El Museu de la Pell acollirà a partir de divendres l’exposició "Anoia, el punt d’origen de la moda. Dels draps als jerseis"
E

13 d'octubre de 2015

expo.jpg

El divendres, 16 d’octubre, a les 19h, s’inaugura Anoia, el punt d’origen de la moda. Dels draps als jerseis, una exposició que es podrà visitar fins el 29 de novembre al Museu de la Pell d’Igualada, impulsada pel departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell, l’agrupació tèxtil FAGEPI i l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. Compta també amb la col·laboració del departament de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament, Fira d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia.
Anoia, el punt d’origen de la moda presenta un ampli relat que arrenca amb els inicis de l’activitat drapera al segle XII i el seu desenvolupament fins a l’arribada de les indianes, al segle XVIII, moment en què Igualada esdevé un dels pilars de la indústria cotonera catalana. A partir d’aquí aprofundeix en els canvis que van esdevenint-se amb la incorporació de l’energia del vapor, l’arribada del ferrocarril i el creixement del nombre de mà d’obra i, en conseqüència, de la població i la ciutat. És en aquest context quan, a finals del segle XIX, s’inicia la fabricació de gènere de punt, que anirà arrelant fins a comptar, el 1937, amb 20 fàbriques. El seu desenvolupament durant les dècades dels ‘40, ‘50 i ‘60 del segle XX fa que s’arribin a comptabilitzar cent sis empreses el 1960. Malgrat el retard respecte Europa, la indústria del gènere de punt local demostra una gran versatilitat i adequació que, als anys ‘70, la porta a obrir-se al món i a consolidar-se en els terrenys de la creativitat, el disseny i l’alta qualitat. El 1984 s’assoleix el rècord d’empreses.
Però la inevitable internacionalització comporta que algunes companyies siguin comprades per multinacionals, mentre altres es modernitzen tecnològicament o es deslocalitzen i, a finals dels anys ’90, n’acaben tancant un nombre significatiu. Però al llarg dels anys següents, la tasca de modernització i reorganització duta a terme per les indústries que han aguantat l’envestida i per agrupacions i fundacions com FAGEPI i Fitex, fan que aquest sector, a l’Anoia, sigui considerat com un dels grups d’empreses fabricants de gènere de punt més important de l’Estat Espanyol i líder en fabricació d’articles de gènere de punt exterior. En l’actualitat, Igualada és considerada el backstage de la moda gràcies al domini de tots els processos, del disseny, la logística i la tecnologia i al coneixement acumulat per la gran tradició industrial.
Aquesta mostra suposa un primer pas de la recuperació del passat tèxtil d’Igualada i la comarca de l’Anoia, atenent a la informació de què es disposa actualment i es pretén
conscienciar de la necessitat de col·laboració de tothom per poder continuar la recerca.
Tant l’Arxiu Comarcal com el Museu de la Pell comparteixen el mateix objectiu: esdevenir els canals de materialització de la memòria col·lectiva. Recuperar, preservar, conservar i difondre documentació i materials del passat han de servir per revisar la pròpia història. Només així es podrà conèixer una activitat econòmica que va arribar a esdevenir un referent internacional de la ciutat d’Igualada. L’èxit serà obrir portes perquè les noves generacions coneguin com s’ha construït la seva cultura.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta