30 de desembre de 2018

Especial Patge Faruk: Els missatges a la ràdio i televisió

Des del primer moment en què el Patge Faruk va arribar a Igualada per primera vegada, va voler posar-se en contacte verbalment amb tots el nens i nenes de la ciutat, i també –perquè no – amb tots els pares, mares, avis i àvies per tal de transmetre el seu missatge de pau i germanor i a la vegada aconsellar sobre el comportament de cada persona.
Aquell temps, l’any 1943, un dels mitjans de comunicació que arribava a la majoria de cases era la ràdio. Doncs, per què no ho feia mitjançat les ones de la ràdio?

… de la ràdio veu amiga
que ens avisa en to suau
de la llar és l’alegria
dolç misteri i franca pau…
(fragment de l’himne
del Patge Faruk)

Va fer servir primer, el primer estudi radiofònic que hi havia a Igualada i que estava situat en un local al terrat de la casa de Josep M. Prat, del carrer del Roser, i que s’entrava pel cantó del carrer de sant Cristòfol.

“… però el Patge no vol que ningú plori i per ràdio no es cansa de parlar
senyalant-vos ben bé les malifetes
perquè un en pugueu tot esmenar
i als fulls negres del seu llibre màgic
cap de vosaltres hi hagi d’apuntar…”
(de la Crida de l’any 1956)

“… cada dia sa paraula
us arriba per l’espai.
si l’oïu a sens fer el maula
com d’una bonica faula
la lliçó no us doldrà mai…”
(de la crida de l’any 1959)

Són moltes les anècdotes que ens ha comunicat el Patge Faruk i que han succeït quan ell parla per ràdio: des de l’atenció màxima de tota la família per escoltar els seus consells; des de la situació de vergonya d’escoltar els defectes d’algú, el qual, enfadat, va acabar trencant l’aparell de ràdio o bé de la trobada de tota la família a la llar dels pares –avis, pares, nets, besnets-, per escoltar junts els seus missatges i recordar quant els ara més grans eren, fa uns anys, els petits de la casa.

Patge Faruk a emissora any 1981

Però al Patge Faruk també li han fet moltes entrevistes per les ones de la ràdio i on ha explicat l’alegria que te cada any de poder tornar a Igualada i comprovar el comportament de tothom. Ha explicat moltes vegades les vivències particulars que ha viscut visitant cada any les llars d’ancians, les trobades amb famílies que ha visitat durant tres o quatre generacions, les vivències obtingudes escoltant les innocents paraules de la mainada, totes sortides del més profund del cor, mentre els ulls dels pares i avis s’omplen de llàgrimes.

El Patge Faruk s’adreça als igualadins des del mateix dia de la seva arribada a Igualada. El primer dia, ho fa al Poliesportiu de Les Comes, a partir de llavors a través de les ones de la ràdio, fins just abans de l’arribada dels Reis de l’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar.
Cada dia, però, abans de parlar per la ràdio, adreça també un petit recordatori a tothom sobre el comportament més acurat que han de tenir. Transcrivim tot seguit un dels missatges que va retransmetre el dia 2 de gener d’aquest any 2018 per tal de veure els consells que va donar aquell dia: “Ahir, després d’haver-vos adreçat els primers missatges d’aquest nou any 2018, vaig començar a llegir les vostres cartes que em vàreu dur personalment al teatre de l’Ateneu. Els regals que heu demanat a les vostres cartes són els que ompliran els camions que acompanyen les carrosses dels Tres Reis. Us recordo, però que per tal de què pugueu rebre els vostres regals, el vostre comportament ha de ser adient. Ara, us faré una mica de memòria del que encara us cal millorar:
– A la taula, mengeu-vos tot el que us posen – Els aliments com la verdura, el peix i la fruita són absolutament menjar necessaris de cara al vostre creixement. Cal doncs que feu un esforç per menjar-vos-els, perquè us ajudaran a fer-vos grans.
– Quan els pares us avisen per anar a dormir, heu d’anar-hi de seguida.
– No abuseu de la televisió. Quan a casa vostra us diguin que ja n’hi ha prou, heu d’acceptar-ho sense rondinar.
– Heu de ser ordenats. Sabeu què s’ha de fer amb les joguines? Quan s’acaba de jugar cal endreçar-les ! Així, es conservaran en bon estat i podreu jugar-hi durant molt de temps!
Tot i que no em veieu, jo us observo cada dia i prenc nota de com evoluciona la vostra conducta. Cada dia a la nit, els patges que tenen cura del llibre blanc i el llibre negres me’ls porten perquè jo hi faci els canvis que es van succeint d’un dia a un altre. El que em fa més il·lusió és poder informar als meus senyors, que abans de què ells arribin, al llibre negre ja no hi queda cap nom”.

Alguna vegada ha parlat també per TV, i moltes vegades ho fa personalment a través del telèfon. El Patge Faruk ha incorporat mitjans de comunicació moderns a l’hora de comunicar-se amb les igualadines i els igualadins. Una mostra n’és el fet que té una pàgina de Facebook i un compte de twitter.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: