Aleix Auber, alcalde: “Volem que el Mercat Figueter de Capellades sigui més dinàmic i àgil”
A

11 de març de 2017

Des de les darreres eleccions municipals, Aleix Auber és l’alcalde de Capellades. La CUP va assolir així la primera alcaldia a la comarca, però va necessitar d’un acord amb ERC per poder confeccionar un govern estable. Vinculat des de fa anys a entitats del poble, esportives i culturals, i dissenyador gràfic de professió, va incorporar-se a CUP-Vila de Capellades fa ara deu anys, forjant amb un treball de formiga un nou tarannà que ha sabut rebre el merescut premi de guanyar les eleccions.

Ens trobem davant una nova edició del Mercat Figueter. Incorpora novetats?

Sí que n’hi ha. Per exemple, aquest any intentem que la plaça Jacint Verdaguer, que a la vila tothom coneixem com plaça de Missa, tingui més protagonisme. A la de Catalunya ja s’ha aconseguit que hi hagi un gran potencial, amb una gran oferta cultural i social, i voldríem que també passés quelcom similar amb la de Verdaguer, que tindrà una bona colla de “food tracks”, aquestes furgonetes amb menjar. També ens trobem aquest any amb una presència molt forta d’expositors, respecte als últims anys. Hi ha moltíssimes activitats durant només un dia, només cal que veieu el programa.

És una fira totalment consolidada, i històrica.

Sí, de fet és una oportunitat per a ensenyar a tothom el que tenim i fem a Capellades. Hem volgut també que hi hagués més espais i compensar l’activitat prevista en cadascun, que tot es reparteixi pels diferents carrers i places per afavorir que tothom volti. Volem, que el Mercat Figueter sigui més dinàmic i àgil. També hi trobarem propostes de sempre, com les plaques de cava a la plaça de la Bassa, o els brocanters i antiquaris a la plaça Sant Jaume.

El concurs de pintura ràpida Joan Campoy celebra 30 anys.

Sí, i per això serà especial, amb importants novetats. Per començar, es farà el dissabte, i tindrà el premi Capellades, sobre un indret concret de la vila. Per estrenar-lo s’ha pensat en el carrer Major, per donar més protagonisme a la fira i perquè és el centre neuràlgic del comerç i la vida del poble.

Parlem de l’Ajuntament. Quina valoració feu, del primer any i mig de govern?

Hi va haver un canvi de cicle polític, i mai millor dit. Hem aconseguit una majoria mínima, però que és majoria. La valoració que fem és positiva en l’àmbit de la feina que s’està fent, tenim un gran equip de regidors amb ganes de treballar i voluntat per fer coses. Teníem molt clar que calia un canvi, i calia un canvi cap a les esquerres.

L’Ajuntament era dels més endeutats. Com es pot treballar, així?

És cert que la situació econòmica era molt dolenta, els números es quadraven a la força… Hem aconseguit liquidar el 2015 amb un balanç positiu, i esperem que sigui així el 2016. Crec que en un any i mig hem fet moltes coses, estic raonablement satisfet. El pressupost municipal d’ara no té res a veure amb el que hi havia abans en termes de transparència, i de facilitat en  veure d’on surten els diners i despeses que hi hauran. Durant molts anys hi havia una inèrcia i ara ens hem trobat amb que calia donar-li un tomb. S’ha convocat una plaça d’interventor, ara ja en tenim, a Capellades calia un instrument fort d’intervenció administrativa, ens anirà bé. Hi havia un deute de 5,5 milions amb un pressupost de cinc… Ara comença a haver-hi alguns diners per fer coses.

I en què les invertireu?

Per a nosaltres és molt important la qüestió social, ens hi hem abocat molt, volíem generar debat al poble… Abans la festa major es feia en grup, tothom feia les seves propostes, voldríem que aquest fos el model, per posar un exemple. Capellades té poca extensió però disposa d’un gran potencial comercial i d’entitats, i s’ha de aprofitar.

Veig que heu volgut incorporar una nova manera de fer.

Sí, al principi de la legislatura ja ens vam proposar trencar les barreres o la distància de la institució, que s’havia allunyat de les entitats. Venim d’on venim, de moltes entitats, i per això és molt important per a nosaltres donar-els-hi veu. El ciutadà  se sent valorat. Socialment també calia fer un gir cap a l’esquerra en impostos i taxes amb bonificacions de caràcter social i més inversió en acció social.

Quines obres, però, voldríeu tenir fetes en acabar el present mandat municipal?

La piscina comença a tenir conseqüències de la seva experiència, el pas dels anys no perdona. També tenim una Casa de la Vila, que estava en molt mal estat, sense acabar de reformar… En tot això caldrà tenir recursos de fora, que en part ja tenim. La Diputació ha estat molt important per a l’Ajuntament pel seu suport econòmic.

D’altra banda, tenim l’Abric Romaní. En aquest cas hi ha una clara intencionalitat política en resoldre el tema. Ja hem aconseguit crear una taula amb presència de la Generalitat i Diputació. Cal donar-li una empenta definitiva perquè serà una sortida de promoció local i cultural molt important.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?