7 d'abril de 2019

El vídeo és el de menys

Aquesta setmana des de la candidatura d’ERC Igualada que tinc l’orgull d’encapçalar hem realitzat una proposta de reforma de l’icònic i estimat Passeig d’Igualada. La proposta s’emmarca en la conferència sobre urbanisme i transformació de la ciutat que vàrem realitzar el passat divendres.

En aquesta conferència explicàvem que, òbviament, la ciutat necessita una transformació que la faci estar preparada per poder encarar el present i el futur amb garanties, transformant-la i posant-la al dia.

I ho fem i diem de manera convençuda i també com a contrast d’aquells que governen i que porten 8 anys buscant excuses per no encarar, tot i haver-s’hi compromès, la realització d’un nou planejament urbanístic, que sí, diguem-ho clar, seria l’element catalitzador d’aquesta necessària transformació i modernització de la ciutat.

En l’acte del passat divendres vam revisar i apuntar molts dels punts de la ciutat que aquest nou planejament hauria d’afrontar, proposar i finalment transformar. Alguns són per exemple el barri del Rec, la façana del riu, la part nord del barri Montserrat o del barri de Fàtima, l’accés a l’hospital, el repte que suposo saber integrar el pla de la massa dins la trama urbana, el centre històric, l’habitatge… També hem d’abordar les noves centralitats, com expandim el centre, la mobilitat, com creixem internament, com reviscolem eixos vials com la Soledat o la Rambla o com generem una nova connexió nord-sud. Són molts els reptes que des de fa molts anys són sobre la taula i que el govern no només ha obviat sinó que ens ha volgut fer creure que no existeixen o que són importants.

I un d’aquests temes és el Passeig. La idea base de la nostra proposta és una donar-li vida i recuperar un espai per a la ciutadania. Generar una gran plataforma d’espai públic per famílies, nens, gent gran… I això ho volem fer bàsicament amb una doble operació: soterrant la circulació entre el carrer Òdena i el carrer Sant Vicenç i alhora generant un aparcament soterrat central, i aquesta idea respon a diferents motius: Per la presència de diversos equipaments, per ser el tram més comercial, per tenir creuaments tècnicament solucionables, pocs garatges i sobretot una centralitat innegable.

I aquí arribem al cap del carrer. On el vídeo deixa de ser important. Realment és irrellevant si hi posarem una pista, un camp de petanca, un espai per gossos o 10 terrasses i bars. De fet creiem que això ho haurà de decidir la gent en un procés participatiu, que els igualadins dibuixem i fem el Passeig que volem, entre tots. Ara bé, el que és innegable és que hem perdut el temps durant 8 anys sense fer evolucionar Igualada, sense transformar-la més enllà d’asfaltar carrers a corre-cuita perquè venen les eleccions.

Donar vida a aquest tram del passeig crea una nova centralitat. I això que vol dir? Doncs que el centre s’amplia. Es creen nou recorreguts. Apropes a qualsevol punt de la ciutat un pol de vida i activitat. De retruc una zona com la del mercat de la Masuca és veu revitalitzada i t’enllaça amb una futura zona de transformació com és la de les antigues piscines del Casal. Un espai que urbanísticament cal pensar conjuntament amb la zona de l’antiga Carlomagno i com conjuntament amb la zona del Xipreret aconseguim generar una nova connexió peatonal i adaptada nord-sud de la ciutat.

Són tantes les coses que es poden provocar si es té intenció de transformar…Aquesta proposta del Passeig pretén humilment aportar una idea fresca, moderna i ambiciosa de transformació de la ciutat per posar-la al servei de les persones. Quantes vegades ha passat això en els últims 8 anys? Hi ha tantes oportunitats! I el més greu: Fa molt temps que hi son però no les hem explotat, hem perdut el temps.

Volem avançar i progressar com a ciutat, Igualada ha de fer un pas endavant i per fer això primer cal aportar idees i projectes que, fins ara, no s’han aportat. El Passeig n’és exemple i de fet crec que el sol fet que esdevingui tema de debat polític ja voldrà dir que estem fent allò que hem vingut a fer: Pensar la ciutat, transformar-la i modernitzar-la. I si a més a més ho fem entre tots, doncs encara millor.

Enric Conill
Candidata a l’alcaldia d’Igualada per ERC

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: