L’editorial: Bona Festa Major!

219

Ja és aquí la Festa Major d’Igualada, la més nodrida en activitats de la comarca. En el darrers anys, la festivitat igualadina ha guanyat un gran pes entre la societat civil de la ciutat i ho ha fet, gràcies a la implicació d’un bon nombre d’entitats i associacions que, any rere any, treballen voluntàriament per a fer una Festa Major popular i participada. Moltes d’aquestes associacions han permès crear un programa d’actes variat, que ha innovat positivament la festa, però alhora, no ha deixat de banda les tradicions i el folklore català, característic d’aquestes celebracions.

Aquest escenari, però, va venint acompanyat des de fa algun temps de certa polèmica per malentesos i, també, actituds unilaterals. La situació va comportar, ahir dijous, una “tabalada” de protesta d’algunes entitats, molestes pel solapament d’actes. És més que probable que l’ennuig s’hagués pogut evitar amb una mica més de sentit comú i de proactivitat per totes les parts implicades, quelcom que sembla que manca darrerament. Hi ha qui veu, també en això, certs interessos polítics amb la voluntat de desestabilitzar la Festa Major. D’altres parlen d’enveges i de conflictes personals. Per treure-li el punt dramàtic, sempre s’afirma que la polèmica contribueix a donar-li més vida a la Festa Major, però això no és cert. És bo que hi hagi debat, però no ha de ser necessàriament sempre el mateix debat, any rere any, perquè pronostica, de forma clara, que tenim un problema sense solucionar, una ferida que té riscos de complicar-se a mesura que passa el temps.

Està clar que la preservació dels costums i la cultura pròpia del territori és clau, i més en un moment en què Catalunya es vol mostrar al món com una nació democràtica i moderna, que sap valorar el seu passat i cuidar allò que la fa rica, la seva Cultura. I no hi ha millor manera de fer-ho que a través de la societat civil, ben representada a la Festa Major, on tothom té dret a dir-hi la seva. No oblidem que el que viu aquests dies Igualada és també una reivindicació del poble com a una societat madura, assenyada i amb uns objectius clars. Bona Festa Major a tots!