‘El truco del almendruco’

190

jaume singlaEm perdonareu que utilitzi uns mots en castellà per definir el que considero l’enèsima jugada de l’Estat Espanyol en contra dels ciutadans; de la majoria de ciutadans que, quin remei, paguem impostos però no tenim els serveis que ens correspondrien pel dineral que ens toca pagar.

El govern en funcions de Mariano Rajoy va prorrogar per seixanta anys -insisteixo, per seixanta anys- la concessió a la paperera Ence situada dins de la ciutat de Pontevedra. Els pontevedresos, que estan tips de les molèsties que els genera una factoria paperera dins de la ciutat, han declarat a Mariano Rajoy “persona non grata” a Pontevedra per majoria absoluta del ple de l’ajuntament. Decisió sense precedents, tenint en compte que l’actual president del PP i president en funcions del govern d’Espanya és fill de Pontevedra.

Quan vaig llegir la noticia de la pròrroga del contracte d’Ence no la vaig entendre, car l’actual concessió té vigència fins al 2018. Perquè córrer tant a prendre una decisió tan polèmica quan encara hi ha temps i el govern només està en funcions? Molt fàcil! És el que en castellà en diuen el truco del almendruco. Li donem una concessió a una empresa ben connectada amb el poder -de les que tenen portes giratòries- i aquesta, a partir de la concessió per a seixanta anys, pot demanar crèdits o abaratir els que ja té, amb qualsevol dels bancs de l’estat o de l’estranger. Si posteriorment un altre govern decideix anular la concessió a Ence, l’estat es veurà obligat a indemnitzar-la per centenars o milers de milions d’euros, per allò que ells en diuen seguridad jurídica.

És, si fa no fa, el que han fet amb el Proyecto Castor, del qual, amb una mica de sort, els nostres néts acabaran de pagar. És una de les característiques de l’anomenat capitalisme extractiu. Qui pot influir en el BOE (Boletín Oficial del Estado) és garanteix enormes -i injustos- beneficis.

Curiosament però, aquesta seguridad jurídica no l’han tingut en compte amb les inversions en energies renovables, a les quals han anul·lat les primes de producció, obligant a tancar a tot un seguit de plantes recicladores que encara no s’havien amortitzat. Per què a uns els indemnitzen i als altres no? Unes són grans corporacions que donen prebendes als polítics en el poder i les altres són petites empreses que no subornen governants i que, per tant, poden ser maltractades per l’Estat.

Rajoy s’està guanyant un lloc en els millors consejos de administración de les empreses de l’Ibex35.

JAUME SINGLA