Amb l’arribada de la nit més curta de l’any, les taules catalanes s’omplen d’un protagonista indiscutible: la coca de Sant Joan. Més que un dolç, és una tradició que, any rere any, acompanya la revetlla i simbolitza la unió, la festa i la identitat dels pobles de parla catalana.
Per què mengem coca per Sant Joan?
La coca de Sant Joan beu d’arrels antigues, vinculades directament al solstici d’estiu i als rituals pagans que celebraven l’arribada del bon temps. Es creu que deriva del tortell amb ous, un dolç de forma rodona amb un forat al mig que evocava el culte al sol, símbol de renovació i fertilitat. Amb el pas dels segles, aquesta forma arrodonida va evolucionar fins a l’ovalada que coneixem avui, però el seu esperit festiu s’ha mantingut intacte.
Un dolç per a celebrar la vida en comú
La coca de Sant Joan és molt més que un dolç: és l’excusa perfecta per reunir-se amb família i amics la nit del 23 de juny, compartir rialles, desitjos i gaudir d’una vetllada màgica sota els focs artificials i les fogueres. És un símbol de la cultura catalana, un dolç que uneix passat i present i que any rere any es reinventa sense perdre l’essència.
Les millors coques de Sant Joan a Igualada aquest 2025
Sigui quina sigui la coca de Sant Joan que més t’agrada, pots trobar-les a les pastisseries que formen part del Gremi de Pastissers d’Igualada. Fes ja el teu encàrrec i gaudeix de la nit de Sant Joan com mai!


