Brussel·les, capital del 21D
B

15 de desembre de 2017

Aquest no és un titular gaire ortodox. Però ja es veu que vull parlar de les eleccions convocades per a la setmana vinent i de l’esdeveniment de Brussel·les de la setmana passada. I de com van lligats. Abans, però, uns aclariments per situar aquest paper. En el meu article anterior, coneguda la convocatòria de les eleccions a l’ombra de l’aplicació de l’article 155, no sabíem encara que empresonarien el vicepresident Junqueras i els consellers Forn, Rull, Mundó, Turull, Bassa, Romeva i Borràs. Un autèntic cop de maça i la constatació dolorosa de nous presos polítics a sumar dels dos Jordis. I la convocatòria de Brussel·les del dia 7 de desembre. I, per suposat, la presentació de les llistes electorals.
La Jornada de Brussel·les no és una bagatel·la, és una acció de la magnitud dels Onzes de Setembre: una multitud que es desplaça més de 1.300 quilòmetres per manifestar-se a la capital de la Unió Europea amb el President Puigdemont i els consellers Comín, Puig, Serret i Ponsatí, no és només una anècdota personal per recordar; és un acte polític de gran valor proteic per a la República catalana. Un acte d’una gran potencialitat, de reconeixement a la situació del govern a l’exili i també de compromís de persistència fins al reeiximent del procés. D’això vull parlar.

Immersos en temps electoral, els visitants de Brussel·les -gairebé vint hores d’autocar, hores i hores de conducció, trens, avions, estades, esforços econòmics importants… – vam protagonitzar un gran míting per reclamar atenció i justícia a les institucions europees vers Catalunya i, al capdavall, a favor de la victòria el dia 21D. La victòria en una convocatòria anòmala que ha de ser fonamental per a continuar la gesta de l’1-O. Brussel·les, doncs, fou l’acte central de les candidatures que han de defensar la República proclamada el 27 d’octubre. La victòria de les tres candidatures independentistes serà el primer pas per a implementar la República. Serà la superació del caràcter autonòmic desitjat pels partits unionistes de bracet de l’Estat armat de 155.

Cal reconèixer, però, a hores d’ara, un cúmul d’incògnites per aclarir per part de Junts per Catalunya, ERC i la CUP. Com es gestionarà la presidència de la Generalitat? Com s’afrontarà la legislatura? Vull dir en allò que hem conegut com a unilateralitat i bilateralitat. Com es reprendran les estructures d’Estat? Com n’aprendrem, de les mancances reconegudes al final de l’etapa viscuda? Moltes coses per enfilar, certament, a més a més de governar el país superant els obstacles derivats de l’aplicació del maleït article 155.

Foto: Laia Segura.

Comptant que guanyem, és clar. Recordem que «els altres» es presenten per acabar amb «el procés» -fa riure com sona enmig de discursos en espanyol. Ells, Arrimadas, García Albiol i Iceta, els valedors del devastador article 155, fan grans argumentacions basades en desqualificacions i descrèdit del Govern i de la legislatura. Que si els independentistes han enganyat, que han fracassat, que no han governat i que giren l’esquena a la meitat del catalans; que ja se’ls està bé el càstig, arriben a dir uns i altres dels presos…, presos que no són polítics perquè no se’ls empresona per les idees sinó pels fets (!). En fi, a mi les actituds dels unionistes en aquest sentit em semblen gairebé inhumanes.

Un punt i a part per als Comuns. La candidatura encapçalada per Xavier Domènech, amb les instruccions corresponents de Podemos, parteix d’una equidistància entre els blocs -ni 155 ni procés- i es proclamen impulsors de polítiques socials i d’aspirar a guanyar sobiranies. Ai, caram!, sobiranies… Nosaltres, els independentistes, som més «modestos», només en volem una, de sobirania, la que ens proporcioni l’Estat i amb ell les eines imprescindibles per «atacar» les polítiques socials, així de senzill. Haurem d’esperar els resultats electorals i veure per on es decanta Catalunya en Comú.

Heus ací el panorama al meu entendre. Des del punt de vista dels independentistes, ultra guanyar, aquest país necessita continuar el procés -sí, el procés- cap a la consolidació de la República. Insisteixo que aquests dies serà bo que els Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Rovira i Riera arribin a acords de legislatura i transmetin confiança en el compromís per continuar, com hem dit, la via de l’1-O. No oblidem que hi hem arribat perquè hem estat capaços de mostrar un objectiu engrescador i alhora necessari per esdevenir una societat més justa, més capaç (econòmicament i culturalment) i que, per a això, ens cal disposar de l’instrument que suposa l’Estat, ni més ni menys que els altres. I no haver d’anar pel món demanant almoines com ens proposen socialistes i comuns. No, nosaltres no anem de «tontos del bote» que volem destruir Espanya i Europa com ens deia als catalans una espanyola a Brussel·les , nosaltres volem construir una societat amb cara i ulls, com la dels vint-i-set estats que componen la CE, ni més ni menys.

El 21D fem-nos dignes de la feinada d’aquests anys, des de les Consultes fins al proppassat mes d’octubre curull de patriotisme: guanyem a les urnes votant les candidatures independentistes!, i ni un pas enrere, els carrers i la història són nostres!

Francesc Ricart

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?