6.4 C
Igualada
Divendres, 23 febrer 2024

Un article de

Joan Agramunt (PP): En el futur consistori igualadí hi haurà més d’una veu constitucionalista
J

Publicitat

El regidor igualadí del PP i conseller comarcal Joan Agramunt és ja un dels polítics més veterans de la ciutat. Considerat un referent del constitucionalisme a Igualada, el conegut agent de la propietat immobiliària tornarà, una vegada més, a ser el candidat del Partit Popular a les properes eleccions municipals del 26 de maig.

Vostè ja coneix molt bé l’Ajuntament. En unes eleccions on sembla que hi haurà moltes cares noves, li és més fàcil afrontar la situació?
Portaré ja 20 anys a l’Ajuntament, quan acabi aquest mandat. Sempre he estat un home de partit, podríem dir, i aquesta vegada tornarà a ser així. La junta local em va proposar per segona vegada com a cap de llista, i la comissió electoral ho va acceptar. També el PP de Catalunya, perquè ha de ser així en les ciutats de més de 25.000 habitants. Hi posaré tota la il·lusió possible.

Està content del seu paper a l’Ajuntament? Ser 1 regidor de 21 no ha de ser fàcil.
Content i orgullós, també. He estat la veu dels que se senten profundament igualadins, catalans i espanyols. He estat l’única veu, certament. Dels 21 regidors, sí, 20 porten el rètol de “llibertat presos polítics”. Tots excepte jo. Sempre he avantposat els interessos del conjunt dels igualadins abans dels del meu partit. Si una cosa entenem que és d’interès general de la ciutat, sempre hi hem donat suport. Amb matisos, si vol.

No s’atura el debat sobre la necessitat de tenir un nou Poum. Quin és el vostre posicionament?
Nosaltres en el seu moment vam ser dels més agressius, en aquest tema. Des de que el 2010 es va retirar la proposta de nou Poum, en aquell moment vam pensa que es feia un pas enrere per a fer-ne dos endavant després. Vam instar a CiU de seguida a crear un Consell Assessor d’Urbanisme Municipal, un fòrum no vinculant amb professionals del sector i entitats per tal de treballar aquest assumpte… Creiem que s’hauria d’haver treballant un nou Pla General, no deixar-lo al calaix com s’ha fet en aquests darrers 8 anys. El que tenim és del 1986 i portem més de 90 modificacions… Ara bé, el nou Poum ha de ser bo per a tothom, el que no pot ser és que sigui la ruïna econòmica dels propietaris afectats per plans de millora urbana.

També es fan sentir les veus contràries al Polígon de Can Morera. Hi ha consens polític institucional, però algun partit com la Cup no ho veu bé. Què en pensa el PP?
Ja fa un parell d’any vam tenir aquí una visita de l’Alberto Fernández Díaz, que era membre del Consorci de la Zona Franca, i ja vam decidir apostar del tot per aquest nou polígon a Òdena, de 370 hectàrees i per a que tingués unitat de la Conca i un lideratge clar d’Igualada en aquest tema. Això representa una oportunitat per al territori, i creació de riquesa. Estarem sempre al costat.

I sobre el tema de l’aigua? Cal un referèndum per decidir si es municipalitza el servei d’abastament?
L’Ajuntament d’Igualada ha de recuperar el servei, és a dir, n’ha de ser el titular. Això és adaptar-se al què diu la Llei d’Hisendes Locals del conjunt d’Espanya. Una vegada s’hagi recuperat, s’han de mirar els estudis econòmico-financers, les auditories. De moment només se n’ha acabat una part. S’ha de veure què val, tot això, i quin lucre cessant hi ha. A partir d’aquí s’hauria de prendre una decisió. Nosaltres de tota manera sempre hem cregut més en el model de col·laboració públic-privat, en som més partidaris, però això no vol dir que estiguem del tot en desacord amb que es municipalitzés tot el servei. Miri, a Arenys de Munt es va municipalitzar el servei, i la factura va pujar un 15%. Ho dic perquè algunes forces polítiques diuen que amb la municipalització el cost seria més baix, i això és absolutament fals.

Parlant de rebuts, Igualada és de les ciutats amb l’IBI més alt. Aquest és un dels temes que al PP més li ha preocupat.
Sempre hem instat a l’alcalde a tenir la voluntat política d’abaratir aquest impost. La llei permet als municipis un marge del tipus del coeficient del 0,40 a un màxim del 1,10. A Igualada, l’únic any que el PP ha donat suport a les ordenances fiscals i també al pressupost ha estat l’any 2017, perquè no es va pujar ni un euro la pressió fiscal als igualadins, i es va baixar el coeficient del 0,90 al 0,86. No com l’any anterior, que amb el suport del PSC es van recaptar 480.000€ més d’IBI. És un tema de prioritats, és clar. La llei li permet a l’alcalde baixar a 0,40. Soc l’únic que ho ha dit, això, al saló de sessions de l’Ajuntament…

Hi havia molt deute, ha dit sempre el govern municipal.
Ha estat important que l’Ajuntament s’hagi situat dins de la legalitat dins del deute viu que tenia i s’hagin complert els paràmetres que han marcat institucions superiors. Ara s’està al 75% del deute sobre els recursos ordinaris. Això té mèrit, però tampoc tant com ven l’actual govern municipal. Pensi que l’Ajuntament té un pressupost de 61 milions d’euros… Amb una mica menys d’inversió es va aplicant el pla econòmic financer, que és el que s’ha fet. Si es vol, es pot anar fent inversions i al mateix temps baixar la pressió fiscal.

Igualada és una ciutat clarament independentista. S’ha sentit incòmode, fent la seva feina com a polític?
Ens coneixem de fa anys amb molta gent. Soc home de ciutat, proper, i miro de respectar la opinió de tothom, i defenso els meus ideals. A part d’algun comentari pel carrer, majoritàriament tothom m’ha respectat sempre. Estic orgullós de ser igualadí en uns moments tan difícils.

Sembla ser que Ciutadans es presentarà. Com ho veu?
El que veig és que en el futur consistori hi haurà més d’un constitucionalista. Potser, és clar, que al PP li prenguin vots, però nosaltres el que hem de fer és seguir amb la nostra línia i explicant el nostre programa, i essent coherents. Ens presentarem amb el lema Volem fer més gran Igualada, volem una Igualada més gran.

Jordi Puiggròs

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies