12.2 C
Igualada
Dissabte, octubre 24, 2020

Dret d’estat

Jaume Singla

L’exjutge -reprobat a Europa per no atendre les queixes per tortures dels presos bascos- i ministre de l’Interior declarava aquesta setmana a Barcelona, que “enfrentarse a los agentes del orden en una manifestación, puede acarrear una pena de hasta seis años de carcel”.

Fantàstic. Per fer just el contrari, per enviar als manifestants a casa el dia 20 de setembre del 2017, en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez han estat condemnats a nou anys de presó. El camí, per tant, és clar: millor enfrontar-se a la policia –sis anys- que obeir-los i marxar a casa –nou anys-. La policia ha buidat ulls, rebentat testicles i ha ferit de diversa consideració a més de sis-cents joves, però per al ministre, els violents són els que han cremat contenidors.

En un Estat de dret hi ha d’haver concordança entre penes. No pot ser que per una mateixa cosa, uns puguem ser condemnats a presó i altres puguin continuar lliures. I no em refereixo amb això a l’eventualitat que el teu advocat sigui millor que un altre, sinó que la injustícia ja sigui la base del sistema judicial espanyol. L’arbitrarietat invalida tot el sistema de garanties processals.

El desaparegut ideòleg del PSOE Pérez Rubalcaba ja va advertir que l’Estat pagaria el preu que calgués per tal de deturar les ànsies republicanes dels catalans. I a fe de Déu que ho està fent!. És tant el retorçament del dret i tanta la violència institucional desplegada contra Catalunya, que el govern del PSOE ha creat una mena de ministeri paral·lel, anomenat España Global, per fer costosíssimes campanyes d’imatge a l’exterior per intentar rentar-li la cara al règim repressiu espanyol.

Us explico una de les seves campanyes. Un vídeo en dibuixos animats de difusió internacional, que dibuixa a Oriol Junqueras vestit de pres, amb un antifaç de lladre i fins i tot un ull més petit que l’altre. I tot això –guió, dibuixant, traductors, animació, difusió i presentacions per tot Europa- es paga amb diners públics. És a dir, amb els nostres impostos.

Cap partit de dretes, ni d’esquerres ni d’extrem centre ha dit ni piu. Tot el que sigui poder per l’Estat els està bé, car compten en administrar-lo algun dia.
Això qui millor ho ha entès són els joves que des del dia de la sentència no han parat de manifestar-se i oposar-se a aquest estat de coses. Per fer-los por, la policia de l’Estat –i els Mossos- n’han detingut més de dos-cents i una trentena dels quals són a la presó “preventiva” sense cap garantia processal.

Espanya està aplicant a Catalunya el dret d’Estat i no pas l’estat de dret. I qui esperi que els partits ho resolguin, que s’assegui perquè no ho veurà. Sort en tenim dels joves que mantenen en peu la dignitat de Catalunya.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Veïns de Calaf reclamen una solució al tema de l’aigua, ja

Els veïns de Calaf comencen a estar ja cansats dels problemes endèmics amb l’aigua del municipi, que cada vegada són més recurrents i demanen...

L’Associació Polígon dels Plans torna a la Unió de Polígons de Catalunya

L’Associació Polígons dels Plans ha tornat a formar part de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), entitat vinculada a la Cambra de...

La UEA prepara per dimecres el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) reprèn el proper dimecres dia 28 d’octubre, la celebració del IV Fòrum Empresarial de l’Anoia, que havia quedat...

Una sessió particular

Intensa, caòtica i productiva, serien tres adjectius per qualificar la sessió deliberativa sobre els Espais Oberts que va organitzar el Departament de Territori el...

S’ajorna l’estrena europea de l’Igualada Rigat

El Comité Europeu d’hoquei sobre patins ha decidit l’ajornament de dotze partits de les competicions continentals previstos per al pròxim novembre 7, “atenent la situació...
Compartir