnes i la Festa Major segueix sent el millor ganxo perquè els capelladins encara no marxin de vacances o tornin d’elles. Perquè té un caràcter de festes potent i la gent sap que hi ha oferta i bon entreteniment.

Què destacaríem del programa de Festes?
Que hi ha concerts i activitats per a tots els públics i a totes hores. Qualsevol franja d’edat trobarà una activitat que li agradi. També cal destacar el Pregó que anirà a càrrec del Grup Teatral de Capellades que enguany celebra el seu 40è aniversari. També és de destacar el correfoc i que aquest any el Drac de Capellades torna a néixer doncs es va cremar ara fa uns anys. Es presentarà en un format espectacular abans de fer el Correfoc.

Fem una petita valoració de la legislatura ara que entrem en el darrer tram. Com ha estat?
Som ja a la recta final i tots sabem que ja es comencen a moure moltes coses, sobretot a nivell de partits. Portem tres anys consolidant molts espais i molts projectes que han vist la llum i que han necessitat de molt d’esforç econòmic i també personal de les respectives àrees. La nostra anàlisi serà molt més afinada quan arribi el final de legislatura perquè encara queden coses per implementar-se. Podem dir que el govern de Capellades, format per dos partits, CUP i ERC, ha prioritzat sobretot la bona entesa i ambdós partits hem sabut cedir quan tocava. Ens vam trobar una estructura laboral molt debilitada a l’Ajuntament, un estat econòmic també molt debilitat. I el govern de Capellades el que hem prioritzat és obrir nous espais de participació, reforçar-nos més en les àrees social, polir totes les festes, tot el que configura el dia a dia del municipi. Hem treballat també en grans projectes: tenim Casas Bas que porta molts anys deteriorada, tenim mig ajuntament tancat per reformes, el pavelló s’ha fet vell, l’Abric Romaní estava aturat… Veníem d’un panorama molt trist i la feina d’aquests tres anys ha estat buscar recursos. A l’Abric Romaní portem invertits milers d’euros per poder-lo deixar a punt i fer-ne l’obertura ben aviat. A partir d’aquí hi ha una sèrie de projectes que l’equip decideix implementar com és el Porta a Porta, essent la població amb més habitants de la comarca que ha optat per aquesta recollida. Però no hem fet grans obres, obres faraòniques perquè el temps ens ha ensenyat que aquells grans edificis després van caient i la feina és mantenir-los. S’ha treballat molt en la millora d’espais, en la millora d’esdeveniments i en els aspectes socials, que era una prioritat per a nosaltres. Hem fet reformes a la piscina municipal per a la qual hem destinat 50.000 euros en la millora del vas, en l’accessibilitat. A Casa Bas també s’estan fent uns lavabos per quan hi ha esdeveniments públics.

“El govern de Capellades ha prioritzat crear nous espais de participació, la política social i el dia a dia del municipi”

Queda feina per fer?
I tant que en queda. Durant aquest últim any hi haurà projectes que s’engegaran perquè han arribat diners de la Diputació i entrarem en aquell típic any d’abans d’eleccions. Cal pensar que aquest darrer mig any, amb tot els esdeveniments del setembre i l’octubre i la implementació del 155 hi ha hagut una aturada de país i les limitacions pressupostàries als ajuntaments per part de l’estat espanyol han estat molt grans. Als ajuntaments se’ns ha posat com a cap de turc d‘una mala gestió d’un estat que ha decidit endeutar-se en projectes fantasma o fora de lloc i els ajuntaments estem pagant els plats trencats. Tot i haver abaixat el deute municipal a Capellades, fent una bona gestió econòmica, i tot i així no se’ns deixa fer una despesa que podríem assumir perfectament.

Aleix Auber es tornarà a presentar a les properes eleccions?
Farem el que l’assemblea decideixi. En principi no puc perquè els estatuts de la CUP només permeten 8 anys seguits com a càrrec electe i jo ja els he fet. Per tant ja fa mesos que estem treballant en la nova legislatura.
Tenim bones sensacions perquè s’ha fet bona feina i els veïns estan contents. Hem estat fidels al que vam dir i la gent això ho valora molt i aquells projectes que no s’han pogut dur a terme, penso que és important explicar als veïns i veïnes perquè no s’ha pogut fer o en quina situació es troba de moment un projecte concret. Per la feina feta i sobretot pel projecte humà, les perspectives són optimistes. Jo, per la meva part, donaré el cop de mà que faci falta.

Abans en parlaves, com està anat la implementació de la recollida porta a porta?
Fa poc més d’un mes que està duent a terme i estem satisfets de la resposta ciutadana. Cal pensar que és un projecte complex i a més arriscat políticament, hi ha molta gent que ens posava sobre la taula si no és un risc de cara a les properes eleccions. Però nosaltres estem convençuts que mai un projecte ha de ser determinant per a un programa polític. Volem fer aquest gir i no volem que el temps electoral ens marqui el camí d’allò que creiem que és bo per a la societat en general.
La resposta ciutadana ha estat molt bona. Els índex de reciclatge han pujat i estem al voltant del 80%. Capellades té 5.000 habitants i té molts blocs de pisos, però el nombre d’incidències és molt menor comparat amb altres poblacions amb molts menys habitants, per tant això significa que estem fent bé la feina i que hi ha coses que s’han millorat amb el pas dels dies i d’altres que encara s’han de millorar. Hem parlat amb la gent, amb comunitats de veïns, per millorar aquelles coses que no anaven prou bé. Cal pensar que cada dia es recullen centenars de cubells a Capellades i les incidències han estat poques. El model és bo però és complex i demana de la implicació de la gent.

“Tenim bones sensacions perquè s’ha fet bona feina. Hem estat fidels al que vam dir”

Aquest curs s’ha constituït el Consell d’Infants. És una experiència enriquidora? Tindrà continuïtat?
Ha de ser una experiència duradora i és una experiència enriquidora. Capellades és una societat participativa i té un gran teixit associatiu i des de la política municipal hem de crear espais perquè els més petits puguin dir-hi la seva. I el Consell d’Infants vam trobar que era una bona eina on els posem els mitjans perquè aquestes franges d’edat ens vinguin a nosaltres a dir-nos què creuen que està bé, què creuen que està malament i què creuen que es pot treballar al poble. Això ha de tenir un efecte durador perquè hem començat per 5è i 6è de primària i té capacitat de créixer i consolidar-se. Estem molt contents per la gran implicació dels centres escolars i de la participació excepcional dels alumnes. I això té fruits a llarg termini perquè estem creant persones participatives i crítiques.

A Capellades s’ha treballat en un protocol sobre la violència sexual en espai d’oci que es va aprovar en el darrer ple. En què ha consistit el treball?
Venim de l’àrea d’Igualtat que des dels inicis va començar a treballar en aspectes que no s’havien tractat abans: el Pla d’Igualtat, els comportaments sexistes i campanyes contra la violència masclista en què Capellades ha estat pionera a Catalunya. Estem molt contents d’aquesta feina feta, ja no només pel fet de ser pioners sinó sobretot per la seva efectivitat. Encara queda molta feina per fer però hem posat damunt la taula les primeres eines i les hem donades a conèixer a la població.
El protocol que es va aprovar en aquest ple posa damunt la taula el que ja havia aportat el Pla d’Igualtat. El protocol, a part d’anàlisis, posa damunt la taula situacions reals molt dures que es poden donar i les eines d’actuació que es poden utilitzar. Celebrem molt que s’hagi aprovat, però encara queda molt feina per fer, sobretot de deteccions de conductes, de maneres d’encarar-les.

“Políticament a Catalunya venen temps difícils, no s’han complert les expectatives que es van posar damunt la taula”

Fa uns dies el conseller Calvet va presentar el desdoblament de la C-15 al seu pas per Capellades. És una notícia bona i esperada?
Molt, tot i que potser arriba tard perquè malauradament una sèrie d’accidents fatals han tingut lloc aquests darrers temps. Estic personalment satisfet i espero que el que ens proposen sigui la sortida més viable a millorar la seguretat d’aquesta carretera. Creiem que aquesta carretera es va dimensionar d’una manera que no ha pogut absorbir tot el trànsit que hi circula. Vaig posar de relleu també que entre altres factors que fan tan transitada aquesta carretera hi ha la manca de transport públic, sobretot si ens intentem gestionar com a territori des de la Vegueria Penedès i estem totalment incomunicats amb servei públic de transport. L’esforç de la Generalitat, a part de les carreteres, ha de ser posar en valor el transport públic tant com es pugui perquè no és que només no tinguem busos sinó que els pocs que tenim són més que precaris o bé inexistents i el tren ja sabem com és.
La reforma de la carretera implica el desdoblament entre Igualada i Capellades i veurem quin impacte ambiental tindrà sobre el territori. També hem de veure com pot millorar l’accessibilitat d’aquesta carretera cap a Capellades que ara és molt precària.

Com a membre de les CUP, com veus el moment polític actual amb la previsió d’una tardor molt calenta.
Complex, molt complex. S’esperen temps difícils des de molts aspectes, des de l’àmbit més estrictament polític crec que no s’han complert les expectatives que se’ns van posar damunt la taula i que els partits van dir que es faria i tot ha anant en direcció contrària i això personalment no em deixa satisfet. Això provoca que bona part de la població de senti frustrada i com que tot són cic les, veurem com serveix això per agafar embranzida. Penso que el principal motor que ens ha portat fins aquí ha estat la gent del carrer i els partits, en molts casos, hem anat seguint aquesta línia i és el que s’hauria d’haver seguit fent. Serà el mateix poble qui tornarà a agafar embranzida. Però a dia d’avui s’està enfrontant a grups de caire feixista als carrers amb total impunitat per part dels cossos de seguretat de l’estat i de Catalunya i hem de fer alguna cosa perquè això deixi de passar. La gent està dient prou i es poden arribar a produir situacions perillosíssimes. Aquests grupuscles feixistes saben que són impunes i això fa que tot plegat sigui encara més perillós. La gent se sent desemparada davant la impunitat amb què actuen i davant el suport que els donen certs partits polítics.
El poble, estic convençut, malgrat aquests temps difícils, malgrat els desenganys, serà qui ens torni a portar en un espai de sortida democràtica. Personalment penso que és molt preocupant que no s’estigui duent a terme el procés constituent i que la gent no pugui intervenir en com volen que sigui la futura república catalana; això fa suposar que en l’actualitat s’està fent política de despatx i no volem això. Hi ha molta feina a fer.