La teva felicitat no és la meva responsabilitat

136

De fet, ni la teva felicitat, ni la del meu equip de treball, ni la del meu marit i ni tan sols la felicitat dels meus fills és la meva responsabilitat. No m’interpretis malament, sens dubte, desitjo tota la felicitat del món a tothom, incloent-te a tu, al meu equip de treball, al meu marit i als meus fills. Vull que siguem tots feliços perquè cada vegada més, el factor de felicitat és essencial per al benestar de la nostra societat.

I cada vegada més, els països, les organitzacions i les empreses s’adonen de la importància de la felicitat. Ho veiem amb la publicació de dades com els índexs bruts de la felicitat nacional, la llista de països més feliços del món (Finlàndia 2018), la felicitat a la feina, la creació de caps oficials de felicitat (Chief Happiness Officers) i “jefes” que es converteixen en “Gefes” (gestors de la felicitat).

Però aquests conceptes tenen en compte la felicitat del coŀlectiu, no la dels individus. Per confeccionar la llista de països més feliços, The World Happiness Report fa servir sis variables: PIB per persona, suport social, esperança de vida sana, llibertat per prendre decisions, generositat i que estigui lliure de corrupció. Aquests factors depenen de la societat i de les organitzacions de la comunitat.

Quan la gent mesura la felicitat a la feina, miren factors com: la bona relació entre els treballadors i amb la gerència, la flexibilitat, les oportunitats d’aprendre i créixer, els valors de l’empresa, l’estabilitat, la retribució econòmica, el reconeixement de la feina i uns espais de treball agradables. Aquí és on entro jo com a empresària. La meva responsabilitat és crear aquestes oportunitats i oferir mitjans perquè la gent pugui ser feliç. En fer-ho, el meu objectiu és la felicitat coŀlectiva de l’equip (o del matrimoni o de la família) però no de l’individu.

Per què? Perquè la felicitat personal depèn del “benestar subjectiu”. No hi ha una llista universal de valors o factors que es puguin fer servir per a mesurar la felicitat d’un individu. L’única persona que sap com fer-te feliç ets tu. Per tant, l’única persona que et pot fer feliç i l’única persona que té la responsabilitat de la teva felicitat, ets tu. No podem dependre dels nostres “Gefes”, ni de les nostres parelles, ni les nostres mares perquè ens facin feliços. Perquè quan la nostra felicitat depèn d’un altre som emocionalment vulnerables i correm el risc de ser molt infeliços.

Així doncs, com a “Gefe” (i com a mare) sempre explico al meu equip (i als meus fills), que jo desitjo que tothom sigui feliç i que jo treballaré perquè tothom tingui l’oportunitat de ser-ho. Però la responsabilitat de la teva felicitat és teva, no meva.

Stephanie Marko