Treballar des de casa amb fills sense escola: com ser productiu i afavorir la convivència familiar
T

26 de març de 2020

 

Roser Claramunt OlivaPsicòloga Coach i formadora especialitzada en gestió de l’estrès i productivitat

La crisi sanitària global que estem vivint en aquests moments, està posant a prova, d’una banda la convivència familiar, i de l’altra, la capacitat d’organització a l’hora de treballar des de casa per a les persones que ho fan per primera vegada, donat que el seu tipus de feina o empresa els ho permet.

Avui parlarem d’algunes pautes que podem tenir en compte per gestionar-ho millor, tot i que, no hi ha una recepta màgica ni vàlida per a tothom. 

Per una banda, perquè la majoria de persones que estan fent teletreball no ho havien fet abans (a alguns països europeus hi ha més d’un 25% de persones que fan habitualment teletreball, i a Espanya és d’un 7,5%) i per l’altra, perquè les edats, necessitats o hàbits de cada nen/a condicionaran els resultats.

 

 

Claus per afavorir l’organització i la concentració quan fem teletreball

  1. Cuidar el cos: mantenir rutines habituals (dutxa, vestir-se, evitar picar entre hores substituint-ho per aigua, fruita o infusió, fer estiraments, ballar,…)
  2. Delimitar un espai físic “de treball” on hi pugui haver el màxim silenci -idealment fora d’espais comuns-, una cadira en condicions, ordre i llum natural o artificial.
  3. Definir un horari concret realista, amb descansos inclosos, que sigui visible, i complir-ho al màxim.
  4. Llistar totes les tasques diàries, assignar un temps i destacar/marcar les tres prioritàries. Ho podem fer en acabar la jornada o a primera hora, això ajudarà a sentir que tenim més control de les tasques a fer i a organitzar-nos la feina. Si a més a més de llistar-les, assignem una estimació de temps per fer cada tasca, també ens concentrarem millor.
  5. Evitar les autodistraccions: desactivar notificacions mòbil/correu-e, obrir correu-e o mòbil en moments concrets de l’horari establert. En la situació actual és molt important, evitar la sobreinformació, i limitar a una vegada al dia per informar-nos i evitar estar pendents durant tot el dia, i sempre de fonts fiables i contrastables. Evitar també difondre possibles fake news.
  6. Utilitzar eines digitals de productivitat personal: mètode Kanban per visualitzar fàcilment què has fet i què tens pendent (KanbanFlow, KanbanTool), mètode Pomodoro, ajuda a concentrar-se en blocs de 25 minuts (Tomato Timer, Marinara Timer).
  7. Mantenir relació amb companys de la feina: tant per temes laboral com de distensió (planificar un cafè-reunió virtual diari, en dies alterns, etc).
  8. Demanar ajuda i ser pacient amb l’aprenentatge de noves eines – videoconferència, treball col·laboratiu i compartició documents, etc pròpies del teletreball.

Ingredient extra:  disciplina.

 

Claus per afavorir l’organització i la convivència quan fem teletreball amb fills/es

A més a més de totes les pautes anteriors, podem tenir en compte les següents, especialment si els fills/es són menors de 12 anys.

  1. Assumir que tindrem interrupcions (a la feina també les tenim i sovint, no en som conscients o actuem amb paciència, quan es produeixen).
  2. Fer torns amb la parella
  3. Aprofitar hores mentre dormen
  4. Delimitar un espai físic “de treball / concentració” pels fills on ells poden pintar, fer deures, etc de forma autònoma i imitar-nos.
  5. Definir un horari lúdic per compartir: joc, lectura, deures, exercici físic, ballar, jocs de taula, etc.
  6. Pactar en quines ocasions concretes poden interrompre i implicar-los. Se’ls pot animar que preparin manualment un cartell de “no molestar” o “en estat de concentració” i que si ho compleixen tinguin una gratificació simbòlica – 10 minuts extra de joc compartit, etc.)
  7. Organitzar conjuntament activitats que puguin fer sols en funció de l’edat (treballs manuals, puzzles, llegir, deures). Es pot fer un pot ple d’idees amb activitats a fer quan “m’avorreixo”, i que n’escullin una si els sobra temps amb les activitats previstes.  A internet se’n poden trobar per edats.
  8. Limitar les activitats d’entreteniment passiu, com TV, videojocs, mòbil (es poden donar unes fitxes-monedes setmanals bescanviables per temps, perquè s’ho administrin). Quan es pugui, compartir aquest entreteniment passiu.
  9. Calendari on compartim tasques i responsabilitats quotidianes adaptades a l’edat
  10. Convidar-los que facin una planificació del seu dia i ens ho expliquin
  11. El millor del dia. Aprofitar l’àpat del sopar perquè ens expliquin que és el que més els ha agradat del dia, per ajudar-los a tenir una actitud positiva i a centrar-se en el que sí poden fer (encara que no puguin sortir al carrer).
  12. Mantenir i transmetre calma i serenor. Fer-los sentir especials.Tenir en compte que la reducció de moviment, espai tançat, pantalles, etc. genera més tensió tant a adults com petits o joves. Els adults som el seu model, no tant del que diem sinó de com actuem. I mostrar-nos honestos emocionalment. Podem compartir com ens sentim i vivim tota aquesta situació nova i incerta per a tothom. Els fills/es són molt observadors, però per la immaduresa, sovint tenen dificultats per interpretar el perquè actuem d’una forma o una altra.
  13. Gestionar la culpa. Pot passar que sorgeixi tant respecte a la feina com respecte a l’atenció als fills. Per això és important preveure i complir un horari on hi hagi espais per estar sol, per treballar, per compartir entreteniment o deures, per les activitats domèstiques, per cuidar el cos o per descansar.
  14. Escollir les batalles. En alguns aspectes, haurem d’adaptar el nivell d’exigència de forma temporal.
  15. Enfocar-nos a solucions. Podem fer un registre de les interrupcions o coses que ens han trencat l’organització del dia, i pensar què podem fer perquè no es repeteixin o per reduir-ne la freqüència.

Ingredients extra: paciència, flexibilitat i empatia.

El context actual és realment incert i molt difícil. Així i tot, si aquest repte de combinar teletreball amb fills/es ho afrontem com una oportunitat d’aprenentatge i de creixement conjunt, ens ajudarà a ser més proactius, imaginatius i pacients durant tota la quarantena, i pot enfortir els vincles i el sentit de pertinença i solidaritat envers els altres.

www.roserclaramunt.com · www.aulamindfulness.com

Tel/whatsapp 658 560 907

 

_____________

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta