Covid-19: innovació tecnològica i social

21 de maig de 2020

Joan Roig
Business Development Manager LEITAT Anoia

Començo a escriure aquestes línies i són molts els pensaments que em venen al cap. Les darreres setmanes, la inesperada i desconeguda situació de confinament que estem vivint, provocada pel coronavirus SARS-CoV-2, fa que se’ns generin pors o sensació de vulnerabilitat: preocupació per la greu afectació a la nostra salut, neguits per la situació de confinament, canvis radicals generats en el nostre dia a dia, sensació d’incertesa de com serà el futur, tant per la greu afectació econòmica que se’n esta derivant com per l’amenaça al nostre model de vida… Però altrament també són moltes les iniciatives positives que aquesta pandèmia ha fet aflorar, tant per la part social com per la vessant més tecnològica. Són d’aquestes últimes de les quals m’agradaria parlar-vos, liderades tant per entitats de recerca públiques o privades, com per petites i mitjanes empreses. Totes elles estan treballant en nous desenvolupaments innovadors per a fer front a aquesta pandèmia.

De les majors crisis sempre n’han sortit les millors propostes, totes elles amb un nexe comú: la unió dels ciutadans i institucions en la recerca d’una solució global. Investigadors d’arreu del món treballen a contrarellotge per trobar vacunes, teràpies i altres eines que ajudin a gestionar aquesta crisi sanitària internacional. A nivell mundial, són més de 24.000 els treballs de recerca referenciats (en augment), que inclouen informació sobre el Covid-19, però m’agradaria parlar-vos d’algunes iniciatives solidaries que s’han dut a terme en l’àmbit territorial. Iniciativa com la que, sota el paraigua del projecte MALLA, agrupava a entitats i empreses de la comarca de l’Anoia, que han estat treballant en el desenvolupament de dispositius com mascaretes, viseres de protecció pels sanitaris, obreportes i moltes d’altres, aplicant tecnologies innovadores com la impressió 3D.

Altres iniciatives rellevants han estat el desenvolupament, en un temps record, de respiradors per a les UCI dels hospitals, davant la previsió d’una saturació de les mateixes i de la manca d’equips respiradors. Una d’aquestes iniciatives ha estat la liderada per l’aliança entre el centre tecnològic LEITAT, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i l’empresa HP, juntament amb CatSalut a través del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. En un temps rècord ha dissenyat, desenvolupat i produït varies unitats de respiradors de campanya fabricats amb tecnologia d’impressió 3D, validats per la Agencia Española del Medicamento, podent-se així distribuir per diversos hospitals. Paral·lelament, Leitat ha treballat en altres iniciatives, com ara el desenvolupament de “splitters” o bifurcadors que permeten connectar més d’un pacient a un únic respirador; la validació de kits de diagnòstic de Covid-19 de diferents proveïdors, mitjançant el desenvolupament d’un mètode propi que permet comprendre la utilitat del kit en diferents moments de la malaltia; la millora de les màscares facials per utilitzar-les com a equips de protecció personal; la validació de tecnologies de descontaminació de la roba i equips de protecció personal, etc.

Hem d’estar orgullosos de les entitats de recerca que tenim, així com de tantes micro i petites empreses que en aquestes setmanes tan complicades, de forma altruista, han liderat iniciatives, treballant a contrarellotge per ajudar en aquesta greu crisi sanitària que estem patint.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que l'Ajuntament d'Igualada està treballant prou bé per al barri del Rec?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta