Especial Patge Faruk: Els llibres Blanc i Negre
E

30 de desembre de 2018

L’aparició dels llibres blanc i negre en la Festa dels Reis d’Igualada va estretament lligada a l’arribada del Patge Faruk. Trobem, però, només en una antiga crida que parla sobre el fet que els Reis d’Orient apunten el comportament de la mainada:

“…Portem registre especial
de les nenes y dels nens,
tant dels que no son com cal,
com dels que son diligents…”
(de la Crida de l’any 1911)

A partir de l’any 1945 ja es torna a parlar en les crides del registre de comportament dels nens i nenes que apunten els Reis d’Orient i que segurament aquests textos van servir per escriure, l’any 1953, l’actual himne del Patge Faruk:
“…Pues los Reyes, con gran tino,
en un libro pergamino
les he visto registrar
vuestras faltas una a una,
y hoy a la luz de la luna,
el libro van a hojear…”
(de la Crida de l’any 1945)

A partir de l’any 1946, les crides ja ens confirmen que és el Patge Faruk qui apunta el comportament dels nens i nenes als llibres blanc i negre:
“…Per això, en Faruk, sens badar,
res es deixa per apuntar.
Quant el veiem que somriu
és que en els fulls blancs escriu…
…i penseu que es cosa certa
que quant te el front arrugat
al full negre us ha apuntat…”
(de la Crida de l’any 1946)

“…el rei Negre li confia (al Patge Faruk)
el seu llibre colossal,
i ell registra, cada dia,
el que feu de bé i de mal…” (de la Crida de l’any 1948)

“… en els fulls de meravella
d’aquest llibre colossal
adornat de mil estrelles
ens hi apunta el bé i el mal…”
(fragment de l’himne del Patge Faruk)

En l’arribada a Igualada, el Patge Faruk sempre va acompanyat dels dos llibres, el blanc i el negre, i que són portats per dos patges que se situen al costat del l’emissari de Ses Majestats, mentre aquest s’adreça al públic assistent.

El patge Faruk fent una ullada al llibre blanc

A l’any 1985 en la commemoració del Centenari de l’arribada dels Reis d’Orient a Igualada, els assistents a la recepció que van oferir les autoritats igualadines als reis Melcior, Gaspar i Baltasar, i que llavors es feia a la Plaça del Rei, es van emportar una grata i agradable sorpresa quant el Rei Melcior, en el seu discurs d’agraïment a Igualada, va dir: “…Tanmateix hem volgut que sigueu també curulls de felicitat, sobretot vosaltres, estimats nens i nenes, fidels i nobles amics, en aquesta escaiença joiosa del Centenari i perquè sabem que en endavant sereu tots bons minyons, que estimareu els pares, els avis i germans i els amics, hem decidit deslliurar-vos del temor que els Reis passin de llarg per casa vostra a causa d’alguna petita malifeta. Aquest any, any del Centenari, volem que estigueu ben contents de nosaltres, com mai. Alguns ja us haureu adonat de la fumarasa que hi havia a l’entrada d’Igualada. Per ser l’any del Centenari i perquè els Reis us estimem per damunt de tot, hem ordenat al nostre fidel patge Faruk que, per aquesta vegada, cremés el llibre negre. I així ho ha fet…”
La Comissió de la Cavalcada dels Reis d’Igualada, però, diligent a aquestes paraules i amant de la història igualadina, va fer, abans, unes còpies del llibre per guardar-les als seus arxius.

El cert és que actualment hi ha tres edicions del llibre blanc i del llibre negre. La primera es va fer l’any 1943, i que es va tornar a reeditar, amb nova decoració feta als tallers d’Antoni Moncunill, l’any 1968.

La segona edició es va fer l’any 1979, quant el Patge Faruk arribava a dos lloc diferents d’Igualada, i la tercera edició es va fer l’any 2016 (edició doble) i és la que ara porten els dos patges que se situen al costat del Patge Faruk. Aquesta darrera edició és una petita obra d’art. Tot el disseny és d’autor igualadí, així com també la impressió, i les cobertes són de cuir adobat també a Igualada.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta